Mit kezdjek a zöldhulladékommal?

2017-06-21 10:57:35 | Módosítva: 2017-06-21 11:06:15

A komposztálás alternatívát nyújt az avar és kerti hulladék hasznosítására, az égetés helyett. Ma Magyarországon a keletkező települési szilárd hulladék jelentős része (megközelítőleg 800 000 tonna) olyan biológiailag lebontható hulladék anyag (biohulladék), amely túlnyomórészt komposztálás útján hasznosítható, értékes növényi tápanyaggá alakítható. A komposztálás megvalósítható közvetlenül a keletkezés helyén végzett, illetve közösségi komposztálással, így elkerülhető az anyag hulladékká válása. Megfelelő szelektív gyűjtés, majd elszállítás után nagyobb komposztáló telepeken végzik el a komposztálást.


A helyben történő komposztálás előnyeiAlapvetően csökken a lerakókba kerülő települési szilárd hulladék, illetve az elszállításra kerülő hulladék mennyisége. Az így előállított komposzt helyben hasznosul, azaz közvetlenül kertjeinkben élvezhetjük ennek kedvező hatásait a tápanyag ellátottság, és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség tekintetében. Nő a kerti talaj vízbefogadó és víztározó képessége, csökken a szárazsággal szembeni érzékenysége. A helyben előállított komposzt felhasználásával szükségtelenné válik a növények számára fontos tápanyagok külső forrásból történő beszerzése, műtrágyával történő helyettesítése, ezzel is jelentős mértékben csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátás. A szerves anyagok így biztosan nem kerülnek elégetésre, csökken a helyi légszennyező anyag kibocsátás.A megfelelő helyszín kiválasztásánál lényeges, hogy az mindenképpen árnyékos vagy félárnyékos, lehetőleg széltől védett és jó vízelvezetéssel rendelkező hely legyen, emiatt természetes vagy mesterségesen kialakított gödörben ne komposztáljunk. Kívánatos, hogy a felület ne legyen a talajjal érintkező felületén teljesen zárt, például betonozott. Tapasztalatok alapján egy 100 m2-nyi növényesített kerti területen egy év alatt megközelítőleg 500 kg komposztálható nyersanyag keletkezhet. Kiskerti viszonylatban egy négyfős család számára egy-két 1-1,5 m3-es komposztáló kialakítása szükséges.A komposztálás során felhasználható anyagokat két fő csoportba sorolhatjuk. Megkülönböztetjük a zöld színű, magas nitrogén és víztartalmú, ugyanakkor alacsonyabb széntartalmú anyagokat (N), mint például a lédús zöld (frissen lenyírt fű, zöld ágnyesedék) és általánosan minden – néhány kivétellel –, amit konyhai hulladékként azonosítunk. A másik csoportba a barna színű, sötétebb, alacsony nitrogén és magas széntartalmú anyagok tartoznak (C), mint például a száraz vagy vastagabb, már elfásodott vagy kiszáradt növényi részek (ágak, gallyak, lehullott, kiszáradt lomb stb.

A komposztáláshoz felhasznált anyagokat a két fenti csoportba osztottan, megfelelő arányban kell egymáshoz keverni, a megfelelő szén-nitrogén (C:N) arány biztosítása érekében. Ez a gyakorlatban 3-4-szer több magas nitrogéntartalmú zöld anyag felhasználását jelenti 1 adag barna anyaghoz.

A jó alapanyag előállításhoz fontos a megfelelő méretre darabolás, mert minél nagyobb felületű, roncsoltabb az előkészített növényi anyag, annál nagyobb felületen indulhat meg a mikrobiális lebomlási folyamat. A komposztálandó anyag aprítását lehet metszőollóval, kisbaltával, bozótvágó késsel, daraboló gépekkel is végezni.A vékony és vastagabb ágdarabokat, a konyhai hulladékot gondosan, közel azonos, optimálisan 4-5 cm-es méretre darabolva keverjük össze, és megfelelően rétegezve helyezzük el. Ezzel egyrészről biztosíthatjuk a komposzt-halomban lévő alapanyagok optimális szén-nitrogén arányát, másrészt elősegíthetjük a halom megfelelő laza struktúrájának fenntartását, annak átszellőzését is. A komposztanyagok időnkénti átkeverése megszünteti a bomlás során kialakuló nedvesedéssel együtt bekövetkező öntömörödést, illetve az ennek következtében előálló levegő ellátottsági problémákat is.

A komposztálóban a különböző baktériumok és gombák, giliszták, rovarok munkájának köszönhető a kialakuló komposzt. A komposztálódást elősegíti, ha a komposzt-halom megőrzi közvetlen kapcsolatát a környező élővilággal. Az alulról nyitott komposzthalmok estében a talajlakó élőlények be tudnak költözni a komposztba. Érett komposzttal, jó minőségű földdel réteget képezve, „beoltva” a komposzthalmot érzékelhetően meggyorsítható a mikroorganizmusok felszaporodása, rövidíthető a bomlási folyamat.

A komposztálás döntően egy levegő (oxigén) jelenlétében zajló, aerob folyamat, emiatt biztosítani kell, hogy a komposztanyagunk mindig megfelelően átlevegőzzön. Az oxigén hiányában ugyanis a felhalmozott szerves anyagban számunkra előnytelen, bűzös rothadási folyamatok indulnak meg.

A megfelelő nedvesség fenntartása a komposztálás folyamán alapvető fontosságú. Az optimális nedvesség eléréséhez annyi víz kell, amennyit a száraz anyagok képesek megtartani. A túlnedvesített komposztban a víz kiszorítja a levegőt, így eltömíti a pórusokat, leáll az átszellőzés, és rothadás indul meg. A megfelelő nedvességtartalmat az ún. „marokpróbával” tudjuk ellenőrizni. Amennyiben a kezünkbe vett komposztanyagot összenyomjuk, és az ujjaink között nem jön ki víz, és a komposzt egy nedves gombóccá összeáll, a nedvességtartalom optimális. Ha túl száraz az anyag, szétesik a tenyerünkben, ha túl nedves, víz folyik ki az ujjaink között.

A komposzt-halom belsejében és szélein általában nem azonosak a hőmérsékleti viszonyok, nem azonos a nedvesség, nem egyforma az átszellőzés, emiatt is eltérő mértékűek lesznek a bomlási folyamatok. Ezért szükséges, hogy megfelelő időszakonként (néhány hetente) a komposzthalmot átkeverjük, így kiegyenlítődnek az eltérő feltételek. Így rövidebb ideig tart a komposztálási folyamat, jobb minőségű lesz a kész komposzt, de ez kiemelten fontos higiénés szempontból is, ugyanis a gyomok magvai, bizonyos patogén mikroorganizmusok csak a belső, magasabb hőmérsékletű részeken pusztulnak el.

A megfelelő komposztálódási folyamathoz, a jó minőségű komposzt eléréséhez megfelelő időre is szükség van, ez általában 8-12 hónap. A komposztálási folyamat végén nagyon fontos lépés a komposzt átrostálása 1-2 centiméteres nyílású rostán, a nagyobb darabos, még teljesen le nem bomlott részek leválasztására. A rostált, jó minőségű kész komposzt morzsalékos, sötét színű, földszerű, egynemű anyag, és az eredeti alkotóelemei már nem ismerhetők fel benne. Kiválóan alkalmas önmagában vagy kerti földdel keverve virágültetéshez, növényágyás kialakításához, vagy egyszerűen a fák, növények alá szórva segíteni a tápanyagok visszapótlását.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.