Kavicsfestés

2017-07-13 18:15:42 | Módosítva: 2017-07-13 18:22:32

Jó ajándékötlet a kavicsfestéssel életre keltett kis kövek elkészítése. Nem igényel sok felszerelést, és az egész alapja, a kavics, szinte bárhonnan begyűjthető.


Egyszerű és ötletes ajándék

A kavicsfestés jó móka és ajándéknak is kiváló az elkészült eredmény. A kavicsokat megfesthetjük figurásnak, de szöveg is kerülhet rájuk, így a kertben jó sorjelölő is lehet egy-egy kis kődarab, melyre ráírjuk azon növények nevét, melyek kikelését az adott sorban várjuk. A képeken jól látható mennyi féle élethű dolog készülhet ezzel e technikával.

A kavicsot először alaposan tisztítsuk meg, zsírtalanítsuk is. Ha megszáradt ezután jöhet az akrilfesték vagy tempera, amit vékony ecsettel, vagy a nagyobb precizitást igénylő részeknél akár fogpiszkálóval is felvihetünk a kavicsra. A vékony vonalakat tűhegyű alkoholos filccel húzhatjuk meg. A festékek száradása után védőlakkal fújjuk le a kavicsot, ami amellett, hogy fényt ad neki, tartóssá teszi, fixálja a festéket a kavicson.

Kezdőknek ajánlott a Posca tollak, vagy akrilfestékkel töltött filcek használata, ezekkel egyszerűbb a minták felvitele. Ha ecsettel dolgozunk, akkor a kavics felületi egyenetlenségeinél megfuthat a festék, amit törölni lehet – mondjuk egy fültisztító pálcikával –, vagy felülfesteni a hibás rész száradását követően. Ha tollal dolgozunk, ennek a hibalehetősége kisebb.

Barkácsáruházakban és hobbyboltokban is kapható a görög fehér görgeteg márvány, ami a legjobb alapja a kavicsfestésnek, mert fehér, fényes és sima, repedésektől mentes felülete van. Természetesen a magunk begyűjtötte kavicsok is megfelelnek a célnak, ha azok sima felületűek és lehetőleg világos alapszínűek.

A kőfestést nagyobb felületen is gyakorolhatjuk, jó alap erre egy régi tetőcserép. Itt is lényeges a megtisztítás, csiszolás, portalanítás, majd a festés száradását követően a lakkozás se maradjon el.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Varrógépvásárlás előtt

Bármilyen témában kezdünk el tájékozódni, hamar kiderül, hogy szinte átláthatatlanul hatalmas a választék, nehéz kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb terméket. Ezért szinte elkerülhetetlen,...


Folyékony gumi

Spray formában is kapható a PlastiDip® folyékony gumi A PlastiDip® a legtöbb ismert felületen alkalmazható, mint például a fa, szövet, kő, műanyag, üvegszál stb. A folyékony gumi olyan erősen...