A természet egy kis szelete otthonunkban

Rohanó világunkban üde színfolt és egyben lakásunk dísze egy akvárium. A mai kor követelményeinek megfelelő technikai háttérrel egész egyszerűen otthonunkban összerakhatjuk leendő kedvenceink lakhelyét!

Sajnos manapság e rendkívül kedves hobbi fénye nagyon megkopott.
Alig lehet olyan kereskedéseket találni, ahol máris kedvet kaphatunk az abszolút nem költséges, de a család minden tagját megörvendeztető hobbihoz.
A hosszú, fárasztó napok után igazán felüdülő érzés látni kis kedvenceink tarkaságát, cikázó eleven mozgásukat… Kiváló kikapcsolódás és feltöltődés egy akvárium előtt ülve merengeni a halacskák etetése közben!
Sorozatunk apró tippeket ad mire is érdemes odafigyelni a vásárláskor.
Az akvárium a vízi élővilág kis szelete. Nagyon fontos, hogy megfelelő méretű akváriumot válasszunk! Természetesen a kiszemelt hely eldönti a lehetőségeket.
Soha ne válasszunk 40-50 l-nél kisebbet! Ennél kisebb űrtartalmúnál egyszerűen nem tud kifejlődni az egészséges vízivilág. Ilyen kicsi akváriumnál a vízminőség fenntartása is sokkal nehezebb mint egy legalább 50-60 l-esnél. Az alapszabály az, hogy minél nagyobb egy akvárium, annál kevesebb gond van vele! Persze a lelke a működésnek a megfelelő szűréstechnika! Itt sem szabad spórolni!
A kicsi akváriumoknál is hiába csábítóbb az ár, nem lesz olyan esztétikus és jól üzemelő a sok kis ismeretlen gyártótól származó felszerelés. Ráadásul itt is igaz a közmondás, hogy olcsó húsnak híg a leve…
Inkább érdemes neves gyártók termékeiből választani! Néhány ezer forintos különbség sokszorosan megtérül!
Hazánkban a sok silány kivitelű akváriumok mellett két nagy német gyártó termékei is megtalálhatók. Több évtizedes gyártói tapasztalatuk a garancia a kifogástalan minőségre, esztétikumra! Ilyen gyártók például Németországból a szűréstechnikában világszerte elismert EHEIM CO. illetve leányvállalata a komplett akváriumairól ismert szintén német Müller Pflige GmbH.
E neves gyártók akciós kezdő akvárium-szettjei ősztől megtalálhatók a szakkereskedőknél valamint a nagyobb bevásárlóközpontokban.
Egy-egy komplett szett 50-60 l-es akváriummal már húszezer forint alatt megvásárolható!
Szinte csak egy tank benzin értéknyi az egész…
Az ilyen gyártók szettjei esztétikusak, garantáltan megfelelő technikai felszereléssel kerülnek forgalomba (ragasztott akvárium, műanyag fedél speciális fénycsővel, belső szűrő… stb).
Ha még nem volt akváriumunk, bátran kezdjünk egy ilyennel! Valószinű, hogy még a család többi tagja is szeretne ilyet a saját szobájába és akkor már gondolkodhatunk egy következő méretűn vagy egy igazi bútoros akváriumon! Itt már a lehetőségek korlátlanok! A sokszáz literestől kezdve a hajlított elejűtöl át az automata haletetőig szinte mindent meg lehet valósítani! Persze itt már az ár is szinte a csillagos égig szökhet, ami azért igen relatív fogalom. Egy 250 l körüli bútoros akvárium komplett jó minőségű berendezéssel kb. 250-300 ezer forint, ami viszont eltörpül akár egy igényes kandalló ára mellett...
Higgyék el, családunk tagjai mérhetetlen örömmel fogják ápolni otthonunk élő ékkövét…
Ami fontos a vásárlás előtt:

  • az akvárium helyének kiválasztása – kerüljük a túl világos helyeket, pl. ablakok előtti részt
  • a hősugárzók, klímák előtti rész sem ideális
  • a lakásban ne legyen útba sem!
  • gondoljunk az igen nagy súlyára! Min. ahány liter annyi kg, de erre számíthatunk +50%-ot is!
  • a karbantartás során kifröccsenő víz ne tegyen kárt más berendezési tárgyakban!
  • könnyű legyen a későbbi vízcsere, főleg nagyobb akváriumok esetén
  • közelben legyenek villamos-csatlakozók. Legalább három kell egy akváriumnak, de akár 5-6 is szükséges lehet.

További információ
a forgalmazónál:

FISCH KFT.
Tatabánya, Kossuth L. u. 55.
Tel.: 34/312-496, 34/337-142
fax: 34/510-496
e-mail: contact@fisch.hu
web: www.fisch.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: akvárium

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi akvárium

Sajnos a modern életvitel és városi élet nem teszi lehetővé, hogy hétköznapjainkat a természeti szépségek közelében töltsük. Éppen ezért az otthonunkban is igyekszünk különböző módon becsempészni a...


Akvárium választás

Ha megszületett a döntés; természet utáni vágyunk és lakberendezési álmaink eredőjeként akváriumépítésre adjuk a fejünket, akkor még az első lépések megtétele előtt érdemes áttanulmányozni a...