Különlegesebbek, mint gondolnánk

Rózsák

2023-11-15 20:49:05 | Módosítva: 2023-11-15 20:51:36

Idén 60 éves a Budatétényi Rózsakert, ahol sok különlegességet, többek között a „zöld virágú rózsát” is megcsodálhatják az érdeklődők. A rózsa ráadásul egy ehető, iható, illatával lelket ápoló dísznövény.


A rozáriumot Márk Gergely nemesítő és Dr. Ormos Imre hozták létre és 1963. óta látogatható. Területe 2,5 hektár, és ebből a rózsaágyások tiszta területe eléri az 1 hektárt, melyen 1000 fajta 9000 példánya tekinthető meg. Június elején a leglátványosabb a kert, de még ősszel is sok látnivaló található benne. Ez hazánk legnagyobb rozáriuma, ami Európai léptékben is jelentősnek számít.

A kert elsősorban génbank, egy élő múzeum, melynek egyik fő feladata megőrizni a biológiai sokféleséget. A különböző fajták fenntartása kertészeti-kultúrtörténeti jelentősége mellett alapot nyújthat a jövőbeli nemesítési munkákhoz, például korábban nem értékelt rezisztencia tulajdonságok megőrzésével. Az ágyásokban megtalálhatunk régi, a termesztésből már kikopott fajtákat, történelmi ritkaságokat, fel nem használt nemesítési alapanyagokat, de a természetben spontán létrejött szokatlan vadrózsákat is láthatunk itt.

A tudományt és a pihenést is szolgálja a kert

Amellett, hogy a gyűjtemény - amikor virágba borul - nagyon látványos, a terület jelentős kutatómunka helyszíne is, hiszen folyamatosan értékelik a fajtatulajdonságokat. Vizsgálják az egyes fajták hajtásrendszerének a fagytűrését, elágazásrendszerét, a fásodó törzsrészeknek az erőnlétét. Lényeges ismerni a lombozat tulajdonságait is; a levelek fényessége, színe, a lombfejlődés intenzitása a lombtömeg és a különböző betegségekkel szembeni ellenállás mind fontos tulajdonságok egy növény esetén.

Egy fajta használati értékét jelentősen befolyásolja az elvirágzás sebessége, a virágok színváltozásának a mértéke, a virágalak, virágszín, virágzásdinamika és az egymást követő virágzási hullámok. A csipkebogyók színeződése, mérete és mennyisége pedig a rózsák őszi díszítőértékét képviselik. A tudományos kutatás mellett a kert rekreációs parkként is üzemel.



Zöld rózsa valódi szirmok nélkül

A parkban a rózsák többféle fajtacsoportját megcsodálhatják az érdeklődők, köztük rendhagyó különlegességek is láthatók. Ilyen például a zöld virágú rózsa, ami egy botanikai különlegesség, a kínai rózsa kerti mutációja. A látszat ellenére nem a szirmok zöldek, mert nincsenek szirmai, helyette a virágokon levélszerű képleteket találunk. Ez a 19. században annyira különlegesnek számított, hogy Franciaországban fajtákat nemesítettek belőle.

De érdemes megnézni mennyire változatos ez a növénycsoport, hiszen a magányostól a csoportokban virágzókig, a hagyományostól a hosszabb szirmúakig a virágok nagyon forma gazdagok, a színeikről már nem is beszélve.

A fantázia virágai

A rózsák nem véletlenül sokak kedvencei a dísznövények közül. A közelmúltban került a hírekbe, hogy Stephen és Amy Boucher körülbelül három évvel ezelőtt ültettek egy rózsabokrot a West Hartford-i kertjükbe, és nemrég észrevették, hogy a növény egyik új hajtása annyira megindult a növekedésben, hogy 22 láb és 10 hüvelyknél tartott, amikor a rekordok könyvébe jelentkeztek vele. Ez majdnem hét métert jelent. Így valószínűleg ez a rózsa idén megdönti a korábbi 2009-es rekordot, ami 18 láb, 8 hüvelyk magas volt, és Robert Bendel termesztette.

Kóstoljuk, ne csak nézzük

A rózsa nem egyszerű dísznövény: élelmiszerek íz- és színanyaga, díszítője. Rózsavíz és -méz, zselék, befőttek, bólé, likőr, szörp formájában édes zamattal kényezteti a különleges gasztroélményre vágyókat.

A szirmokat száríthatjuk, de jégkockába is fagyaszthatjuk. Kandírozott szirmok is készülhetnek a rózsavirágból: a szirmokat mosás után jól szikkasszuk meg. Sütőpapírt kenjünk be vékonyan vajjal. Főzzünk mézsűrűségű cukorszirupot, tegyük bele a vörös vagy rózsaszín rózsaszirmokat. Nagyon rövid ideig főzzük, majd gyorsan, lehetőleg egyenként emeljük ki a szirupból, és a sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni, kihűlni. Utána ne hagyjuk hosszasan a levegőn, jól záródó dobozban, zsírpapír rétegek között tároljuk. Kreatív vendégkínáló finomság, tehetjük teába vagy süteményt, tortát díszíthetünk vele.

A sziromtartósítás másik módszeréhez a rózsaszirmokat kenjük be vékony ecset segítségével felvert tojásfehérjével. Szórjuk meg porcukorral, majd vajjal kikent zsírpapíron hagyjuk megszilárdulni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rózsa, díszkert

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szép bodorrózsa: vírusok elleni bevetésen

Az antivirális hatású gyógynövények közül újabban a bodorrózsa került a figyelem fókuszába, mert remélik, hogy sikerrel bevethető az új típusú koronavírussal szemben is. Ameddig a kutatások...


Elkezdődhet a téli felkészülés

Bár még jó idő van, néha szinte nyárias, ennek ellenére szeptemberben, így ősz elején már gondolni kell a növények téli felkészítésére. A növények télállósága genetikai és növényanatómiai...