Ámpolna gyertyavirág

Eredete, formája

Az ámpolna gyertyavirág (Ceropegia linearis subsp. woodi) Afrika kelet-fokfödi részétől Rhodesiáig (Zimbabwe) honos, örökzöld, gumókat is fejlesztő, pozsgás évelő növény. Formája kúszó jellegéből adódóan elfekvő vagy csüngő. Hajtásai két méter hosszúra is megnőhetnek, szélessége viszont nem haladja meg számottevően a tartóedényét. Hajtásai fonalszerűen vékonyak, ritkán ágaznak el, de tőből sűrűn egymás mellett is kifejlődhetnek. Egyes szárcsomóin barnásszürke színű sarjgumócskák tűnnek fel, melyek földet érve gyorsan le is gyökeresednek.
Levelei rövidnyelűek, ritkásan átellenes állásúak, 1,5-2 cm nagyságúak, szív alakúak és kifejezetten húsosak. Felületük halványzöld alapon szürkével erezett, az alsó részük lilás rózsaszín színű. Erős, közvetlen napfényben bevörösödnek. Virágai közel 2 cm hosszúak, a levelek között jelennek meg. Alakjuk felfújt, virágcsövük halványlilás rózsaszín, és fölötte ívesen hajlik össze az öt sötétbordó színű cimparész, amitől a virág kis lámpára hasonlít. Virágzása a fejlődési időszakban szinte szakadatlan, de ez függ a helyi adottságoktól is.

Elhelyezése, ápolása

Igényei nagyon szerények, ezért szobai tartásra különösen alkalmas. Teleltetése világos, hűvös, de legalább 12 °C-os helyen történjen, mert melegben fejlődő hajtásai csúnyán megnyúlnak. Nyáron világos, napos helyet kíván, de közvetlen napsütés ne érje. Szabadba kitenni nyáron sem tanácsos. A fényszegénységet nem viseli jól. Öntözése a fejlődése idején rendszeres, de mérsékelt legyen. Télen csak kevés vizet kapjon. A pangó vízre érzékeny, mely gyökérzetének pusztulását okozhatja. Párásítása szükségtelen, mivel kifejezetten bírja a száraz levegőt, a nyirkosság viszont leveleinek, hajtásainak rothadását is kiválthatja.
Táplálása áprilistól októberig havonta egyszeri közepes töménységű tápoldatozással megoldható. Metszése felkopaszodásakor szükséges, amikor hajtásait a gumót képező töve közelében kell levágni. Átültetése két-három évenként tavasszal válhat szükségessé, melyhez a laza, jó vízáteresztő Florasca A típusföld a megfelelő. Elhelyezése függő tartóban és napos ablak közelében, vagy alacsonyabb bútoron a legjobb. Hajtásait kisebb-nagyobb bambuszszár darabokra is jól fel lehet futtatni.

Szaporítás, kártevők

Kevéssé érzékeny a különféle kártevőkre és betegséghordozókra. Szaporítani legegyszerűbben az apró szárrésszel levágott kis szárgumóival lehet, melyeket földdel megtöltött kis cserépbe kell tenni úgy, hogy a föld tetejére 1 cm vastag homokréteget kell elteríteni, amire a gumók rárakhatók. Fontos, hogy a gumók a felszínen maradjanak, mert így hamar gyökeret tudnak ereszteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ámpolna, gyertyavirág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fengshui és a növények

Aki növényekkel veszi körbe magát, az általában kiegyensúlyozottabb, hiszen már maga a zöld szín is nyugtatóan hat az emberre. A Fengshui-ban, azaz a térrendezés művészetében is hangsúlyos...