Íróasztal nem csak tanulóknak

2019-05-31 10:11:50 | Módosítva: 2019-05-31 10:20:56

Az iskola a legtöbb családnak anyagilag jelentős megterhelést jelent. Nem csak a tankönyveket, füzeteket, írószereket kell megvásárolni, a tanuláshoz, leckeíráshoz megfelelő helyre, előbb-utóbb egy íróasztalra is szükség lesz. Érdemes azon elgondolkodni, hogy a készen vásárolt bútordarab helyett egy adott helyre méretezett, és később esetleg bővíthető tanuló íróasztal elkészítésére ne magunk vállalkozunk-e.

Saját kezűleg is elkészíthető

A lapszabászatok bútorlap választéka nagy, a nagyobb bútorszerelvényeket árusító üzletekben az asztallábakból és más korszerű szerelvényekből is bő a választék. Sőt, a lapszabászatokban szinte minden olyan műveletet meg tudnak csinálni, amelyek otthon nehézségbe ütköznének. Természetesen azonban még az egyszerűbb bútordarabok elkészítéséhez is szükség van némi gyakorlatra.

Az így összeállítható bútordarab minőségét és megjelenését jelentősen befolyásolják a félkészen megvásárolható szerelvények és a lapszabászati anyagok. Az adott tanuló íróasztal későbbi bővítésére is érdemes gondolni, pl. fiók(ok) beépítésére, esetleg egy különálló, készen megvásárolt kis fiókos elem asztalhoz illesztésére. A cél az, hogy igényesen összeállított és több évig használható íróasztalt készítsünk gyermekünknek, amelyen iskolai teendőit ideális körülmények között tudja elvégezni. Mintaként bemutatunk két ilyen íróasztalt, amelyeket azonban inkább ötletadóként érdemes megtekinteni, mert a méreteket az adott környezethez igazodva kell meghatározni. Az író- és tanuló asztalok magassága lényeges, ez a méret általában 65-71 cm közötti van. Az asztallap szélessége és hossza a rendelkezésre álló helytől függően választható meg.


Asztallapként választhatók a 28-40 mm vastagságú konyhapult anyagokból leszabott darabok, amit az egyik oldalon lábként is az asztallap alá lehet erősíteni köldökcsapokkal és ragasztással. Hátrányuk, hogy ezeknek az anyagoknak csak a színoldaluk mintázott, a hátoldaluk pedig egyszínű, vízhatlan fedésű. Helyettük választható 30 mm vastagságú, két oldalukon mintázott faforgács bútorlapok is. A pultanyagból vagy vastag faforgácslapból leszabott asztallap hátsó élére 2 mm vastag ABS élfólia kerüljön. A HPL laminált asztallapoknál ez szükségtelen, mert a hosszanti élek mind a két oldalon már gyárilag burkoltak.

Az asztal ellentétes oldalán pedig krómozott vagy matt felületű csőláb csatlakoztatható az asztallap alá, illetve az alatta levő rakodórész tetejére. Ha pedig néhány fiókra is igény van, akkor fóliázott bevonatú, különféle szélességű fiók oldalpanelekből ezek is könnyen összeállíthatók. Az ilyen anyagból készült fióktestek fenéklapjául 5 mm vastag, műanyag bevonatú farostlemezt célszerű a fióktest hornyai közé illeszteni. A bútorlapból leszabott előlapokat az elülső fiókoldalhoz csavarokkal kell felerősíteni. A fiókcsúszók közül a görgős változatokat a fióktest aljára, a golyósoros változatokat pedig a fióktest oldalsó hornyaiba csavarozva lehet felszerelni. Hosszméretük és a kihúzhatóságuk a káva szélességétől függően választható meg. A fiókokra a bútorfogantyúk bő választékából már könnyen kiválaszthatók az asztalhoz illő darabok, amelyeket a fiók belső oldala felöl behajtott csavarokkal szokás felerősíteni.


Az asztalhoz való szék lehetőleg állítható magasságú legyen, hogy a használója kényelmesen, a magasságához igazodóan tudjon elhelyezkedni. Erre a görgős székek a legalkalmasabbak, de más ülő alkalmatosság is megfelel, ha az ülés magassága állítható. Természetesen félkész anyagok felhasználásával felnőtt író- és munkaasztalt is lehet készíteni. Adott helyre szabottságával, igényes kivitelezésével, a készen vásárolt darabokkal szembeni egyediségével megérheti a fáradságot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztal megoldások

A számítógép használat mindennapossá válásával, már nem csak az iskolába járó gyerekeknek, hanem az egész családnak szüksége lehet otthoni „irodára”. Ez nem új szokás társadalmunkban, csak a...


Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...