Kémiailag térhálósított PE szigetelők

Zajszigetelések a POLIFOAM szigetelő anyagaival

A külvilág zavaró zörejei életünk egy része, amelyet a megfelelő időben és az arra alkalmas anyagok alkalmazásával csökkenteni lehet. Az építési szabványok (MSZ40.601) megkövetelik a tervezőktől, hogy a tervezés során az épület hangszigetelése az azokban meghatározott értékeken belül maradjon.

A „megfelelő időben” alatt azt kell érteni, hogy az épület tervezésénél mind az építész, mind a gépész tervező a kellemetlen zajok ellen hatásos megoldásokat alkalmazzon. Sajnos a gondos tervezés ellenére, a költségek csökkentése miatt a kivitelezés során vagy elmaradnak, vagy gyengébb minőségű anyagok kerülnek beépítésre, és csak a beköltözés után derül ki, hogy a zaj elleni védelem kudarcot vallott. Utólagos zajvédelem pedig rendkívül költséges és az eredmény sem mindig kielégítő.
A zajforrások lehetnek a szinteket elválasztó födémeknél jelentkező ún. kopogó hangok, a víz és csatorna vezetékek esetében rezgő hanggátlások, valamint a vizes berendezési tárgyak vízoldali bekötéseinél jelentkező testhangok.
A már meglévő padlószerkezetek esetében, az ún. kontakt padlóknál, amikor a burkolat (szalag parketta, szőnyegpadló, hajópadló) lefektetésre kerül, már a 10 mm vastag POLIFOAM hablemezzel jelentős mértékben csökkenthető a kopogó hang. A padló és a fal találkozásánál a habcsík elhelyezésével, az ún. hanghidak kiküszöbölhetők.
Igazi megoldás azonban az építés során kialakított úsztatottbeton födémszerkezet lehet. 5 mm vastag POLIFOAM hablemezzel -21dB, 10 mm vastaggal -24 dB és 20 mm vastagságú hablemezzel már -24dB zajcsillapítást érhetünk el. Az úsztatott födémek kialakításánál, az építés során, az úsztatott betonpadló és a falak csatlakozásainál POLIFOAM habcsíkot kell alkalmazni, a korábban már említett hanghidak elkerülése érdekében.
Vízvezetékek esetében a POLIFOAM csőhéjakkal – azon felül, hogy párazáró kivitel esetében megakadályozza a páralecsapódást – 11 dB zajcsillapítást is el lehet érni. A vizes berendezési tárgyak sarok szelep + fali korong bekötéseinél, a fali korong és a fal között elhelyezett POLIFOAM hablemez csökkenti a testhangok átjutását a szomszéd lakásba. Ugyanez vonatkozik a zuhanyozót tartó fali konzolok esetére is.
A tervezők józan belátása ellenére, sokszor megrendelői igények kielégítésére, a vizes helyiségek ritkán kerülnek egy blokkba, és így a csatorna ejtőcsövek sok esetben a lakóhelyiségek falában kerülnek levezetésre. Ezeknek az ejtőcsöveknek a szigetelésére szintén POLIFOAM csőhéjak alkalmazhatók, így az ejtőcsövek elfalazása után, a falszerkezet és az ejtőcsövek közötti rugalmas anyag meggátolja a testhangok bejutását a lakótérbe.
A POLIFOAM szigetelő termékeivel egyszerű dolgozni, könnyűek, éles késsel, ollóval jól vághatók és ragaszthatók. A szaktanácsadók segítséget nyújtanak az optimális termék kiválasztásában, és útmutatót adnak a beépítéshez.

POLIFOAM Műanyagfeldolgozó Kft.
1097 Budapest, Táblás u. 32.
polifoam@polifoam.hu
www.polifoam.hu
Telefon: (06-1) 347-9800
Mintabolt: (06-1) 347-9797

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő vakolat ma

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt – és még korábban – azépületek hőszigetelésére még sokkal kisebb hangsúlyt fektettek. Egy felújításnál gyakran oldották meg a szigetelést hőszigetelő vakolattal, de...


Hőszigetelő üvegcsere fakeretes ablakokba

Nagyon sok régi lakásban jelentős kiadást okoz télen a régi üvegezésű ablakok hővesztesége. Az üvegek vékonyak, a keretek és a tokokközötti rések pedig utólagos és gyakorta cserélendő...