Látszóbeton

2016-05-28 11:49:51 | Módosítva: 2016-05-28 11:58:12

Látszóbetonnak nevezzük azokat a burkolatlan betonfelületeket, amelyek magas minőségben, végleges felülettel készülnek. A különféle technológiával betonból készített épületszerkezetek, tárgyak felülete többnyire csak különféle utómunkálatokkal tehető esztétikussá. Az építési technológiák fejlődése azonban megteremtette annak a lehetőségét, hogy ebből az anyagból különlegesen magas felületi minőségű, burkolatlan épületszerkezeti egységeket, belsőépítészeti felületeket, dizájnbútorokat, tárgyakat lehessen létrehozni.


Az új betontechnológiákkal nagyon fészkes, légbuborékkizárt, tükörfényes, színes, csillámos, erodált, mosott és mindenféle extra kívánságnak megfelelő betonfelületek előállítása is megvalósítható. Ez lehet látszóbeton burkolat, és monolitikus, takaratlanul maradó szerkezeti egység is. A látszóbeton termékek erős, időtálló burkolati anyagok, így kül- és beltérben egyaránt alkalmazhatók.

Az egyre jobban terjedő, ma már egyre divatosabb dizájn burkolatok főként manufakturális kisebb üzemekben készülnek, egyedi motívumkinccsel, formákkal, színekkel. Nincs standard méret és szín, jellemző viszont a cement naturalisztikus megjelenése. Ez a legelterjedtebb alaptípus, valamint a fehér és a fekete. Padlólapok, és fali burkolatok egyaránt készülhetnek látszóbetonból. Az anyag készítéséhez nagy teljesítőképességű öntömörödő betonmassza szükséges, folyékony konzisztenciával.A látszóbeton fogalma egyszerű, és a nevében hordozza a jelentését: a zsalu kibontása után a kiöntött felület a maga szépségében, „kozmetikázás nélkül” elevenedik meg. Fontos a zsaluzat minősége, és annak felszíne, hiszen az elkészült betonfelület karakterét maga a zsaluhéj lenyomati struktúrája, illesztése határozza meg. A látszóbetonok kivitelezésénél alapvetően fontos a folyamatos szakszerű ellenőrzés, mert a betont a megfelelő ideig a zsaluzatban kell tartani, gátolni kell a gyors kötést, továbbá a zsaluzat eltávolítása után a betont az esetleges külső felületi szennyeződésektől és sérülések ellen is védeni kell. Ha szükséges, az apróbb, felületi, lokális hibákat azonos anyagú betonnal, betonjavító-anyagokkal, szakértő kozmetikázással lehet kijavítani. A kész betonfelület kizsaluzás után lazúrozható, homogenizálható, festhető, lakkozható, impregnálható.

Adalékanyagai a betontechnológia szabályai szerint alakíthatók, csiszolni nem szokták, mint például a terrazzót vagy a műkövet. Fontos viszont az utókezelés zsalubontás után, majd az érlelés utáni felületkezelés. A modern vonulatok képviselői a geometrikus formákat, egyszerű megjelenést, sima felületet választják (Minimal Art, Loft, indusztriális építészet, Bauhaus), míg néhány gyártó a rusztikus kő, terrakotta, és egyéb anyagok felületének anyagszerűségére koncentrál.

A beton ma már nemcsak szerkezeti elem, hanem egyre inkább az építmények elsődleges felülete is, ezért a látványa, a felületi minőség egyre fontosabb. Kialakításához különleges és célirányos látszóbeton szempontú tervezés szükséges. A látszóbeton szerkezetek anyaga a funkcióhoz igazodó speciális összetételű beton, melyet betontechnológus tervez, és annak megkötéséig a zsaluhéj tartja egyben.
Ha meglévő épített vagy monolitikus szerkezetre utólag helyezünk fel látszóbeton elemeket, akkor látványra ugyanazt, vagy még kifinomultabb, művészibb, egyedibb felületeket tudunk produkálni, ilyenek például a loftlakások, utólagos átalakítások. Ez lehet a belsőépítész és a betontechnológus feladata.

Érdekes terep még a látszóbetonos megoldásokhoz a kert. Rohamosan terjed a kerttervezők produkcióiban a felhasznált funkcionális és téralkotó látszóbeton.

Ez is beton

A cemetből és a betonból ma is sokféle burkolóanyag készül, amikről nem is gondolnánk, hogy az is beton. Ilyen például az egyébként közismert, régi-jó Terrazzó lap, másnéven kő mozaik vagy mozaik lap. Szürke cementpépben úszó szürkésfehér 1-3, vagy 2-5- ös kavicsok csiszolt formában, láttunk már vörös színűt, feketét, fehéret vagy éppen szürkét is. Valaha a „Szegények burkolatának” is csúfolták, mert a tehetős polgár valódi kőlapokkal burkolta a helyiségeit. Az egyben öntött terrazzó annak idején is költségesebb volt, ezért szó szerint nem mindenki tehette meg.

Vannak préselt és öntött típusok, az öntött, és a préselt kőlapok egyaránt két rétegből állnak; a látványos, csiszolt kopórétegből, amely egy stabil, nemes kő- őrleményes felület, és az alsó hordozórétegből, amely kevésbé szelektált, nem túl igényes keverékből készült. Ezt a szakma magbetonnak, misungnak, szárazrétegnek stb. hívja. Külön remekműnek számítanak a mintás mozaik lapok, melyek motívumai a kor jellemző divathullámait képviselik. A mai csiszolástechnikával, és felületkezeléssel a megjelenési formájában számtalan variáció állítható elő. A színes kavicsok mellett a cementek vasoxid porokkal és pasztákkal árnyalhatók. A kőmozaik kopásállóságát évszázadok bizonyítják.

A cementlapot gyakran összekeverik a mozaik lappal. A cementlap kifejezés kizárólag préselt kőburkolatot takar, amelyet nem csiszolnak. A kopóréteg a színes nemes kő- őrleményes finom anyagból álló tejfelszerű, tehát sűrű, de folyékony felső rész, amely öntéskor legalul helyezkedik el. Összetétele cement, víz, por pigment, kvarcliszt és valamilyen kő- őrlemény. Ez sokszor szintén kvarc alapú kőszemcse, de lehet klasszikusan márvány, gránit, mészkő, dolomit, bazalt, ritkán andezit, és egyéb kövek, ásványok.

A látszóbetonhoz hasonló megjelenést adnak a különféle műkövek is. Természetesen a műkő- technológia is tervezett, irányított folyamat, csak ott a csiszolás után kapott eredményre koncentrálunk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szőnyegpadló javítások

A szőnyegpadlót még most is sokan kedvelik. Érthető, hiszen kellemes rajta a járás, csendes és a teljes padlófelületet befedi. Ám a többi padlóburkolattal szemben jobban kell ügyelni rá, és a...


Lépéshang-gátlás

A födémek testhangterjedéseit összefoglalva lépéshangkeltésnek nevezzük, dacára annak, hogy ez nemcsak az emberek lépéseitől ered. A lépéshang-gátlás a födémen való járásból, koppanásból származó...