Kavicsfestés

2017-07-13 18:15:42 | Módosítva: 2017-07-13 18:22:32

Jó ajándékötlet a kavicsfestéssel életre keltett kis kövek elkészítése. Nem igényel sok felszerelést, és az egész alapja, a kavics, szinte bárhonnan begyűjthető.


Egyszerű és ötletes ajándék

A kavicsfestés jó móka és ajándéknak is kiváló az elkészült eredmény. A kavicsokat megfesthetjük figurásnak, de szöveg is kerülhet rájuk, így a kertben jó sorjelölő is lehet egy-egy kis kődarab, melyre ráírjuk azon növények nevét, melyek kikelését az adott sorban várjuk. A képeken jól látható mennyi féle élethű dolog készülhet ezzel e technikával.

A kavicsot először alaposan tisztítsuk meg, zsírtalanítsuk is. Ha megszáradt ezután jöhet az akrilfesték vagy tempera, amit vékony ecsettel, vagy a nagyobb precizitást igénylő részeknél akár fogpiszkálóval is felvihetünk a kavicsra. A vékony vonalakat tűhegyű alkoholos filccel húzhatjuk meg. A festékek száradása után védőlakkal fújjuk le a kavicsot, ami amellett, hogy fényt ad neki, tartóssá teszi, fixálja a festéket a kavicson.

Kezdőknek ajánlott a Posca tollak, vagy akrilfestékkel töltött filcek használata, ezekkel egyszerűbb a minták felvitele. Ha ecsettel dolgozunk, akkor a kavics felületi egyenetlenségeinél megfuthat a festék, amit törölni lehet – mondjuk egy fültisztító pálcikával –, vagy felülfesteni a hibás rész száradását követően. Ha tollal dolgozunk, ennek a hibalehetősége kisebb.

Barkácsáruházakban és hobbyboltokban is kapható a görög fehér görgeteg márvány, ami a legjobb alapja a kavicsfestésnek, mert fehér, fényes és sima, repedésektől mentes felülete van. Természetesen a magunk begyűjtötte kavicsok is megfelelnek a célnak, ha azok sima felületűek és lehetőleg világos alapszínűek.

A kőfestést nagyobb felületen is gyakorolhatjuk, jó alap erre egy régi tetőcserép. Itt is lényeges a megtisztítás, csiszolás, portalanítás, majd a festés száradását követően a lakkozás se maradjon el.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átlátszó „virágcserép”

Gömb vagy félgömb alakú akváriumban gerinces élőállat (azaz hal), NEM tartható, viszont nagyon alkalmasak növények, kaktuszok életterének kialakítására. Kisebb növényt ültethetünk üvegkancsóba,...


Folyékony gumi

Spray formában is kapható a PlastiDip® folyékony gumi A PlastiDip® a legtöbb ismert felületen alkalmazható, mint például a fa, szövet, kő, műanyag, üvegszál stb. A folyékony gumi olyan erősen...