Terjednek az akkus gépek

2017-06-26 08:58:59 | Módosítva: 2017-06-26 09:02:16

Az iparban, az otthoni DIY (csináld magad) tevékenységben, a hobbi kertészkedésben és a mezőgazdaságban, illetve erdőgazdaságokban egyaránt ellenállhatatlanul terjednek az akkumulátoros gépek. Korábban még a NiCd, NiMh akkukra épültek ezek az eszközök, de mára teljesen kiszorítják a régebbi akkutípusokat a Li alapú akkumulátorok. Fokozatosan szűnnek meg a teljesítményigényhez kapcsolódó korlátok is. Ma már a legnagyobb teljesítményigényű szerszámgépeknek és kerti gépeknek is megtalálhatók az akkus változataik.


Előnyük és létük indoka

Egyértelműen a vezeték elmaradása miatti mobilitás. A szerszámok csatlakozóvezetéke ugyanis gyakran valóban útban van. Gondoljunk állványon vagy létra tetején billegve végzendő munkára, ahol a kényelmetlenül útban lévő vezetéknek az elkerülhetetlen hosszabbító miatt már számottevő súlya is van. Ugyancsak a (hosszabbítóval megnövelt) vezeték okoz kényelmetlenséget a kertben vagy akár az utcán végzendő munkánál is. A benzinmotoros gépek persze megteremtik ugyanezt a mobilitást, és azoknál a megfelelő teljesítmény sem okoz problémát, de valljuk be; használatuk sokkal macerásabb, mint az egyetlen gombnyomásra azonnal működő akkus gépé. Nem beszélve a karbantartási igényről és az üzemanyag beszerzésének nyűgéről.

Az akkus gépek ellenállhatatlan terjedésében mindenképpen kulcsszerepe van a Li ion akkuk térnyerésének. Ezek az akkuk könnyűek, kapacitásuk – méret és súlyhatárokon belül – egyre nagyobb, így nem okoz gondot fűnyírók, láncfűrészek és egyéb – nagy teljesítményigényű – kerti gépek tápellátása sem. A lítium akkuk szinte önkisülés nélkül, jól tárolják az energiát – akár hónapokon keresztül is. Az akkumulátor töltöttségi szintje jól kijelezhető, bármikor ellenőrizni tudjuk, hogy a másnapi munkához fel van-e töltve gépünk.

A gyorstöltők nagyon lerövidítették az akkutöltés idejét. A lítium akku eleve gyorsan tölthető, kapacitásának 90%-ára akár 20-30 perc alatt is. A kapacitás-korlátokat jól fel lehet oldani a kétakkus megoldással. A két akku lehetővé teszi, hogy amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másik feltöltődjön, így akár folyamatos munkavégzésre is lehetőség van.Ugyancsak a lítium akku segítette elő a különböző automata gépek és robotok elterjedését. Ezekbe a gépekbe elég egy akku is, hiszen a legkorszerűbb vezérléseknek köszönhetően nem csak önállóan végzik feladatukat, hanem akkumulátoruk töltöttségi szintjére is figyelemmel vannak. Ha a töltés csökken, a robot megkeresi a töltőállomását, automatikusan rácsatlakozik, és feltöltés után folytatja munkáját.

Az akkuk kihasználtságát növelhetjük meg, illetve a beszerzési költségeket csökkenthetjük a különböző gyártók „egy akku – több gép” koncepciójával. Egy márkán belül egész akkus gépcsaládokat építhetünk fel úgy, hogy nem szükséges mindegyikhez külön az akkumulátorát is megvennünk, elég egy, vagy legfeljebb két akku a gépcsalád minden tagjának üzemeltetéséhez. Ezeket a gépeket ritkán használjuk egyszerre, így egy akku lehet a sövényvágóban, a láncfűrészben, a fűnyíróban, a szegélynyíróban stb.Az akkus gépek a biztonság tekintetében is megnyugtatóak. A hálózati gépeknél mindig ott van az elektromos áram veszélye, a kábel kiszakadásának, elvágásának réme. Valljuk be, azért sokakkal fordult már elő, hogy a sövényvágóval elvágta a saját kábelét, vagy éppen a fűnyírót „sikerült” áttolni rajta. A korszerű gépek elektromos szigetelése, illetve a hálózati biztosító rendszerek (elsősorban a FI relé!) elvileg kivédik a súlyos balesetet, de a veszély fennáll, és a megsérült kábelt cserélni kell. A benzinmotoroknál szerencsére az áramütés veszélye nem jelentkezik, de a forró gép kipufogócsöve vagy hengere okozott már égési sérülést. Az akkus gépek hasonló veszélyeket nem tartogatnak. Nem ráznak, nem égetnek, csak a vágó, forgó részeket kell elkerülnünk, és akkor nem történhet baleset.
Végül még egy érv, melyet szintén a lítium akkuk használata erősít. Ezeknek az akkumulátoroknak a várható élettartama, illetve a teljesíthető töltési ciklusa olyan magas, hogy egy-egy szerszámgép, kerti gép teljes élettartamát kiszolgálhatják. Egy neves gyártó akkumulátoros gépénél nemigen kell számolnunk azzal, hogy a gép élettartama alatt cserélni kell majd az akkumulátort.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Innováció a kertben

A környezetünk formálásához, ápolásához különböző gépeket használunk (láncfűrész, sövényvágó, fűnyíró, fűkasza), melyek erőforrása többnyire benzinmotor vagy hálózati elektromos motor. Mind a...


Több mint munka: felelősség

Teljesítmény, biztonság, technológia, precizitás ésmunka iránti szenvedély. Fontos értékek, a STIHL igazi erejét azonban a gépeket használó közösség jelenti. Ezt a STIHL most be is bizonyítja,...