Haltorony, halkilátó

2017-07-11 17:07:28 | Módosítva: 2017-07-11 17:09:07

Kerti tavak látványos újdonsága a házilag is elkészíthető haltorony vagy halkilátó. Mint a képeken is látható, egy jól kezelt vizű, tiszta tóban felállítva egy ilyet, meghökkentő, érdekes perspektívából szemlélhetjük a halainkat.


Elsőre kicsit extrémnek tűnhet

Ennek lehet oka, hogy megszoktuk: egy kerti tóban a halakat leginkább felülről látjuk, az akváriumban látjuk csak oldalról őket. A halkilátó készítése viszonylag egyszerű. Szükség lesz egy nagyobb üvegballonra, ami lehet öt literes befőttes üveg, de akár egy kisebb akvárium is. A titok nyitja az, hogy a ballonunkat a szájával lefelé úgy kell elhelyezzük a vízben, annyira stabilan, hogy a tó vízszintje még hullámzás miatt se menjen az toronynak betett üvegünk szája alá. Mert ha ez megtörténik, akkor kifolyik belőle a víz. Nagy baj ekkor sincs, mert az épp benne tartózkodó halak visszakerülnek a tóba.Tehát először még víz nélkül gondoskodjunk a torony stabil elhelyezéséről, ami – mint a képeken is látszik – megoldható felfüggesztéssel vagy kis fém állvánnyal, mely a tavacska alján áll, és gondoskodik arról, hogy az üvegballon a víz fölé emelkedjen. Amikor elkészültünk a biztonságos rögzítéssel, töltsük meg a ballont teljesen vízzel. Egy fóliadarabbal zárjuk le a tetejét, úgy, hogy amíg fejjel lefelé a vízbe fordítjuk a ballont, addig a pár pillanatig, ne jöjjön ki belőle víz. Ha a vízzel teli ballon szája már a víz alatt van, és a rögzítést is ráhelyeztük, hogy ne mozduljon el, akkor a fóliadarabot levehetjük, így be tudnak menni a halak. A ballonban mindaddig magasabban lesz a vízszint a tó vízszintjéhez viszonyítva, amíg a ballon nyílása nem kerül a tó vízszintje fölé. Amit ez bekövetkezik, és levegő jut bele, a benne lévő víz visszafolyik a tóba. Hogy a hullámzás miatt ez ne következzen be, érdemes legalább 8-12 centiméter mélyre tervezni a fejjel lefelé fordított üvegballon nyílását, tehát az ennyivel álljon a tó vízszintje alatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kerti tóban télen is van élet

A kerti tavak ilyenkor kevésbé nyújtanak vidám látványt. De bennük – akárcsak a természetes életközösségekben – még ha lelassultan is, de most is zajlanak az életfolyamatok. Nem árt a tél...


Kavicsos tó

Bármelyik kert szokatlan és vonzó sajátossága lehet egy, a közepén szökőkútból kilövellő vízsugárral ékesített kavicsos tó, amelyet a rendelkezésre álló terület méretének megfelelően alakíthatunk...