Terjednek az akkus gépek

2017-06-26 08:58:59 | Módosítva: 2017-06-26 09:02:16

Az iparban, az otthoni DIY (csináld magad) tevékenységben, a hobbi kertészkedésben és a mezőgazdaságban, illetve erdőgazdaságokban egyaránt ellenállhatatlanul terjednek az akkumulátoros gépek. Korábban még a NiCd, NiMh akkukra épültek ezek az eszközök, de mára teljesen kiszorítják a régebbi akkutípusokat a Li alapú akkumulátorok. Fokozatosan szűnnek meg a teljesítményigényhez kapcsolódó korlátok is. Ma már a legnagyobb teljesítményigényű szerszámgépeknek és kerti gépeknek is megtalálhatók az akkus változataik.


Előnyük és létük indoka

Egyértelműen a vezeték elmaradása miatti mobilitás. A szerszámok csatlakozóvezetéke ugyanis gyakran valóban útban van. Gondoljunk állványon vagy létra tetején billegve végzendő munkára, ahol a kényelmetlenül útban lévő vezetéknek az elkerülhetetlen hosszabbító miatt már számottevő súlya is van. Ugyancsak a (hosszabbítóval megnövelt) vezeték okoz kényelmetlenséget a kertben vagy akár az utcán végzendő munkánál is. A benzinmotoros gépek persze megteremtik ugyanezt a mobilitást, és azoknál a megfelelő teljesítmény sem okoz problémát, de valljuk be; használatuk sokkal macerásabb, mint az egyetlen gombnyomásra azonnal működő akkus gépé. Nem beszélve a karbantartási igényről és az üzemanyag beszerzésének nyűgéről.

Az akkus gépek ellenállhatatlan terjedésében mindenképpen kulcsszerepe van a Li ion akkuk térnyerésének. Ezek az akkuk könnyűek, kapacitásuk – méret és súlyhatárokon belül – egyre nagyobb, így nem okoz gondot fűnyírók, láncfűrészek és egyéb – nagy teljesítményigényű – kerti gépek tápellátása sem. A lítium akkuk szinte önkisülés nélkül, jól tárolják az energiát – akár hónapokon keresztül is. Az akkumulátor töltöttségi szintje jól kijelezhető, bármikor ellenőrizni tudjuk, hogy a másnapi munkához fel van-e töltve gépünk.

A gyorstöltők nagyon lerövidítették az akkutöltés idejét. A lítium akku eleve gyorsan tölthető, kapacitásának 90%-ára akár 20-30 perc alatt is. A kapacitás-korlátokat jól fel lehet oldani a kétakkus megoldással. A két akku lehetővé teszi, hogy amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másik feltöltődjön, így akár folyamatos munkavégzésre is lehetőség van.Ugyancsak a lítium akku segítette elő a különböző automata gépek és robotok elterjedését. Ezekbe a gépekbe elég egy akku is, hiszen a legkorszerűbb vezérléseknek köszönhetően nem csak önállóan végzik feladatukat, hanem akkumulátoruk töltöttségi szintjére is figyelemmel vannak. Ha a töltés csökken, a robot megkeresi a töltőállomását, automatikusan rácsatlakozik, és feltöltés után folytatja munkáját.

Az akkuk kihasználtságát növelhetjük meg, illetve a beszerzési költségeket csökkenthetjük a különböző gyártók „egy akku – több gép” koncepciójával. Egy márkán belül egész akkus gépcsaládokat építhetünk fel úgy, hogy nem szükséges mindegyikhez külön az akkumulátorát is megvennünk, elég egy, vagy legfeljebb két akku a gépcsalád minden tagjának üzemeltetéséhez. Ezeket a gépeket ritkán használjuk egyszerre, így egy akku lehet a sövényvágóban, a láncfűrészben, a fűnyíróban, a szegélynyíróban stb.Az akkus gépek a biztonság tekintetében is megnyugtatóak. A hálózati gépeknél mindig ott van az elektromos áram veszélye, a kábel kiszakadásának, elvágásának réme. Valljuk be, azért sokakkal fordult már elő, hogy a sövényvágóval elvágta a saját kábelét, vagy éppen a fűnyírót „sikerült” áttolni rajta. A korszerű gépek elektromos szigetelése, illetve a hálózati biztosító rendszerek (elsősorban a FI relé!) elvileg kivédik a súlyos balesetet, de a veszély fennáll, és a megsérült kábelt cserélni kell. A benzinmotoroknál szerencsére az áramütés veszélye nem jelentkezik, de a forró gép kipufogócsöve vagy hengere okozott már égési sérülést. Az akkus gépek hasonló veszélyeket nem tartogatnak. Nem ráznak, nem égetnek, csak a vágó, forgó részeket kell elkerülnünk, és akkor nem történhet baleset.
Végül még egy érv, melyet szintén a lítium akkuk használata erősít. Ezeknek az akkumulátoroknak a várható élettartama, illetve a teljesíthető töltési ciklusa olyan magas, hogy egy-egy szerszámgép, kerti gép teljes élettartamát kiszolgálhatják. Egy neves gyártó akkumulátoros gépénél nemigen kell számolnunk azzal, hogy a gép élettartama alatt cserélni kell majd az akkumulátort.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...


Különleges kerti gépek

Homlokfűnyíró, gyepszellőztető, motoros háti permetező, infra gyomirtó, gyomirtó gép… Akertészeti technikában sem áll le a fejlődés, számos olyan készülékkel találkozhatunk napjainkban az...