Kémiailag térhálósított PE szigetelők

Zajszigetelések a POLIFOAM szigetelő anyagaival

A külvilág zavaró zörejei életünk egy része, amelyet a megfelelő időben és az arra alkalmas anyagok alkalmazásával csökkenteni lehet. Az építési szabványok (MSZ40.601) megkövetelik a tervezőktől, hogy a tervezés során az épület hangszigetelése az azokban meghatározott értékeken belül maradjon.

A „megfelelő időben” alatt azt kell érteni, hogy az épület tervezésénél mind az építész, mind a gépész tervező a kellemetlen zajok ellen hatásos megoldásokat alkalmazzon. Sajnos a gondos tervezés ellenére, a költségek csökkentése miatt a kivitelezés során vagy elmaradnak, vagy gyengébb minőségű anyagok kerülnek beépítésre, és csak a beköltözés után derül ki, hogy a zaj elleni védelem kudarcot vallott. Utólagos zajvédelem pedig rendkívül költséges és az eredmény sem mindig kielégítő.
A zajforrások lehetnek a szinteket elválasztó födémeknél jelentkező ún. kopogó hangok, a víz és csatorna vezetékek esetében rezgő hanggátlások, valamint a vizes berendezési tárgyak vízoldali bekötéseinél jelentkező testhangok.
A már meglévő padlószerkezetek esetében, az ún. kontakt padlóknál, amikor a burkolat (szalag parketta, szőnyegpadló, hajópadló) lefektetésre kerül, már a 10 mm vastag POLIFOAM hablemezzel jelentős mértékben csökkenthető a kopogó hang. A padló és a fal találkozásánál a habcsík elhelyezésével, az ún. hanghidak kiküszöbölhetők.
Igazi megoldás azonban az építés során kialakított úsztatottbeton födémszerkezet lehet. 5 mm vastag POLIFOAM hablemezzel -21dB, 10 mm vastaggal -24 dB és 20 mm vastagságú hablemezzel már -24dB zajcsillapítást érhetünk el. Az úsztatott födémek kialakításánál, az építés során, az úsztatott betonpadló és a falak csatlakozásainál POLIFOAM habcsíkot kell alkalmazni, a korábban már említett hanghidak elkerülése érdekében.
Vízvezetékek esetében a POLIFOAM csőhéjakkal – azon felül, hogy párazáró kivitel esetében megakadályozza a páralecsapódást – 11 dB zajcsillapítást is el lehet érni. A vizes berendezési tárgyak sarok szelep + fali korong bekötéseinél, a fali korong és a fal között elhelyezett POLIFOAM hablemez csökkenti a testhangok átjutását a szomszéd lakásba. Ugyanez vonatkozik a zuhanyozót tartó fali konzolok esetére is.
A tervezők józan belátása ellenére, sokszor megrendelői igények kielégítésére, a vizes helyiségek ritkán kerülnek egy blokkba, és így a csatorna ejtőcsövek sok esetben a lakóhelyiségek falában kerülnek levezetésre. Ezeknek az ejtőcsöveknek a szigetelésére szintén POLIFOAM csőhéjak alkalmazhatók, így az ejtőcsövek elfalazása után, a falszerkezet és az ejtőcsövek közötti rugalmas anyag meggátolja a testhangok bejutását a lakótérbe.
A POLIFOAM szigetelő termékeivel egyszerű dolgozni, könnyűek, éles késsel, ollóval jól vághatók és ragaszthatók. A szaktanácsadók segítséget nyújtanak az optimális termék kiválasztásában, és útmutatót adnak a beépítéshez.

POLIFOAM Műanyagfeldolgozó Kft.
1097 Budapest, Táblás u. 32.
polifoam@polifoam.hu
www.polifoam.hu
Telefon: (06-1) 347-9800
Mintabolt: (06-1) 347-9797

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Piacon a környezetbarát üveggyapot

A környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre meghatározóbb szerephez jut az építőiparban. A kivitelezők és lakásépítők ma már nem csupán arra törekszenek, hogy épületeik "ökológiai lábnyoma" minél...


Mennyi idő alatt térül meg az épületszigetelés?

Mint minden beruházás kapcsán, egy épület szigetelésekor is elsősorban azt mérlegeljük: mikor térül meg. Egységes és egyértelmű választ persze nehéz erre a kérdésre adni, hiszen ahány ház, annyi...