Beton festése, színezése

2016-06-01 09:53:15 | Módosítva: 2016-06-01 10:25:25

Az igénytelenebb helyiségek – pl. garázsok, kisebb tárolóhelyiségek, raktárak, járdák, gépkocsi beállók stb. – padlóját többnyire simított betonnal burkolják. Egy idő után azonban a tulajdonosok rájönnek, hogy az ilyen felületek hamar erodálódnak, nehezen tisztán tarthatók. Ezeken a problémákon azonban egyszerű változtatni, mégpedig a betonfelület festésével.


Ez ugyan csak némileg változtat a helyzeten, mert az ilyen festékek csak felületi védelmet adnak a nyers betonfelületeknek, a struktúrájukon szinte nem változtatnak, és a tartósságuk is elég kérdéses. A festés előfeltételei között alapvető, hogy a felületeknek stabilnak kell lenni, és csak száraz, por-, zsír- és olajmentes felületre lehet bármelyik festéket felkenni. Lehetőleg száraz és meleg időben. Friss betonra csak annak teljes kiszáradása után lehet a betonfestékeket felteríteni.
Az eltérő összetételű festékek ecsetelve vagy hengerelve, sőt esetenként még szórással is felhordhatók a betonra. Mélyimpregnáló csak akkor szükséges, ha az adott festékhez ezt előírják. Általában két rétegben lesz a festett bevonat viszonylag tartós, de a festett padló inkább a porosodás ellen ad védelmet és megkönnyíti az ilyen felület takarítását. A felületi eróziótól már kevésbé véd a betonfesték. Több gyártó egy- és kétkomponensű, vizes emulziós, akrilgyantás és műgyanta alapú betonfestékei között lehet választani.

Festés vagy színezés

A betonfestékeknél sokkal tartósabb és dekoratívabb hatásúak a csiszolt, polírozott betonhoz használt színezőanyagok. A betonszínezés azonban nem azonos a betonfestéssel. Ez utóbbiak ugyanis átlátszó színt fognak biztosítani a kezelt felületnek, látszani fognak a betont alkotó szemcsék és kövek, csak azokat elszínezi. A bevonat kopásálló, tartós és esztétikusabb is a betonfestékeknél. Megfelelő felület előkészítést igényelnek, ami garancia a tartósságra.

Az ilyen betonszínezők mélyen beszívódnak a beton felületébe, és csiszolt felületek akár fényesre is polírozhatók. Felhordásuk egyszerű, és díszítő mintázatok kialakítására is alkalmas, bár az ilyen díszítő munkákhoz kellő szakértelem, hozzáértés szükséges. Egységes felületre azonban széles ecsettel, vagy akár moppal is felhordhatók a színezők. Közöttük vannak külső- és belső térben egyaránt használható, illetve csak kültéri betonszínező anyagok, amelyek azonban pl. a kerti utak, gépkocsi beállók és egyéb beton berendezési tárgyak színezésére szolgálnak. A bevonatokkal a monoton szürkés felületű utak, kerti berendezési tárgyak, lépcsők és korlátok előnyükre változtathatók meg, esztétikusabbak lesznek, mint ha kültéri betonfestékkel lennének lefestve.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

lajos Kormos avatarja

lajos Kormos         betonszínező

Tisztelt Cikkíró!
Beton színezéséhez keresek savas festéket folyékony formában.
Bármilyen cégnevet, címet, webcímet szívesen fogadok.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel,

Betonozás a nyári forróságban

Az időjárás váltakozása napjainkban is meghatározza a betonok tulajdonságait, különös tekintettel a friss beton tulajdonságokat. Akár otthon keverjük ki, akár betonüzemből hozzuk a friss betont,...


Ragasztott dübelek

A köznyelv a dübel vagy más néven tipli alatt még ma is a fal furatába befeszülő műanyag elemet érti, pedig a mai korszerű rögzítéstechnika már sokkal átfogóbban kezeli ezt a kérdést. Erre pedig...