Sarokkád beépítése

2017-07-07 09:12:20 | Módosítva: 2017-07-07 09:15:54

A fürdőszoba talán leglátványosabb berendezési tárgya a kád. Különösen, ha egyik oldala ívelt felületű. A hagyományos, ún. egyenes kádaknál valamivel helyigényesebbek, kis alapterületű fürdőszobákban elég nehezen helyezhetők el, bár esetenként ez is megoldható. A burkolat kialakítása is megizzaszthatja a mesterembert.


Legegyszerűbb megoldás

Természetesen a kádhoz készült gyári előlapok alkalmazása. Tetszetős az alakjuk és harmonikus egységet alkotnak az ívelt oldalú kádakkal. Sőt, van, amelyiket még belépést megkönnyítő, alul bemélyedő résszel is ellátják. Hátrányuk, hogy nem mindig előnyös a kád és a burkolat egységes fehér színe a helyiség burkolatához viszonyítva. Ezen kívül más problémák is adódhatnak vele. A gyakorlott szakemberek véleménye szerint, mivel a már beépített kád pereme alá utólag vannak becsúsztatva, ezért a rögzítésük nem kellően megoldott. Az ilyen kádakat általában a burkolatok elkészítése után helyezik a helyükre, és ha a sarok nem derékszögű, a túl nagy rések szilikonos kitöltése rontja az összképet. Problémát okozhat az is, hogy a kád nincs még a gyári lábak alkalmazása mellett sem kellően alátámasztva. Léteznek azonban olyan gyári íves kád alátámasztások is, amelyek az ilyen mozgásokat nem teszik lehetővé, pl. Ravac sarokkádaknál. A belépéskor és kiszálláskor kád „recsegő” hangját kellő alátámasztások beépítésével lehet elkerülni. Igaz, hogy ez viszont esetleg a garancia elvesztésével jár, ám ezzel megelőzhetők a beépített kád használat közbeni mozgása.

A kád elmozdulás és szivárgásmentes beépítése tehát alapvetően fontos a stabilitás és a beázások megelőzése miatt. Az alátámasztás előtt természetesen biztosítani kell a víz maradéktalan lefolyását a lefolyócső helyes bekötésével. Ha szükséges a kádat kissé meg is kell az ellentétes oldalon emelni. Ezt követheti Ytong falazó anyaggal történő alátámasztás, és a ragasztóhabarccsal való rögzítése. A purhabos feltöltés nem jó, mert az idő múltával megülhet, és a kád már nem lesz kellően szilárd. A kádszéleket még hátulról is szükséges ragasztóhabarccsal körbe kenni. A peremet pedig szilikonos sarokkikenéssel kell teljesen vízzáróvá tenni.
Az épített előfalú kádakhoz választható 50 mm vastag Ytong falazó anyag, vagy pl. Wedi lemez is. Ezt főként mozaik burkolólapos burkolatoknál előnyös, mert a hátoldalukon beirdalt lemezekkel könnyű követni pontosan a kádperem ívét. Ám hogy a végső burkolat lapjai alakhűen kövessék a falazat törési pontjait, ezeknek azonos helyre kell esniük, és a perem alatt legalább 2 mm-rel lejjebb kell érjenek, hogy a szilikonos kitöltés kellő tapadási felülettel bírjon. A kád falazatába szerelő nyílást is érdemes kialakítani, hogy dugulás esetén a burkolat könnyű visszabontásával a szerelvényekhez lehessen férni. Ezt ugyan ritkán kell kinyitni, ezért a kapható csempeajtót nem feltétlenül kell felszerelni, csak a falba kell megfelelő méretű nyílást kialakítani. Az elé kerülő a burkolólap pedig csak a fugázó anyaggal rögzítve kerül a helyére.

A kádfalazást megelőzően a burkolólapok méretéhez igazodóan kiosztási tervet kell készíteni. Az Ytong falazatot alkotó lapokat ennek megfelelő szélességűre kell darabolni, hogy egybeessenek a burkolólapok szélével, így a burkolat felrakásakor csak fugahézagok keletkezzenek közöttük. Az Ytong lapok falazásakor arra is ügyelni kell, hogy azok a burkolólapok és a csemperagasztó vastagságával beljebb kerüljenek. A kádperem alatt hagyott 2 mm szélességű hézagot is ki kell alakítani a szilikonos szigetelő tömítés számára. Miután az Ytong falburkolat elkészült, a hézagokat habarccsal kell lezárni. Ezt követheti a burkolólapok felragasztása. A fugázáshoz flexibilis vékony ragasztót szokás használni, a burkolat színéhez illő, vízlepergető fugázó anyagot ajánlott a hézagokba simítani. Az Ytong falazó anyagokkal nagyon változatos, akár peremes kialakítású kádburkolatok készíthetők, ám ezeket csak szakavatott mesterek képesek minőségileg igényesen kivitelezni.

A kádak ívelt oldalát pontosan követő előfalat Wedi – vagy előre beirdalt Schlüter-Kerdi Board építőlemezből érdemes kialakítani. A pontosan beállított és a szerelőlábakra állított kádat ebben az esetben is szilárdan a határoló falakhoz kell rögzíteni, a vízszivárgásokat alulról történő ragasztó habarccsal körbe kenve lehet megelőzni. A felső csapóvíz ellen pedig szilikonos szigeteléssel kell lezárni a kád hátsó peremei és az oldalburkolat közötti réseket.
A mozaiklapos burkolat méretéhez is szükséges kiosztási rajz, hogy a külső előfal megfelelő magasságú legyen. A mozaiklapos burkolatnál ugyanis nincs mód darabolásra. A Wedi lemezek Styrofoam extrudált polísztirol habból készülnek, amelyeknek mindkét oldalát speciális műgyanta bázisú habarcsba ágyazott üvegszövettel erősítik meg. Hasonló anyagból készülnek a Schlüter-Kredi Board lemezek is. Mindkét anyag a legkülönfélébb szerkezeti formák kialakítására alkalmas, és főként vizes helyiségekben alkalmazzák. Tartóváz nélkül is alkalmasak a legkülönfélébb ívek kialakítására. Az ívelt felületeket a Wedi lemezeknél – az ív sugarától függően – 2-3 cm-enként sarokcsiszoló gépre szerelt vágókoronggal, vagy akár éles késsel is beírdalják, azaz bevagdossák. A Schlüter lemezeknél ez felesleges, mert azok már gyárilag beirdaltak. A vágási hézagokat flexibilis ragasztóhabarccsal kell kitölteni, és a felületre erősítő hálót kell a habarcsba ágyazni. Arra azonban ügyelni kell, hogy a beirdaláskor a másik oldali üvegháló borítás ne sérüljön meg. Mivel az előfalnak pontosan követni kell a kád ívelt oldalát az előfal alsó ívét is pontosan be kell jelölni, mégpedig a burkoló mozaik anyag és a ragasztásához használt flexibilis csemperagasztó vastagságával beljebb. Felül pedig helyet kell hagyni a szilikonos szigetelésnek is.

Az előfalat ajánlatos az oldalfalakra ragasztott szegélyekhez, a padlóhoz és kádperem alá erősíteni. A műanyag lemezes előfalat csemperagasztóval lehet a padlóhoz, illetve az oldalfalakhoz rögzíteni. Az ív pontosságát mindig a kád oldalához mérten, a merőlegességére ügyelve kell ellenőrizni.

Ha az előfal ragasztása már megkötött, hozzá lehet fogni a mozaikburkolat felragasztásához. E célra is flexibilis csemperagasztót kell használni. A fugák besimításakor pedig vízlepergető és a burkolólapokhoz illő fugázó anyaggal kell a réseket kitölteni. Végül széleit szilikonos tömítővel kikenve kell beázás-mentessé tenni a kádat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dekorüvegek a lakásban

Az üveg eddig is fontos szerepet kapott a lakásokban, irodákban és a különféle kereskedelmi egységek helyiségeiben, ám újabban aszokványos megoldásoktól eltérő funkciókban is egyre kedveltebb....


Csempe burkolatok

Régi kiöregedett konyhájuk fiatalítását legtöbben a bútor kicserélésével kezdik. Akár így, akár csak a szekrényajtók cseréjében gondolkodunk, érdemes rászánni magunkat a burkolat megújítására is. A...