Betonszövet

2016-06-01 09:57:47 | Módosítva: 2016-06-01 10:10:01

A tavasz beköszöntével egyre többet tartózkodhatunk a kertben, a szabad levegőn. Ha különleges látványú, de egyszerűen elkészíthető dologgal szeretnénk feldobni teraszunk, kertünk látványát, a betonszövet az egyik legjobb választás. Gyakorlatilag betonba áztatunk törölközőt, amit utána megfelelő formában hagyunk megkötni.


Ötletes kreatív anyag

A módszerrel nagyon jól kinéző virágtartókat, vagy beton asztalterítőket tudunk létrehozni. Előbbi bárhol helyet kaphat, akár a lakásban is, utóbbi a kerti asztalra kiváló takaróanyag: időjárásálló, könnyen mosható, és extrém. Nézzük, melyik, hogyan készül.

Virág-kaspó készítéséhez szükség lesz törölközőre, amit betonba áztatunk. A célnak az előre kevert hobbibeton is jó, csak a nagyobb kavicsos részeket előbb szitáljuk ki a porból, majd pedig készítsük el a masszát. Akkor a legjobb, ha minél sűrűbb, hiszen így vastagabb lesz a virágedény fala, de azért annyira híg legyen, hogy a törölköző szövetszálai közé jól bemenjen a cementes massza. Következik a megszilárdítás a megfelelő „pózban”. Legszebb akkor lesz, ha a földbe beverünk egy karót, ráborítunk egy vödröt, arra ráhúzunk egy szemeteszsákot, és ráterítjük a cement-masszás törölközőt. Ha így megköt, jó magas oldalú kaspónk lesz.

Ha nem karón szárítjuk, hanem a földre terített fólián, akkor a kaspó nem lesz magas, de az oldalai elhajlanak, és ez is nagyon jól néz ki. Ha megkötött a beton, óvatosan szedjük ki belőle a vödröt – ha szükségünk van rá, mert benne is hagyhatjuk. Amennyiben bolyhos törölközőt használtunk, akkor a pamutszálak a betonos szilárdítás után is látszanak, ha a textil sima volt, akkor a végeredmény is az lesz. Asztalterítőnek a sima vásznas megoldás a jobb, esetleg díszítésként lyukakat vágva bele. A kész betonszövet festhető, időjárásálló.


Kerti lámpabúra, vagy mécses tartó is készülhet festett betonszövetből


Virágtartók lepedőből és hímzett anyagból, betonosan


Rúdon készülnek a magas oldalú virágtartók, ha szabadban csináljuk, akkor néha permetezzük, hogy ne hirtelen száradjon ki a beton


A földön elterítve a széleket, szélesebb, alacsonyabb tartót kapunk


Festés nélkül is szép a végeredmény, egynyári virágtartónak is jó


Akár sorozatgyártásban is készülhetnek a betonszövetek, hiszen alig van anyagköltségük


A teraszunk díszei lehetnek ezek az újrahasznosított textíliák


Festéssel még különlegesebbé tehető a felületükAsztalterítő, sima és lyuggatott változatban

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmónia a kertben

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket,...


Egyéni virágtartók

Virágot ültetni sokféle edénybe lehet, nem csak hagyományos cserépbe vagy kaspóba. Miként a cserepet is sokféle alkalmatosságra lehet elhelyezni, nem csak a klasszikus virágállványra. Ha szemünk...