A kertihulladék-égetés káros

2016-05-26 11:43:44 | Módosítva: 2016-05-26 11:45:07

A jó idő beköszöntével nemcsak vidéken, de a városok családi házas övezeteiben is egyre több helyen szállnak az ég felé füstgomolyagok. Ezt az összegyűlt levelek és egyéb kerti hulladékok égetése okozza. Városi környezetben tilos az égetés, más településeken pedig önkormányzati engedélyhez kötött. Ám ahol avar és szelektív hulladékszállítási szolgáltatás van, tilos és büntetendő is.


Helyette a komposztálás ajánlott

Az avarégetés többnyire ártalmas, és még vidéken is zavarja a környező lakókat. Ezért is kötik e tevékenységet szigorú szabályokhoz az OTSZ 54/2014 sz. tűzvédelmi szabályzatában foglaltak szerint. A szabadtérben történő kerti hulladékégetésekkor nemcsak az avar lesz a lángok martaléka, egyéb, égéskor káros gázokat kibocsátó anyagok is a tűzbe kerülnek, aminek a bűzön kívül légszennyezési veszélyei is vannak.

A rendelet szerint nem lehet közterületen, továbbá olyan ingatlanokon kerti hulladékot égetni, amelyek bekapcsolódtak a rendszeres háztartási hulladékszállításba. Az olyan ingatlanok esetében, amelyeknél nem megoldott a rendszeres hulladékszállítás, pl. üdülőterületeken, kizárólag március, május, vagy szeptember, november hónapokban, illetve az önkormányzat által megadott időpontokban, csak napközben, és szélcsendes időben lehet kerti hulladékot égetni. Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos módon, épülettől, egyéb éghető anyagtól olyan távolságra lehet, hogy a lángok a környezetre veszélyt ne jelentsenek. Az égetés mindig nagykorú személy állandó felügyelete mellett történhet, úgy, hogy a környezetben élő lakóközösséget a lehető legkisebb mértékben, vagy egyáltalán ne zavarja. Az égetés helyszínén olyan eszközöket, felszerelést kell készenlétbe tartani, amelyekkel a tűz esetleges terjedése megakadályozható, vagy szükség esetén eloltható, pl. oltóvíz, lapát, homok stb. A tűz eloltásáról is a meggyújtójának kell gondoskodnia. Ajánlatos a lombégetésről a szomszédokat is informálni, már csak a jószomszédi viszony érdekében is.

A kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális vagy ipari eredetű hulladékot, különösen műanyagokat, gumit, bármilyen vegyszert, festéket, gyógyszermaradványokat vagy más egyéb éghető, ám veszélyes hulladékot. Ezeket a megfelelő gyűjtőhelyekre kell elszállítani.

Az égethető kerti hulladékot a füstképződés csökkentése érdekében előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelését pedig csak folyamatosan, kis adagokban lehet elvégezni. Nagy mennyiségű füstöt eredményező nedves kerti hulladékot égetni nem szabad! Az égetést végző tulajdonos túlzott füst és koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést haladéktalanul megszüntetni. Az égetés csak szélcsendes időben történhet, és a tüzet álladóan felügyelni, őrizni kell. Ezen előírások be nem tartása és megsértése szabálysértési eljárást von maga után, ami pénzbüntetést is jelenthet.


A kerti hulladék, avar, ágnyesedékek komposztálással az elégetésnél előnyösebben hasznosíthatók, mégpedig a káros légszennyezés és hamuképződés nélkül. Érdemes erre már eleve felkészülve a kert egy külön elkülönített részén komposztálót kialakítani, hogy az egyébként hasznosítható anyagok ne a tűz martalékává váljanak, hanem a kertápolásban újra hasznosítható tápanyag képződjön belőlük. Ezzel javítható a levegő szennyezettsége is.

A komposztálókhoz szükséges tárolók akár saját kezűleg is elkészíthetők, de kész komposztáló eszközök is könnyen beszerezhetők. Így nemcsak eltűntethetők a kerti szemétdombok, de a tartalmuk később hasznosítható lesz. Ehhez azonban előrelátó szemléletváltás szükséges, aminek következtében egyre kevesebb portán kell majd az avart elégetni, és a környezetet kellemetlen füstbe borítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komposztálás a lakásban

Akinek nincs kertje, az is komposztálhat már, hiszen növényi hulladék a lakásban is keletkezik, gondoljunk csak a konyhai hulladékokra, paprikacsumákra, uborka héjakra stb. Vásárolhatunk olyan...


A kertben is tilos az avarégetés

Idén tavasszal lépett hatályba az új tűzvédelmi rendelet, amely jelentős változásokat hoz mind az önkormányzatok, cégek működésében, mind a lakosságra vonatkozó előírások esetében. Ezek közül az...