Magfúró, koronafúró

2017-01-16 09:44:28 | Módosítva: 2017-01-16 09:50:42

A magfúró (koronafúró) egy lezárt acél cső, aminek palástjának az egyik végére (élére) az esetek túlnyomó többségében kemény ezüstforrasztásos technikával, átmérőtől függő számú gyémánt darabkát rögzítenek. A cső másik végére befogásra alkalmas tengelyt rögzítenek.


A magfúró koronákat vizes és száraz korona fajtákra bonthatjuk: a vizes magfúrók többnyire 350/400 mm (kisebb átmérők) vagy 450/500 mm (nagyobb átmérők) hosszúságúak, de ezeknél jóval hosszabb vagy rövidebb koronafúrók is elkészíthetők. A vizes magfúró korona bármilyen anyagot átfúr, amennyiben az adott anyag rendelkezik egy bizonyos tömörséggel.

A száraz koronák egy típusát dobozfúrónak is hívják, nevében utalva annak fő felhasználási területére (villanyszerelés). Ezek a szerszámok zömében rövidek (160 mm), és 30 mm-130 mm átmérővel rendelkeznek. Befogásuk 6 lap, SDS+ vagy SDS Max befogás.


Mód van ezeknél jóval hosszabb és nagyobb átmérőjű száraz fúrókoronák elkészítésére is, de ezeket a koronafúrókat már csak nagy teljesítményű magfúró gépekkel üzemeltethetjük. Száraz fúrókoronával kemény, jól tömörített betont, vasalt betont fúrni nem lehet, erre ezek a szerszámok alkalmatlanok.

Koronafúró gépek

A koronafúrókat egy speciális, kifejezetten erre a célra kifejlesztett fúróberendezéssel hajthatjuk meg, melynek teljesítménye egy bizonyos átmérő tartomány (pl. 10 mm-től 150 mm-ig kb. 2 kW, 150 mm-től 250 mm-ig kb. 3 kW, 250 mm-től felfelé kb. 5.5 kW) fúrásához elegendő. Léteznek igen nagy teljesítményű magfúró berendezések, melyek hidraulikus, robbanómotoros vagy nagyfrekvenciás erőforrással rendelkeznek.

A magfúró gépek fordulatszáma állítható, mert a különböző fúrókorona átmérők más-más fordulatszámot igényelnek. A magfúró gép nélkülözhetetlen tartozéka a fogasléces fúróállvány. A fúróállványt dübellel vagy ún. vákuum-talppal rögzíthetjük. Az állvány biztosítja (többek között) a kivitelezés pontosságát, a megfelelő mértékű adagolható előtolást, és a biztonságos munkavégzést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Búcsú a kellemetlen szagoktól

A WC-ben a szagok korábban problémát jelenthettek, de már van megnyugtató megoldás: a Geberit DuoFresh. A Geberit DuoFresh közvetlenül a WC-kerámiából szívja el, és szűri meg a szagokat....


Konyhai szag-és páraelszívók

A konyha nemcsak veszélyes üzem, hanem "szagos" is. Főzés közben ugyanis a gőz mellett különféle - és nem mindig kellemes - illatanyagok is a levegőbe kerülnek. Eltávolításuk ma már nem csak...