Bosch újdonság

Az ember azt gondolná, hogy a fúrógépek terén már sok újdonságot nem tudnak felmutatni a gyártók. A Bosch azonban újra rácáfolt erre, és PSB ütvefúró sorozatát olyan porelszívó kiegészítéssel látta el, amihez hasonlót még nem láttunk gyakor latunkban.

Közelebbi ismerkedésre a PSB 1000 RCA típusjelű készüléket kaptuk meg, mégpedig egy bemutató táskába csomagolva két "próbatéglával" és tartóállvánnyal együtt. E hasznos kiegészítéseket ugyan magunk is megoldottuk volna, de azért örültünk a komplett kiszolgálásnak. Igazából persze a porelszívó szerkezet érdekelt bennünket, annak technikai megoldása és hatékonysága. A megfelelő szívóhatást úgy biztosították a Bosch fejlesztőmérnökei, hogy módosították a meghajtómotorhoz tartozó hűtőventilátort (ez így lényegesen erőteljesebben mozgatja a levegőt), és a gép hasán kialakítottak egy szívótorkot. Ide csatlakoztatható rá a műanyagból készült elszívó feltét.
Ez utóbbival a fúrógép úgy néz ki, mint egy ismétlőfegyver. Az egész feltét üreges kialakítású, és a belsejében továbbítja a ventilátor szívóhatását egészen az orrészében kialakított szívótorokhoz, illetve az előtte lévő mikroszűrőhöz. A fúrás közben keletkező port ez a mikroszűrő választja le, hogy a gépbe - hűtőlevegőként - már csak tiszta levegő érkezzen. A szűrő előtti tárolótérben 8-10 furat porának van hely. Ezután a szűrőház kinyitandó, és a por kiürítendő belőle. Az elszívó orrésze felfekszik a falra és fúrás közben helyben marad, a fúrógép pedig az elszívó szerkezet szánján csúszik előre, és halad a fúrófej a furatba.
Az elszívó feltét egyben a mélységi ütköző szerepét is betölti; a milliméter beosztású szánon egy kis piros ütköztető gombbal pontosan beállítható a megkívánt furatmélység. A fúrógép pótmarkolatán egyébként a hagyományos mélységi ütközőnek is megvan a helye, így ez a funkció a porelszívó nélkül is kihasználható.
A mikroszűrős porelszívó tulajdonképpen azt a második személyt helyettesíti, aki - mindannyian ismerjük a gyakorlatból - a porszívó csövét szokta a furat alá tartani, hogy falfúráskor ne teljen meg minden tégla- vagy betonporral. Az elszívás persze nem olyan erős, mint a külső porszívóé, de éppen elég ahhoz, hogy a téglaport beszippantsa a szűrő előtti kis tartályba. Természetesen ezt a gyakorlatban is kipróbáltuk; működik. Ily módon a falfúrás egyszemélyes műveletté válhat.
A PSB 1000 RCA porelszívó nélkül sem kispályás játékos. 1000 W-os teljesítményével és állandó fordulatszámot biztosító "konstans elektronikájával" kiváló univerzális alapgép lehet. Gyorstokmánya 13 mm-ig nyit, és egykezes, tehát álló helyzetben a gép reteszeli a kimenő tengelyt. A homlokrészen lévő forgógombbal kiválasztható a munkához szükséges optimális fordulatszám tartomány. Az indítógomb megnyomása után a motor lendületesen felfut, sőt túlfut a beállított fordulatra, majd a tachogenerátor érezhetően visszaszabályoz, és beáll a fordulat.
Terhelés hatására az elektronika több áramot és nyomatékot ad a motor számára, és biztosítja az állandó fordulatszámot.
A pontosan szabályozott tokmányforgás természetesen két irányú, sőt a fordulatirány-váltó középső helyzetével reteszelni is lehet a kapcsológombot. A PSB hagyományos körmöstárcsás ütőművel rendelkezik, az ütvefúró fokozat a homlokrészen kapcsolható. A gép több helyen gumírozott felülete jó fogást biztosít.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfúrás

A kereskedelemben kapható barkács- és ipari kategóriájú fúrógépek nagy része egyben ütvefúró is, elvben tehát beton falazat fúrására is alkalmas. Mégis a különböző gépfajták között jelentős a...


Fúrószárak újraélezése

MESTER+A nagyon gyakori feladatok egyike a fúrás, amihez adott méretű fúrószárak használhatók. Eleinte mindig gyárilag pontosan szögbe köszörült fúrókkal dolgozunk, de nem mindig a megmunkálandó...