Online rádiók, podcastok, non-lineáris tv adások

2023-11-19 20:02:29 | Módosítva: 2023-11-19 20:04:57

Akik nem követik folyamatosan a legújabb technikai fejlesztéseket, és az ezekhez köthető szolgáltatásokat, nekik is érdemes lehet néhány újdonsággal megismerkedni, amik valójában már nem is számítanak újdonságok, ám az utóbbi időben kezdtek rohamosabban terjedni.


Lineáris és non-lineáris tv adások

A mai korban az embernek rengeteg minden beosztja az idejét, és nehéz kikerülni ebből a mókuskerékből. Ezért is nagyon hasznos szolgáltatás az, hogy ha a TV-ben lejátszott tartalmat nem feltétlenül csak abban az időpontban lehet megnézni, amikor azt leadják.

Régen csak a hagyományos tévéadás volt, a lineáris adás, aminek van egy műsora, és a megfelelő időben kell odakapcsolni, ha az adott programot szeretnénk megnézni. Ha tíz perccel később kapcsolunk oda, akkor lemaradtunk a film, vagy a híradó elejéről. Lineáris TV-nél tehát folyamatosan sugározzák a műsort, míg a non-lineáris tartalomszolgáltatóknál, mint a Netflix és a YouTube (meg sok más) ugyanúgy központilag küldik valahonnan a tartalmat, de felhasználóként mégis választhatunk, hogy épp mit akarunk nézni abból a tartalomból.

Az okostv-k esetén, azok interneten történő használata azért is előnyös, mert ha csak a híradó közepére érünk haza, akkor azt is elejétől újra indíthatjuk, tehát nem maradunk le róla, és nem is kell annyira időhöz kötötten hazaérni. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb tv szolgáltatásnak ma már van interneten nézhető változata, amihez kapunk egy kódot, amit több készüléken is használhatunk. Így az adott műsort nézhetjük az otthoni tv-n, de laptopon, tableten vagy okostelefonon is, ami méretéből adódóan nem akkora élmény, de a célnak megfelel, ha nincs más.


Összegezve egy előfizetésért több eszközön, bárhol és bármikor elindíthatjuk a kívánt tartalmat, így egy család egy előfizetéssel több eszközt használhat, melyeken egyszerre más-más tartalmat is nézhet. Ez igen jelentős előny a hagyományos televíziózáshoz képest. Valószínűleg még jó ideig a lineáris tv adások sem fognak megszűnni, de a jelentőségük egyre csökken a non-lineáris szolgáltatásokhoz képest. Ezt az is mutatja, hogy egyre több embernek nincs televíziója, vagy nem fizet elő tv szolgáltatásra, hanem csak internetes tartalmakat használ.

A non lineáris adások közül sok nem kerül plusz pénzbe (csupán a megfelelő eszköz és a megfelelő sávszélességű internet szolgáltatás kell hozzá). Például a YouTube-on is rengeteg tartalom elérhető ingyen, sőt sok tv csatorna is elérhetővé teszi a már lineáris adásban lejátszott műsorait, hogy bármikor újra nézhessük. A fő különbség, hogy ha ezt ingyen tennénk, akkor reklámokat is kénytelenek vagyunk megnézni, meghallgatni közben, ha pedig nem szeretnénk reklámok megtekintésével fizetni, akkor ezt havidíj ellenében megtehetjük, így reklámmentessé válik a tv-zés.


Rádiók a neten

A netes rádiókat több netes platform is összegyűjti, innen válogathatunk közülük (onlineradiok.com, myonlineradio.hu, netradio.online stb.), és e gyűjtőoldalak segítségével egyszerűen hallgathatunk az interneten keresztül rádiót. Válasszunk a listában megtalálható állomások közül, és már is szól az online rádió. E helyeken rengeteg online rádiócsatornát gyűjtenek össze, így egy helyen hallgatható a legnépszerűbb országos rádióktól kezdve a vidéki, helyi rádiókon túl még néhány tematikus vagy külföldi adó is. Vannak köztük kizárólag online elérhető rádióállomások vagy éppen a határainkon túl működő, magyar nyelvű csatornák is, tehát online rádióhallgatáskor olyan rádiókat is hallgathatunk, melyeknek nem vagyunk a vételkörzetében, azaz antennával nem tudnánk azokat befogni. Ebben az esetben a rádió lineáris adását hallgatjuk, amit az éppen akkor sugároz, de ahogy a tv-nél, itt is van non-lineáris változat.

A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast. A hordozható zenelejátszók egyre szélesebb körű elterjedésével a podcastok követése is 2004 vége körül vált népszerűvé. A „Podcast” szó az iPod és a broadcast (jelentése: közvetít, sugároz) szavak összeolvadásából keletkezett, a „podcasting” kifejezés az ilyen jellegű műsorok készítését, illetve hallgatóként, nézőként való fogyasztását takarja. A kifejezés félrevezető lehet, mert a podcasting technológia használatának nem feltétele egy iPod vagy bármilyen specifikus hordozható zenelejátszó megléte. A videóállományokat közzétevő podcastokat szokás „vodcast” néven is emlegetni, amely a „video on demand”, és a „broadcast” szavak összeolvadásából keletkezett.

A felhasználó egy erre alkalmas kliensszoftver használatával feliratkozik a podcast XML-hírcsatornájára, mely hivatkozásokat tartalmaz a podcastot közzétevő szerverén található digitális médiaanyagokra. A szoftver – egy feedolvasóhoz hasonlóan – időről időre automatikusan ellenőrzi az XML-csatornát új epizódokért, és letölti az MP3 vagy videó-állományokat, melyek ezután internetkapcsolat nélkül is meghallgathatóak. A számítógépen működő podcast kezelő programok egy része képes ezeket automatikusan átmásolni a csatlakoztatott hordozható médialejátszókra. A legtöbb okostelefon platformra is elérhetőek podcastok közvetlen letöltésére és meghallgatására, megtekintésére szolgáló alkalmazások.

Röviden összefoglalva a podcast rádióadások közül a minket érdeklőt bármikor kikereshetjük – akár a google keresővel is -, elindíthatjuk és meghallgathatjuk. Ebből vannak tematikus csatornák is. Ennek használata azért előnyös, mert úgy is elképzelhetjük, hogy az adott rádiócsatorna összes műsora, amit korábban elkészítettek, a rendelkezésünkre áll, és bármikor bármelyik adásrészt elindíthatjuk, amelyiket épp szeretnénk.

Ha valaki ezekben a non-lineáris megoldásokban nem jártas, akkor ez kicsit bonyolultnak tűnhet, ám ezek annyira egyszerűen kezelhetők akár egy internet böngészőből elindítva is, hogy a használatuk alapjai percek alatt megtanulhatók. Természetesen az ingyenes tartalmak sincsenek tejesen ingyen, hiszen legalább egy mobilinternet előfizetésre és egy okostelefonra szükségünk lesz, ahhoz hogy technikailag hozzájuk férjünk, magáért a tartalomért pedig a reklámok megtekintésével, meghallgatásával fizetünk, ha ezeket nem akarjuk egy előfizetés keretében kikapcsolni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...


Lézertévé

Tavaly ótakaphatóhazánkban a Hisense lézertévé névre keresztelt megoldása, ami az otthoni tartalomfogyasztás egy egészen új szintjét képviseli. A rendszer lényegében egy speciális...