Hőre zsugorodó csövek, idomok, szalagok...

A műszaki életben gyakran találkozunk a zsugorcsövekkel. A műanyag termékek alapanyaga egyedi, térhálósított polietilén-kompaund. Közös sajátságuk, hogy - akár a csövek, akár az idomok, akár a szalagok - hőközlés (hőlégfúvás) hatására méretüket csökkentik, zsugorodnak, ezáltal tökéletes zárást biztosítanak.

A csövek univerzálisan alkalmazhatók villamos szigetelő, továbbá mechanikai és kémiai behatások ellen védő burkolatok kialakítására. A nagyobb falvastagságú típusok fokozott mechanikai védelmet is biztosítanak. Villamos szigetelő anyagként belső térben a 6/10 kV, szabadtéren 0,6/1 kV alatti névleges feszültségtartományban általánosan használhatók. Az idomok a szerelési lehetőségeket növelik, pl. elágazások, végzárási megoldások kiépítésével. A szalagok korrózióvédő burkolatok kialakítására szolgálnak, amelyek 80-100 °C üzemi hőmérsékletig alkalmazhatók, és erősebb mechanikai védelmet is biztosítanak a hagyományos tekercselő szalagokhoz képest.
Ugyanakkor a zsugorcsöveknek, idomoknak és szalagoknak egy kis fantáziával az otthoni barkácsolási gyakorlatban is sokszor hasznát vehetjük. Segítségükkel olyan műanyag burkolatot alakíthatunk ki különböző tárgyak felszínén, mintha a tárgyat műanyagba öntöttük volna.

Lehetséges alkalmazási területek még az

  • előszigetelt acélcsővezeték kötéshelyeinek utólagos szigetelése,
  • hegesztett csőkötések korrózióvédelme,
  • légtechnikai vezetékkötések,
  • elektromos vezetékkötések,
  • időjárás viszontagságainak kitett tárgyak védelme stb.

Vékonyfalú hajlékony zsugorcsövek

Anyaga besugárzással térhálósított, hőstabilizált, módosított poliolefin. A térhálósítás révén az anyag olvaszthatatlan, hidegfolyással és feszültségkorrózióval szemben nagymértékben ellenálló. Alkalmazási hőmérséklettartomány -55 °C-tól +120 °C-ig. terjed. A zsugoríthatóság mértéke az átmérő 50 %-a.
Univerzálisan alkalmazhatók villamosszigetelő, mechanikai, ill. különféle kémiai behatások ellen védő burkolatok kialakítására. A zsugorcsöves burkolási művelet egyszerű és gyors, különleges szakértelmet nem igényel. Különösen olyan vezetékek, szerkezeti elemek védőburkolataként előnyös, amelyeknek hajlékonyaknak kell maradniuk.
A csökkentett éghetőségű típusok, fekete és fedett színes változatokban kaphatók, alapszínek: fekete, fehér, piros, sárga, zöld, kék.
A felhasználás módja: a burkolandó tárgyat elő kell készíteni. Kábelek esetén a kábelköpenyt érdesíteni és zsírtalanítani kell, egyéb tárgyaknál száraz, fémtiszta, zsírtalanított felületet kell biztosítani. Ha jó hővezetésű és nagy hőkapacitású tárgyakra történik a zsugorítás, akkor a felületet ajánlott a zsugorítás megkezdése előtt - a gyors és egyenletes burkolás érdekében 60-80 °C-ra előmelegíteni. A sima, hibátlan vágási felületű, méretre vágott csődarabot a burkolandó tárgyra helyezzük, majd célszerűen meleg levegő ráfúvással, középtől a szélek felé a kerület mentén egyenletesen, a teljes zsugorodás végéig melegítjük, a láng, vagy a hőlégfúvó állandó mozgatásával. A jól zsugorított cső, a bevont tárgy alakját követve, annak felületére ráncmentesen ráfeszül. Ehhez a csövet minimálisan 120 °C-ra kell felmelegíteni. A hőátadó közeg (pl. forró levegő) hőmérsékletét 200-300 °C tartományban célszerű megválasztani. Erre nagyobb teljesítményű hőlégfúvó reflektorral kiegészítve, valamint melegítőszekrény, infrasugárzó, szükségmegoldásként nem szúró-, nem kormozó gázláng alkalmas.

Vastagfalú félmerev zsugorcsövek

Anyaga besugárzással térhálósított, hőstabilizált, módosított polietilén. A térhálósítás révén az anyag olvaszthatatlan, hidegfolyással és feszültségkorrózióval szemben nagymértékben ellenálló. Alkalmazási hőmérséklettartomány -55 °C-tól +120 °C-ig terjed.
Univerzálisan alkalmazhatók villamosszigetelő, fokozott mechanikai, ill. különféle kémiai behatások ellen védő burkolatok kialakítására. A vastagfalú zsugorcsöveknek van nedvességgátló tömítőragasztó réteggel ellátott változata is. A ragasztóanyag a cső belső falára van felhordva. És a zsugorítás folyamata alatt a bevonatott ráragasztja az alapanyagra.
A zsugorcsöves burkolási művelet ennél is ugyanolyan egyszerű és gyors, mint a vékonyfalú csőnél, különleges szakértelmet nem igényel. Kültéri és beltéri alkalmazásra egyaránt megfelelnek. A burkolandó tárgyat elő kell készíteni. Kábelek esetén a kábelköpenyt érdesíteni és zsírtalanítani kell, egyéb tárgyaknál száraz, fémtiszta, zsírtalanított felületet kell biztosítani. Ha jó hővezetésű és nagy hőkapacitású tárgyakra történik a zsugorítás, akkor a felületet ajánlott a zsugorítás megkezdése előtt - a gyors és egyenletes burkolás érdekében - 60-80 °C-ra előmelegíteni. A sima, hibátlan vágási felületű, méretre vágott csődarabot a burkolandó tárgyra helyezzük, majd célszerűen lágy gázlánggal (nem szúró, nem kormozó), a kerület mentén egyenletesen, a teljes zsugorodás végéig melegítjük, a láng állandó mozgatásával. A jól zsugorított cső, a bevont tárgy alakját követve, annak felületére ráfeszül. Ehhez az anyagot minimálisan 120 °C-ra kell felmelegíteni.
A melegítés műveletéhez inkább PB gázas készülék alkalmasak, különböző átmérőjű feltétekkel, csak másodsorban nagyteljesítményű hőlégfuvók, melegítőszekrények, infrasugárzók.

Kábelvég-elágazó zsugoridom-család

A hőre zsugorodó idomok a 0,6/1 kV-os kisfeszültségű négyvezetékes kábelek elágazásainak lezárására szolgálnak. Az elosztó, végelzáró idom lehetővé teszi a kábel csatlakoztatását, biztosítja a kábelvég szigetelését, mechanikai védelmét, és - a belső hőre olvadó, tömítőragasztó-réteg zsugorításkor történő megolvadása révén - védelmet nyújt a nedvesség behatolása ellen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zsugorcső, idom, szalag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...


LED szalagot mindenhová

A LED szalagok terjedése töretlen. Fényerejük fokozatosan növekszik, afehér LED szalagokba már két, sőt 3 sorban helyezik a világító elemeket. Korábban méterenként 300-at ma már 600-at, sőt 1200...