Gyerekágy Falco alapanyagból

Az itt bemutatott gyerekszoba kollekció megtervezését két fő szempont vezérelte. Természetesen a helyszűke, illetve a rendelkezésre álló tér minél jobb kihasználása. Ennek eredménye az a megoldás, hogy a gyerekágy a magasba került, alatta pedig hasznos tároló bútorokat tudtunk elhelyezni, és több hely maradt a játék számára is. A másik vezérelv az volt, hogy ne legyen túlságosan sablonos, legyen benne valami mozgalmas, változatos, egyedi. Persze a takarékosságról sem kívántunk lemondani, így az anyagválasztásnál ez a szempont is érvényesült, és a bútoregyüttes egyéniségét inkább többletmunka biztosította.

A Falco bútorlapjai kézenfekvő megoldásnak kínálkoztak. A bőséges szín- és mintaválasztékból kedvünkre válogathatunk, s talán sikerült is megtalálni a harmonikus kombinációkat. Az ágy oldalfalai és a szekrényajtók egy rész az enyhén mintás „fonott bükk”-ből készült. Ehhez jól illeszkedik a többi szekrényajtóhoz és a szekrény oldalfalaihoz választott európai juhar mintázata. Az összhatást élénkíti az emeletes ágy létrája, ami metál kék dekorbevonatú bútorlapból készült.
Az anyagok kiválasztása után következhetett volna egy egyszerű, gyors megoldás; egyenes vágási vonalak mentén lapszabászatban levágathattuk volna az összes bútorelemet (létra pedig készen is vásárolható). Ehelyett rögösebb útra tértünk, a sablonosságot az ágy oldalfalak és a szekrényajtók végigfutó hullámos vonalvezetésével kívántuk oldani. Ugyanezt a célt szolgálja a létra „fokainak” és az ágymerevítőnek a köríves kivágása is. Így a lapszabászatban csak a nyers méreteket lehetett levágatni, az ívek már ránk maradtak.
A szabályos ívek kivágására két lehetőség kínálkozik. Kartonsablon segítségével előrajzolva szúrófűrésszel vághatjuk végig a görbe vágási vonalakat, ügyelve arra, hogy a fűrészpenge „szakító oldala” mindig a kevésbé látható helyre kerüljön. Tökéletesen szabályos íveket vágni persze igen nehéz így, mindenképpen szükség van egy alapos élcsiszolásra. Sokkal szebb vágási éleket tudunk elérni felsőmaróval, ami a laminátumot sem sérti meg. A körívekhez a felsőmaró saját körzőjét használtuk, a nagyobb hullámvonalnál pedig kézből követtük az előrajzolt vágási vonalat.
Néhány helyen szükség volt a Falco szabványos 19 mm-es táblavastagságának megvastagítására. A létra és az ágy másik tartólába dupla vastagságú anyag, az azonos méretű féldarabokat ragasztással és a belső oldalak felöli csavarozással erősítettük össze. A bútor kollekció él-lap kötéseihez 8 mm-es köldökcsapokat használtunk, a nem látható oldalak felöl pedig süllyesztettetfejű pozdorjacsavarokat is alkalmaztunk. Az élek borítása 19 mm-es, illetve a dupla anyagvastagságnál 38 mm-es ABS. Az íves élű szekrényajtókra külön fogantyú nem szükséges, hiszen azok közvetlenül is jól megfoghatók. A biztonság kedvéért az ágyat a falhoz is rögzítettük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyerekágy, gyerekszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakószoba több gyerek számára

A gyerekszoba lakás a lakáson belül, amelynek kialakítását a legtöbb szeretet és törődés vezérli. Lakóinak nappali-, háló-, dolgozó-, és vendégszobája is egyben. A szoba alapterülete adott, de a...


Magasra emelt fekhelyek

Keveseknek adatik meg, hogy az igényüknek megfelelő alapterületű lakásba költözzenek. Aki nem akar nagyon eladósodni, szerényebb méretű lakásban is szeretne minél otthonosabb körülményeket...