Porló betonfelületek felújítása

2017-06-29 09:07:58 | Módosítva: 2017-06-29 09:13:21

A régebben épült házakban a garázsok, egyéb tárolóegységek, pincék, kocsibeállók padlózatára kevesebb gondot fordítottak. Felületük sokszor nem elég sima, nehezen takaríthatók és gyakran porlik. Természetesen utólag is lehet ezen változtatni, ám meggondolandó, hogy milyen anyagok és módszerek használhatok az igénytelen betonfelületek felújításához, megszilárdításához.


A romló betonfelületek oka

Lehet a már eleve igénytelen felületsimítás, vagy a nem megfelelő betonösszetétel is. Az egyenetlen betonon a felület simára csiszolásával lehet változtatni. A viszonylag sima felületek nem feltétlenül igényelnek csiszolást, viszont a porlást megakadá­lyozó mélyalapozásra mindenképpen szükség van. Ezek az anyagok elég mélyen beszívódnak a felszín alá, és nemcsak meggátolják a beton felületének további porlását, hanem jó tapadást is biztosítanak a betonfestékek alkalmazásához. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a mélyalapozók és betonfesték csak a kisebb felületi egyenetlenségeket képesek feltölteni. A durvább felületeket érdemesebb építőipari gépkölcsönző cégektől bérbevett csiszológéppel egyenletesen simára csiszolni, de erre szakosodott vállalkozóra is lehet bízni ezt a munkát. A csiszolt felületre felvitt mélyalapozó és betonfesték nem csak használatában teszi tartósabbá a betont, de a felület tisztántarthatósága sokat javul.

Ha a beton felülete csupán porlik, ám egyébként sima, akkor két rétegben felhordott betonlakkal ez a probléma egyszerűen megoldható. A padlónak ugyan színt nem ad, viszont némi fényt igen, és pormentessé, jól takaríthatóvá teszi. Az akrilgyanta tartalmú, vízbázisú lakk, a betonfelületbe szivárogva a felszínét olyan mértékben megszilárdítja, hogy még a nagy terhelésű kormányozott kerekek alatt sem morzsolódhat. A lakk szagtalan, zárt térben is használható, hengereléssel is felhordható.A Padlopon alapozó is hasonlóan megköti a porló betonfelületeket. Ezt a poliakrilát alapú vizes diszperziót is alaposan feltakarított, esetleg csiszolt betonra kell felhengerelni. Először hígítva, majd hígítás nélkül, két rétegben kell felhordani, hogy kellően megkösse a beton felületét. Ennek az anyagnak a sárgás színe van, ám ez elég áttetsző, ezért ajánlatos intenzívebb színű betonfestékkel átvonni a már fixált betonfelületet. A már megszilárdított betonfelületek szürke színét különböző színű betonfestékekkel egyszerűen lehet esztétikusabbá tenni.

A betonfestékek vagy vizes bázisúak, vagy oldószeresek. Vizes bázisúak pl. a Ambienta, Hydrover, Héra, Tangó, Repol BF1, Spektra, Takril, és Düfa betonfestékek. Mindegyik hengereléssel vagy ecsettel is felkenhető, teljes átkenéssel bármilyen gyártmányú más betonfestékre is felteríthető. A régi, már helyenként kopott bevonatnak azonban kellően kell a betonhoz kötődnie.

A betonfestékek azonban erős igénybevétel esetén nem tartósak, még két réteg felkenése esetén sem. Továbbá azt is számításba kell venni, hogy a nem simára csiszolt felületeknél a betonfesték csak a kisebb felületi egyenetlenségeket képes kitölteni, ezért a durvább felületeken a bevonat a kiálló részeken hamarabb kopik.Az oldószeres betonfestékek sem sokkal ellenállóbbak, mint a vizes bázisúak, és ezeknél is javasolt a két rétegű bevonat kialakítása. Ezek között is vannak színes festékek. Felhordásukhoz a hengeres felterítés mondható ideálisnak. A színválasztékuk nem túl bőséges, ám ezt színkeveréssel lehet bővíteni. A különféle oldószeres gyártmányok mintegy kiegészítik a korszerűbb vizes diszperziós betonfestékeket. Kopásállóságuk közel azonos. Oldószeres betonfestékek pl. a Kunstofflüssig, a Supralux Garázs, és ennek a gyártónak „Beton és padlófestéke”.

A nyers betonfelületek igényes változatai a kétkomponensű műgyanta bevonatú padlóbevonatok. A betonfestékeknél vastagabb – 0,5-3 mm-es – rétegei akár színesek is lehetnek. Előnye, hogy a bevont felület hézagmentes, könnyen tisztán tartható, savaknak, lúgoknak, zsíros anyagoknak ellenálló és nagy a kopásállóságú. Nagy terhelés esetén vannak üvegpaplannal megerősített változataik is, amelyek terhelhetősége többszöröse az egyéb kétkomponensű padlóbevonatokénak.Viszonylag könnyen elkészíthető padlóbevonat, mivel a műgyanta önterülő, csak egyenletes rétegben kell felteríteni az előre összekevert komponenseket. Az alkalmazható alapozók és a fedőrétegek keverési aránya gyártmánytól (Durofloor, InduFloor, Mapecolor stb.) függően változik. Ez a színezésükre is vonatkozik. A színező anyagot mindig a fedőrétegbe kell alaposan elkeverni, ám vannak gyárilag színezett változatok is. Anyaguk általában oldószermentes epoxigyanta, amelyeket akár több mm-es vastagságban is fel lehet teríteni a megfelelően előkészített, azaz alapozott betonfelületre. A hőmérséklet sem lényegtelen, a bekevert gyanta ugyanis általában 10-25 fok között dolgozható el ideálisan, egyenletesen.

A színes változatok időtálló, dekoratív bevonatot biztosítanak nemcsak a garázsokban, pincékben, de az igénytelenebb betonlépcsők felületén is. Speciális kivitelezés mellet jól mutathat akár teraszokon is, sőt a csipszórásos felületűek még a lakásokban is elképzelhetők.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vasbeton fúrása szárazon és biztonságosan

MESTER+A városban már szinte elviselhetetlen a hőség. Van dolguk a klíma szerelőknek, de nem csak dolguk, hanem gondjuk is, hiszen nagyon sok megrendelő a panel lakásba szeretné felszereltetni a...


Kerti járda betonból vagy járólapból

Egy kerti járda építésénél alapvetően két megoldás között választhatunk. Az egyik a szárazon rakott technológia, melynél lényegében kész burkolóelemeket vásárolunk meg, és azokat úgy rakjuk le,...