Bosch újdonság

Az ember azt gondolná, hogy a fúrógépek terén már sok újdonságot nem tudnak felmutatni a gyártók. A Bosch azonban újra rácáfolt erre, és PSB ütvefúró sorozatát olyan porelszívó kiegészítéssel látta el, amihez hasonlót még nem láttunk gyakor latunkban.

Közelebbi ismerkedésre a PSB 1000 RCA típusjelű készüléket kaptuk meg, mégpedig egy bemutató táskába csomagolva két "próbatéglával" és tartóállvánnyal együtt. E hasznos kiegészítéseket ugyan magunk is megoldottuk volna, de azért örültünk a komplett kiszolgálásnak. Igazából persze a porelszívó szerkezet érdekelt bennünket, annak technikai megoldása és hatékonysága. A megfelelő szívóhatást úgy biztosították a Bosch fejlesztőmérnökei, hogy módosították a meghajtómotorhoz tartozó hűtőventilátort (ez így lényegesen erőteljesebben mozgatja a levegőt), és a gép hasán kialakítottak egy szívótorkot. Ide csatlakoztatható rá a műanyagból készült elszívó feltét.
Ez utóbbival a fúrógép úgy néz ki, mint egy ismétlőfegyver. Az egész feltét üreges kialakítású, és a belsejében továbbítja a ventilátor szívóhatását egészen az orrészében kialakított szívótorokhoz, illetve az előtte lévő mikroszűrőhöz. A fúrás közben keletkező port ez a mikroszűrő választja le, hogy a gépbe - hűtőlevegőként - már csak tiszta levegő érkezzen. A szűrő előtti tárolótérben 8-10 furat porának van hely. Ezután a szűrőház kinyitandó, és a por kiürítendő belőle. Az elszívó orrésze felfekszik a falra és fúrás közben helyben marad, a fúrógép pedig az elszívó szerkezet szánján csúszik előre, és halad a fúrófej a furatba.
Az elszívó feltét egyben a mélységi ütköző szerepét is betölti; a milliméter beosztású szánon egy kis piros ütköztető gombbal pontosan beállítható a megkívánt furatmélység. A fúrógép pótmarkolatán egyébként a hagyományos mélységi ütközőnek is megvan a helye, így ez a funkció a porelszívó nélkül is kihasználható.
A mikroszűrős porelszívó tulajdonképpen azt a második személyt helyettesíti, aki - mindannyian ismerjük a gyakorlatból - a porszívó csövét szokta a furat alá tartani, hogy falfúráskor ne teljen meg minden tégla- vagy betonporral. Az elszívás persze nem olyan erős, mint a külső porszívóé, de éppen elég ahhoz, hogy a téglaport beszippantsa a szűrő előtti kis tartályba. Természetesen ezt a gyakorlatban is kipróbáltuk; működik. Ily módon a falfúrás egyszemélyes műveletté válhat.
A PSB 1000 RCA porelszívó nélkül sem kispályás játékos. 1000 W-os teljesítményével és állandó fordulatszámot biztosító "konstans elektronikájával" kiváló univerzális alapgép lehet. Gyorstokmánya 13 mm-ig nyit, és egykezes, tehát álló helyzetben a gép reteszeli a kimenő tengelyt. A homlokrészen lévő forgógombbal kiválasztható a munkához szükséges optimális fordulatszám tartomány. Az indítógomb megnyomása után a motor lendületesen felfut, sőt túlfut a beállított fordulatra, majd a tachogenerátor érezhetően visszaszabályoz, és beáll a fordulat.
Terhelés hatására az elektronika több áramot és nyomatékot ad a motor számára, és biztosítja az állandó fordulatszámot.
A pontosan szabályozott tokmányforgás természetesen két irányú, sőt a fordulatirány-váltó középső helyzetével reteszelni is lehet a kapcsológombot. A PSB hagyományos körmöstárcsás ütőművel rendelkezik, az ütvefúró fokozat a homlokrészen kapcsolható. A gép több helyen gumírozott felülete jó fogást biztosít.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magfúró, koronafúró

A magfúró (koronafúró) egy lezárt acél cső, aminek palástjának az egyik végére (élére) az esetek túlnyomó többségében kemény ezüstforrasztásos technikával, átmérőtől függő számú gyémánt darabkát...


Hitachi szerszámgépek

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy...