Ültetőkosaras támfalak

2017-07-13 18:08:46 | Módosítva: 2017-07-13 18:13:28

A tereprendezés az egyik elsődleges feladat a kerttervezésnél. Lehetséges, hogy a kert szintkülönbségei miatt szükségünk lesz támfalak kialakítására is. A számtalan megoldás közül most az ültetőkosaras vagy más néven virágvályús támfalakkal foglalkozunk.


Napjainkban egyre nagyobb számban jelennek meg a különböző méretű, formájú és anyagminőségű, előre gyártott, ültetőkosaras beton támfalelemek. Az ültetőkosaras (virágvályús, növényhézagos stb.) támfalak építése viszonylag egyszerű, de a megfelelő növényfajok betelepítése és gondozása jelentősebb szakértelmet igényel.

A támfal építése nem bonyolult feladat, pár soros magasságnál alap sem szükséges. Gyors, száraz technológiájú, visszabontható, áthelyezhető. Az elemek stabilan egymásba illeszthetőek, biztos falat alkotnak, táj- és kertrendezési célokra is kiválóan alkalmasak. Az elemek hálóban való illesztése egy sakktáblaszerűen hézagos felületi megjelenést biztosít, ahol a hézagokat föld tölti ki. Az elemeket soronként tömörített földdel kell feltölteni.


Az elkészült támfalak igény szerint szárazságtűrő növényekkel beültetve, egész évben tetszőleges megjelenésű örökzöldekkel borított felületet alkotnak. A normál elemek használata kb. 2 méter magasságig ajánlott. A két méternél magasabb támfal építését lehetőleg bízzuk szakemberre. Gondoljunk rá, hogy egy rosszul elkészített fal leomlása jelentős anyagi kárt és sérüléseket okozhat.

A magas támfal építésénél már szükség lesz rá, hogy kb. 2 méterenként az egy oszlopban elhelyezkedő rézsűköveket betöltsék betonnal, és be is vasalják. A magasságtól függően az alapként szolgáló betonréteg vastagságát is meg kell növelni. A beépítéskor a támfal elemeket 5%-os lejtéssel meg lehet dönteni a mögöttük lévő földtömeg irányába, esőzések alkalmával, így jobban ellenállnak a vizes földtömeg nyomásának.


Növények telepítése

Egy kerti támfal már magában is érdekessé teheti kertünket elhelyezkedésével, formájával és méretével. Ha különböző színű, levélzetű és méretű növényeket ültetünk a támfalba és a köré, lágyítjuk annak rideg hatását. A déli fekvésű támfalak tövébe ültetett növények egy speciális mikroklímában növekedhetnek, amely jóval melegebb és védettebb, mint a kert többi része. Ha napos támfalunk tetejére választunk növényeket, fontos tisztában lenni azzal, hogy akárcsak egy rézsűn, egy támfal melletti területen is gyorsan elfolyik a víz.

Ahhoz, hogy a támfal beültetése jól megtervezett legyen, válasszunk olyan növényeket, amelyek napos fekvést, száraz és jó vízáteresztő talajt kívánnak, magasságuk és formájuk eltérő, levélzetük és virágzatuk változatos, néhányuk levélzete örökzöld. A felfelé kapaszkodó (pl. borostyán, vadszőlő), vagy a támfal tetejéről lecsüngő (pl. madárbirs, téli jázmin) kúszócserjék a leghomogénebb támfalak látványát is kedvezően befolyásolják. Ne válasszunk olyan növényt, amelyiknek a gyökérzete túl agresszív, mert kárt tehet a támfal szerkezetében.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Támfalak sokféle megoldással

Korábban a támfalakat olyan helyre építették, ahol a kertben szintkülönbség volt, és ezt szerették volna áthidalni. Emellett az esőzéskor lefolyó víz romboló hatásának is gátat szabott egy ilyen...


Zöld homlokzatok

Már hatezer évvel ezelőtt is készítettek lugasokat Egyiptomban, Babilóniában - ezek tekinthetők a zöld homlokzatok elődeinek. A futónövényekkel felöltöztetett házfalaknak számos előnye van, és ha...