Haltorony, halkilátó

2017-07-11 17:07:28 | Módosítva: 2017-07-11 17:09:07

Kerti tavak látványos újdonsága a házilag is elkészíthető haltorony vagy halkilátó. Mint a képeken is látható, egy jól kezelt vizű, tiszta tóban felállítva egy ilyet, meghökkentő, érdekes perspektívából szemlélhetjük a halainkat.


Elsőre kicsit extrémnek tűnhet

Ennek lehet oka, hogy megszoktuk: egy kerti tóban a halakat leginkább felülről látjuk, az akváriumban látjuk csak oldalról őket. A halkilátó készítése viszonylag egyszerű. Szükség lesz egy nagyobb üvegballonra, ami lehet öt literes befőttes üveg, de akár egy kisebb akvárium is. A titok nyitja az, hogy a ballonunkat a szájával lefelé úgy kell elhelyezzük a vízben, annyira stabilan, hogy a tó vízszintje még hullámzás miatt se menjen az toronynak betett üvegünk szája alá. Mert ha ez megtörténik, akkor kifolyik belőle a víz. Nagy baj ekkor sincs, mert az épp benne tartózkodó halak visszakerülnek a tóba.Tehát először még víz nélkül gondoskodjunk a torony stabil elhelyezéséről, ami – mint a képeken is látszik – megoldható felfüggesztéssel vagy kis fém állvánnyal, mely a tavacska alján áll, és gondoskodik arról, hogy az üvegballon a víz fölé emelkedjen. Amikor elkészültünk a biztonságos rögzítéssel, töltsük meg a ballont teljesen vízzel. Egy fóliadarabbal zárjuk le a tetejét, úgy, hogy amíg fejjel lefelé a vízbe fordítjuk a ballont, addig a pár pillanatig, ne jöjjön ki belőle víz. Ha a vízzel teli ballon szája már a víz alatt van, és a rögzítést is ráhelyeztük, hogy ne mozduljon el, akkor a fóliadarabot levehetjük, így be tudnak menni a halak. A ballonban mindaddig magasabban lesz a vízszint a tó vízszintjéhez viszonyítva, amíg a ballon nyílása nem kerül a tó vízszintje fölé. Amit ez bekövetkezik, és levegő jut bele, a benne lévő víz visszafolyik a tóba. Hogy a hullámzás miatt ez ne következzen be, érdemes legalább 8-12 centiméter mélyre tervezni a fejjel lefelé fordított üvegballon nyílását, tehát az ennyivel álljon a tó vízszintje alatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Többlépcsős tószűrő házilag

A kerti tó gondozási munkái abból adódnak, hogy az eltér egy természetes vízi ökoszisztémától. A természetes vizekben egyensúlyi állapot alakul ki, hiszen az adott víztömegnek van egy eltartó...


Kerti tó, fürdőtó vízminősége

Egyre többen alakítanak ki olyan kerti tavat, ami némi nyári megmártózásra is lehetőséget ad amellett, hogy a kert dísze, és a párás mikroklíma őrzője. Míg a medencék vízminőségét különféle...