Molyok és irtásuk

2016-05-30 08:48:54 | Módosítva: 2018-08-13 11:08:36

A molyok nagyon kellemetlen kártevők, tönkre teszik az élelmiszereket és nem kímélik a ruhaneműinket sem. Ha befészkelték magukat a lakásba, elég nehéz ellenük védekezni, ám nem lehetetlen. A különféle házi praktikák és molyirtó szerek segítségével, rendszeres és hosszabb szellőztetéssel, no meg alapos takarítással meg lehet tőlük szabadulni.


Aszálymoly, lisztmoly és a ruhamoly

A molylepkéknek két fajtája ellen kell a lakásunkat védeni. A száraz élelmiszereket kedvelő aszálymoly, lisztmoly vöröses barna szárnyú, hátán szürkés csíkokkal tarkított állatka. Ezek a konyhában és az éléskamrában tárolt száraz és nem kellően zártan tárolt élelmiszereken élősködnek. Nem válogatósak, még a csokoládét és a száraztésztát is megtámadják, az ezekbe rakott petéikkel pedig biztosítják a tartós „bentlakásukat”.

A másik nagyon gyakori fajtájuk a ruhamoly, amelyeknek egyedei a ruhásszekrényekben, gardróbokban tárolt ruhaneműket, egyéb textíliákat, sőt még a szőnyegeket is megkárosíthatják azzal, hogy apró lyukakat rágnak az anyagukba. A rejtett zugokat kedvelik, ezért fontos, hogy a rendszeres takarításon kívül különféle, a számukra kellemetlen illatanyagokat kibocsátó szerekkel is távozásra késztessük e kellemetlen és káros állatkákat. A számukra kellemetlen illatú fűszerekkel a megtelepedésüket is megelőzhetjük, és ezekkel a kiűzésüket is megoldhatjuk.

Az ellenük való védekezés nem is olyan nehéz, viszont elég hosszadalmas, és szinte állandó készenlétet igénylő feladat. Szerencsére elég egyszerű, és már bevált trükkökkel is meg lehet szabadulni a kis kártevőktől. Ha pl. az élelmiszereinket tároló szekrényekben apró bogarakra bukkanunk, akkor biztos, hogy élelmiszer molyok fészkelték be magukat a szekrénybe, vagy a kamrába. Elpusztításuk legegyszerűbb módja, hogy a fertőzött anyagokat azonnal kidobjuk, vagy ezeket jól záródó műanyagzacskókba téve néhány napra lefagyasztjuk. Az is segít, ha a liszt és egyéb élelmiszerek mellé néhány babérlevelet teszünk, amelynek illatanyaga elűzi a rizsmolyokat és zsizsiket. A molyosodásuk azzal is megelőzhető, ha minden száraz élelmiszert jól záródó fedelű műanyag vagy üveg dobozos tárolóban tartunk. Nem érdemes nagy mennyiségben tárolni a lisztet, cukrot, rizst, búzadarát, morzsát, mert lassan fogynak el, és a tároló minden nyitásakor nő a molyos fertőzés veszélye. Különösen, ha a fedelet vagy a műanyagzacskót nem kellően zárjuk le a kinyitásuk után. A zacskós tárolásnál mindig alaposan hajtsuk vissza a felső részt, és nem árt még műanyag záró fülekkel is biztosítani a visszahajtott szélek zárását. Ezen felül időnként érdemes ecetes vízzel kimosni a konyhaszekrényt, mert sem a tisztaságot, sem az ecet szagát nem szeretik az élősködők. Mivel a kiegyenlített hőmérsékletet kedvelik, a naponkénti alapos szellőztetés, főleg télen a hideg meleg váltakozása miatt nem találják kedvezőnek a kamrát, a konyhaszekrényt vagy akár a lakószobát. A ruhásszekrények szellőztetésére is szükség van, még akkor is, ha más illóanyag is van a szekrényben.


A lisztmolyoknak csapdát is lehet készíteni. Egy sárga edénybe helyezett 1 csésze melasz és két csésze ecet keverékét fedő nélkül a szekrénybe helyezve, a sárga színű edény és a tartalma csapdaként vonzza a lisztmolyokat, és pusztítják, illetve elriasztják ezeket a kártevőket. Ezen kívül a molyok babérlevél, fahéj, bors sarkokba helyezésével is elriaszthatók a szekrényekből, kamrákból.

A szekrényekben tárolt ruhákat, a kárpitokat, sőt még a szőnyegeket is károsíthatják a molyok. Ezért csak száraz és kiszellőztetett ruhát szabad a szekrényben tárolni, és a ritkán használt darabokat is ajánlatos időnként kimosni. A szekrényekbe, ágyneműtartók aljába helyezett, zacskóba zárt levendula vagy törött bors is elűzi a molyokat. A naftalin is hatásos, de ennek elég kellemetlen a szaga, ezért helyette kámforporos zacskókat érdemes használni. A ruhák közé helyezett rozmaring és mentelevelek is távol tartják a ruhamolyokat. A cserépbe ültetett csalán ugyancsak elűzi őket, ha szobanövényként helyezzük el a lakóhelyiségekben.


Az illóolajos párologtatás is jó módszer a molyok ellen. Minél erősebb az illat – pl. eukaliptusz, levendula vagy borsmenta –, annál hatékonyabb a párologtatásuk közben a hatásuk.

A molyok ellen természetesen használhatók a különféle kiszerelésben kapható rovarirtó kazetták és permetező (Aroxol, Frafgarnce, Protect-B, Bros, Vape, General stb.) molyirtószerek is. Ezek csomagolásán mindig fel van tüntetve, hogy az adott szer hány légköbméteren fejti ki hatékonyan a hatását.

Ha pedig magunk nem tudunk megszabadulni e kellemetlen kártevőktől, kiűzésüket, elpusztításukat bízzuk szakemberre.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.