Dolgozószoba és számítógépes munkahely

A hagyományos dolgozószoba elmélyült szellemi munkára szolgáló csendes, nyugodt hely. Az irodával megegyező funkciót lát el, de a berendezés módjában alapvető különbségek vannak. Míg egy iroda személytelen munkahely, addig otthoni dolgozószobánk személyes, barátságos, sőt családias hangulatú.

A helyiségben legfontosabb szerep az íróasztalnak jut. Ennek rendeljük alá a berendezés többi részét. Megoszlanak a vélemények, hogy ablakkal szemben vagy arra merőlegesen álljon-e, és hogy ülhetünk-e a bejárati ajtónak háttal. Ezt a szubjektív jó érzés szabja meg, de mindenképp úgy kell elhelyeznünk, hogy a természetes fényt élvezhessük munkavégzés közben.
Az íróasztal elhelyezése után a tárolás kialakítása a következő feladat. Még a rendetlenségben mindent meglelők számára is fontos az eszközök, iratok, tárgyak elhelyezése. A pedánsak pedig megszámlálhatatlan praktikus rendszerező elvet találhatnak ki, amihez megkaphatók a megfelelő mappák, dobozok, tárolókeretek. Az egyén által kedvelt tárolási mód befolyásolja majd, hogy milyen típusú szekrényeket, polcokat vásárolunk illetve készíttetünk el.
A dolgozószobában kellemes és praktikus lehet egy-két kényelmes fotel illetve kanapé, munka közbeni felüdülés vagy baráti beszélgetés céljára. Abban a speciális esetben, ha ügyfeleket kell fogadni, szintén jól használhatók ezek az ülőbútorok. A berendezési tárgyak, bútorok harmóniáját erősíthetjük megfelelő – a berendezéshez tökéletesen illő – burkolatokkal, kárpitokkal, képekkel. Otthoni munkahely lévén bátran használhatunk személyes utalásokat is. Családi képeket, kitüntetéseket, diplomákat tehetünk a falra, vitrinbe helyezhetjük legkülönfélébb gyűjteményeinket is.
A dolgozószoba bármilyen stílusú lehet, csak az adott berendezés összhangját kell megtervezni. Ugyanazon szabályok érvényesek rá, mint a lakás minden más helyiségére. Esztétikailag lényeges a világítótestek formája, de munkahelyről lévén szó talán fontosabb a funkció. Nem kell vakító fényárban úsznia a helyiségnek, sokkal fontosabb a munkafelület egyenletes árnyékmentes megvilágítása és a beszélgető sarok hangulatvilágításával a kellemes légkör megteremtése. Természetesen itt is alkalmazhatunk képvilágítást, falilámpákat, szekrény és könyvespolc világítást is. Nagyon fontos szempont, hogy egyetlen berendezési- vagy dísztárgy se legyen tolakodó, ne vonja el a figyelmet a munkáról, de legyen vonzó és felüdítő, ha pihenésül rájuk pillantunk.
A hagyományos dolgozószobák látják el a családi könyvtár szerepét, de mellette szinte mindenhol jelen van a modern technika és kommunikáció eszköze a számítógép is. Erre fokozottan kell ügyelni a tervezésnél, mert a vezetékek sok bosszúságot okoznak. Próbáljuk a legkisebb távolságban elhelyezni a kiállásokat a géptől, és mindent csatornába rendezni. A tekergő zsinórok a csúnya látványon túl balesetveszélyesek is lehetnek, és akadályozzák a takarítást. Ezek a modern formájú berendezések a stílbútorokkal is jól megférnek, de ha valakit zavar, jól el is rejthetők pl. zárható, szekrény jellegű íróasztalban.
A dolgozószoba kialakítása akkor okozhat komoly fejtörést, ha használója főállásban olyan tevékenységet végez, amihez hozzátartozik egy ügyfélkör fogadása. Ilyenkor minden más szempontot megelőz a helyiségválasztás. Nem zavarhatják idegen emberek a család életét jelenlétükkel, tehát valamelyik bejárathoz közel eső szoba jöhet szóba, még akkor is, ha ez a lakáson belüli funkciók átrendezését vonja maga után. Plusz költségekkel jár, de mindenképp a család érdekét szolgálja ilyen esetben, egy kizárólag vendégek számára kialakított WC-kézmosó is.

A számítógépes munkahely

Az ilyen ún. home office kialakítása sokszor feszültségek forrása családon belül, mert rengeteg szempont figyelembevételével és összehangolásával tud csak jól működni. A gép és az Internet (legtöbbször) közös családi használatú. Egy fő használja, a többiek e közben más tevékenységet végeznek: tanulnak, olvasnak TV-t néznek, zenét hallgatnak. Ezért a közös használatú helyiségek jöhetnek szóba az elhelyezésnél. Legtöbbször újabb bútordarabként kerül be a lakásba, tehát a meglévő berendezés stílusához, színéhez, méretéhez kell illeszteni.
Hová tegyük? Kiváló helye lehet pl. belső lépcső alatti üres tér, széles közlekedő egy része, egy kihasználatlan falfülke. Megfelelő belmagasság esetén építhetünk galériát is e célra. Ha ilyen lehetőségünk nincs, a nappaliból leválaszthatunk egy kis részt. A leválasztás lehet fix falú vagy mobil. A kb. 120 cm magasságú térdfal nem csökkenti optikailag a teret, de kijelöli a számítógép helyét, funkcióját és takarja is a szoba többi része felől, de ugyanúgy takarhatjuk mobil, térbeállított bútorral, pl. könyvespolccal. Bárhova helyezzük is el gépünket, a kapcsolódási pontok kialakítása itt is nagy körültekintést igényel a fent említett vezetékek miatt. Lényeges szempont, hogy a monitoron természetes és mesterséges fényforrások ne tükröződjenek. A gépek elhelyezésére bármilyen hagyományos asztal megfelel, de sokan keresik a speciálisan e célra kifejlesztett bútorcsaládokat. Ezek nagy előnye az ergonómiai szempontokat maximálisan figyelembe vevő a tervezésük (beleértve a széket is), és a kis helyigényt. Ezek a bútorok rendelkeznek szabad asztallappal, kihúzható klaviatúratartóval és minden tartozék számára stabil, jól funkcionáló tárolóhellyel.
Bármilyen célra szolgáljon is otthoni munkahelyünk vagy számítógépes kuckónk, a vásárlást előzze meg a megfontolás. Vegyünk számba minden fontos szempontot, és alaposan gondoljuk át.

  • Milyen asztalra és berendezésre van szükségünk?
  • Mit kell bevezetni a kiválasztott területre? (telefon, áram, Internet stb.)
  • Milyen világítást szeretnénk?
  • Hogyan képzeljük el a tárolást?
  • Gyerekek is használják-e a berendezést?
  • Mennyi pénzt szánunk a kialakításra?
  • A berendezésnek van e hatása a lakás többi részére?

Mindezek csak a legfontosabb kérdések és ezen kívül rengeteg objektív a lakás adottságaiból adódó és nagyon sok szubjektív, a használók személyiségéből fakadó szempont létezik. Ha valaki nem boldogul egyedül, kérhet szakembertől is segítséget. A konzultáció és tanácsadás mindenki számára elérhető a forgalmazók vagy lakberendezők segítségével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: munkahely

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...


Íróasztal nem csak tanulóknak

Az iskola a legtöbb családnak anyagilag jelentős megterhelést jelent. Nem csak a tankönyveket, füzeteket, írószereket kell megvásárolni, a tanuláshoz, leckeíráshoz megfelelő helyre, előbb-utóbb...