Ültetőkosaras támfalak

2017-07-13 18:08:46 | Módosítva: 2017-07-13 18:13:28

A tereprendezés az egyik elsődleges feladat a kerttervezésnél. Lehetséges, hogy a kert szintkülönbségei miatt szükségünk lesz támfalak kialakítására is. A számtalan megoldás közül most az ültetőkosaras vagy más néven virágvályús támfalakkal foglalkozunk.


Napjainkban egyre nagyobb számban jelennek meg a különböző méretű, formájú és anyagminőségű, előre gyártott, ültetőkosaras beton támfalelemek. Az ültetőkosaras (virágvályús, növényhézagos stb.) támfalak építése viszonylag egyszerű, de a megfelelő növényfajok betelepítése és gondozása jelentősebb szakértelmet igényel.

A támfal építése nem bonyolult feladat, pár soros magasságnál alap sem szükséges. Gyors, száraz technológiájú, visszabontható, áthelyezhető. Az elemek stabilan egymásba illeszthetőek, biztos falat alkotnak, táj- és kertrendezési célokra is kiválóan alkalmasak. Az elemek hálóban való illesztése egy sakktáblaszerűen hézagos felületi megjelenést biztosít, ahol a hézagokat föld tölti ki. Az elemeket soronként tömörített földdel kell feltölteni.


Az elkészült támfalak igény szerint szárazságtűrő növényekkel beültetve, egész évben tetszőleges megjelenésű örökzöldekkel borított felületet alkotnak. A normál elemek használata kb. 2 méter magasságig ajánlott. A két méternél magasabb támfal építését lehetőleg bízzuk szakemberre. Gondoljunk rá, hogy egy rosszul elkészített fal leomlása jelentős anyagi kárt és sérüléseket okozhat.

A magas támfal építésénél már szükség lesz rá, hogy kb. 2 méterenként az egy oszlopban elhelyezkedő rézsűköveket betöltsék betonnal, és be is vasalják. A magasságtól függően az alapként szolgáló betonréteg vastagságát is meg kell növelni. A beépítéskor a támfal elemeket 5%-os lejtéssel meg lehet dönteni a mögöttük lévő földtömeg irányába, esőzések alkalmával, így jobban ellenállnak a vizes földtömeg nyomásának.


Növények telepítése

Egy kerti támfal már magában is érdekessé teheti kertünket elhelyezkedésével, formájával és méretével. Ha különböző színű, levélzetű és méretű növényeket ültetünk a támfalba és a köré, lágyítjuk annak rideg hatását. A déli fekvésű támfalak tövébe ültetett növények egy speciális mikroklímában növekedhetnek, amely jóval melegebb és védettebb, mint a kert többi része. Ha napos támfalunk tetejére választunk növényeket, fontos tisztában lenni azzal, hogy akárcsak egy rézsűn, egy támfal melletti területen is gyorsan elfolyik a víz.

Ahhoz, hogy a támfal beültetése jól megtervezett legyen, válasszunk olyan növényeket, amelyek napos fekvést, száraz és jó vízáteresztő talajt kívánnak, magasságuk és formájuk eltérő, levélzetük és virágzatuk változatos, néhányuk levélzete örökzöld. A felfelé kapaszkodó (pl. borostyán, vadszőlő), vagy a támfal tetejéről lecsüngő (pl. madárbirs, téli jázmin) kúszócserjék a leghomogénebb támfalak látványát is kedvezően befolyásolják. Ne válasszunk olyan növényt, amelyiknek a gyökérzete túl agresszív, mert kárt tehet a támfal szerkezetében.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újabb sövény-megoldások

A sövényeknek térelválasztó, és árnyékoló funkciója is lehet. Az utóbbi időben számos újdonság érkezett hazánkba is, melyek a hagyományos sövényekkel szemben – jó pénzért – számos előnnyel bírnak....


Zöld homlokzatok

Már hatezer évvel ezelőtt is készítettek lugasokat Egyiptomban, Babilóniában - ezek tekinthetők a zöld homlokzatok elődeinek. A futónövényekkel felöltöztetett házfalaknak számos előnye van, és ha...