Magfúró, koronafúró

2017-01-16 09:44:28 | Módosítva: 2017-01-16 09:50:42

A magfúró (koronafúró) egy lezárt acél cső, aminek palástjának az egyik végére (élére) az esetek túlnyomó többségében kemény ezüstforrasztásos technikával, átmérőtől függő számú gyémánt darabkát rögzítenek. A cső másik végére befogásra alkalmas tengelyt rögzítenek.


A magfúró koronákat vizes és száraz korona fajtákra bonthatjuk: a vizes magfúrók többnyire 350/400 mm (kisebb átmérők) vagy 450/500 mm (nagyobb átmérők) hosszúságúak, de ezeknél jóval hosszabb vagy rövidebb koronafúrók is elkészíthetők. A vizes magfúró korona bármilyen anyagot átfúr, amennyiben az adott anyag rendelkezik egy bizonyos tömörséggel.

A száraz koronák egy típusát dobozfúrónak is hívják, nevében utalva annak fő felhasználási területére (villanyszerelés). Ezek a szerszámok zömében rövidek (160 mm), és 30 mm-130 mm átmérővel rendelkeznek. Befogásuk 6 lap, SDS+ vagy SDS Max befogás.


Mód van ezeknél jóval hosszabb és nagyobb átmérőjű száraz fúrókoronák elkészítésére is, de ezeket a koronafúrókat már csak nagy teljesítményű magfúró gépekkel üzemeltethetjük. Száraz fúrókoronával kemény, jól tömörített betont, vasalt betont fúrni nem lehet, erre ezek a szerszámok alkalmatlanok.

Koronafúró gépek

A koronafúrókat egy speciális, kifejezetten erre a célra kifejlesztett fúróberendezéssel hajthatjuk meg, melynek teljesítménye egy bizonyos átmérő tartomány (pl. 10 mm-től 150 mm-ig kb. 2 kW, 150 mm-től 250 mm-ig kb. 3 kW, 250 mm-től felfelé kb. 5.5 kW) fúrásához elegendő. Léteznek igen nagy teljesítményű magfúró berendezések, melyek hidraulikus, robbanómotoros vagy nagyfrekvenciás erőforrással rendelkeznek.

A magfúró gépek fordulatszáma állítható, mert a különböző fúrókorona átmérők más-más fordulatszámot igényelnek. A magfúró gép nélkülözhetetlen tartozéka a fogasléces fúróállvány. A fúróállványt dübellel vagy ún. vákuum-talppal rögzíthetjük. Az állvány biztosítja (többek között) a kivitelezés pontosságát, a megfelelő mértékű adagolható előtolást, és a biztonságos munkavégzést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfúrás rezgésmentesen

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk...


Vasbeton fúrása szárazon és biztonságosan

MESTER+A városban már szinte elviselhetetlen a hőség. Van dolguk a klíma szerelőknek, de nem csak dolguk, hanem gondjuk is, hiszen nagyon sok megrendelő a panel lakásba szeretné felszereltetni a...