A valódi kő illúziója kőporcelán burkolólapokon

A kerámiacsempék iránt világszerte megnőtt az igény. A régi hagyományokra épülő és dinamikusan növekvő kereslet serkentőleg hatott a gyártókra; évről évre fokozott műszaki és esztétikai fejlesztésre ösztönözte őket. A csempelapok gyártása ezen közben stílus és minőség tekintetében is jelentős változáson ment keresztül. A gyártók különféle karakterű, jellegzetes stílusirányzatokat alakítottak ki, ezzel mintegy elébe mentek a különböző felhasználói elvárásoknak. Ezeknek az eredményeként ma már a különféle kis, és nagy méretű, négyzetes, szögletes alakú burkolólapok kollekcióit a különféle mintázatú szegély- és sarokelemek, s nem ritkán speciális ornamentikájú díszlapok teszik lehetővé a kimondottan igényes burkolatok kialakítását is.

1Felületük tekintetében a kerámialapok mázas és máz nélküliek, gyártástechnológiájuk szerint az egyszer és kétszer égetett, szárazon és nedvesen sajtolt termékek is megtalálhatók közöttük. E széles termékskálából azonban különösen előnyös tulajdonságaik miatt kiemelkedő helyet foglalnak el a kőporcelán burkolólapok. Különösen az Olaszországban gyártottak nagyon kedveltek. Erre utal az a tény, hogy a világelső olasz kerámiaipar már a századforduló évében porcelánból gyártotta a legtöbb burkolólapot, s ez a növekvő tendencia azóta is tart.
Amellett hogy ez a termék élvonalbeli technológiát képvisel, kínálatuk műszaki és esztétikai jellemzőik tekintetében meglehetősen heterogén. A neves gyártók, pl. az olasz Saime cég ezért az igényes formatervezésen túl a gyártási technológia lehetőségeinek kiaknázásával az alacsony költségű lapok mellett nagy értékű padló és csempelapokat is gyárt. Burkolólapjaik kiváló minőségűek, s ez az egyedi, anyagában színezett, máznélküli és az újabban kifejlesztett mázas típusaikra is érvényes. A máz javítja a porcelánlapok küllemét, ezért manapság kelendőbbek a máznélküli kőporcelán lapoknál. Ezt a hatást a polírozott felületű lapok csak megközelítik, viszont "keverten" és céltudatosan használva ezekkel is különleges esztétikai hatás érhető el.
2A Saime cég igényesebb gyártmányai a préselés előtt és közben változó műveletek eredményeként jelentős minőségi, de főként esztétikai változásokon mennek át. A csiszoláson, polírozáson túl a két-háromszoros rétegű felhordás, majd újrapréselés következtében a különféle mintázatú padlólapok egyre valószerűbbek, megtévesztőbbek lettek. A válogatott kaolinásványokból, kvarcból és földpátokból álló keverékből készülő lapok színes erezetét a valódi kőzetek eredeti mintája alapján alakítják ki, sőt a lapok felületét a mintául szolgáló kőzetek koptatott, vagy hasított felső strukturáltságával azonos felületűre préselik. A színezék és a valóságos felületi struktúra együttes hatása az ilyen jellegű lapokon kiválóan érvényesül, és tökéletes utánzatként természetes kőnek mutatja a Saime cég kőporcelán padlólapjait.
3A különféle gránit (i graniti kollekció), és márvány utánzatú kő burkolólapok általában 33,3x33,3 cm és 33,3x50,2 cm nagyságúak. E kollekciók világos és sötét tónusú lapokat, továbbá egyedi ornamentikával díszített szegélyelemeket és esetenként színezésében igényes rajzú, mintázottságában hozzájuk illő 66,6x66,6 mm-es rozettalapokat is magában foglal. A sikert nemcsak a különlegesen valósághű megjelenésüknek, hanem a kőporcelán lapok (45x45 cm-es Serengeti és Rapolano) meghökkentően alacsony vízfelvételének, remek kopásállóságának, továbbá könnyű tisztíthatóságának is köszönhetik.
Újabban az antik hatású kőporcelán burkolatok is előtérbe kerültek, amelyeknek strukturált felületű, kopottas egyenetlen élű csempelapjai 10x10, 20x20, ill. 25x40 cm-esek, s ezen felül a különféle, mélymintázatú díszítő- és párkányelemei igen tág teret adnak a tervezők fantáziájának. A színárnyalatok e kollekcióknál (Knosso) visszafogottan mediterrán jellegűek, és a jól megválasztott színösszetételekkel a különleges, kopottra préselt felületű díszítőelemek alkalmazásával lehet még szebbé varázsolni.
A bemutatott Saime burkolólapok bő választékát, továbbá a spanyol Peronda burkolólapok számos kollekcióját a Tomy Trade forgalmazza, és országos viszonteladói hálózatán keresztül vásárolhatók meg. Az agglomerációban lakók a Budai Csempe Centrumban, a Csepeli Csempe Diszkontban és a Tarcsai Csempe Diszkontban, vidéken pedig a székesfehérvári-, veszprémi-, tapolcai-, keszthelyi-, sümegi-, soproni-, debreceni- és gyöngyösi csempe centrumokban (Tomy Trade üzletekben) kereshetik és vehetik meg a Saime és Peronda burkolólapokat, ahol képzett szakemberek állnak az érdeklődő vásárlók szolgálatára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lamináltpadló

A lamináltpadló lassan a legáltalánosabb padlóburkolónknak tekinthető. Olcsósága, ennek ellenére eleganciája, gyors és könnyű kivitelezhetősége a burkolás során és tartóssága fontos érvek az...


Burkolási módok

Amikor lakásunk valamelyik helyiségének burkolásán, újra burkolásán gondolkozunk, gyakran a csempe, padlókerámia választékot böngésszük csak. Pedig a burkolás egyik eleme csak a „mivel”, de...