Tippek a fűtési számla kordában tartásához

2023-11-15 13:47:22 | Módosítva: 2023-11-15 13:53:19

Az otthonunk a legfontosabb környezetünk, itt éljük mindennapjainkat, itt étkezünk, itt alszunk, pihenünk. Fontos tehát, hogy lakókörnyezetünkben komfortosan, jól érezzük magunkat, amihez alapvetően hozzátartozik a mindenkor optimális hőmérséklet biztosítása is. Ráadásul úgy, hogy az a lehető legkevesebbe kerüljön. Mindezekhez nagyban hozzájárulnak a jó minőségű, nagy tudású termosztátok, és azok helyes használata.


Használjuk helyesen a termosztátot

Ami azt illeti, kész csoda, ha valódi szobakomfortot szeretnénk elérni a termosztátok állandó állítgatása nélkül. Ez nemkívánatos helyiségfűtést és szükségtelen energiaköltségeket eredményezhet. Az energiaárak emelkedésével a lakástulajdonosok és bérlők egyaránt keresik az energiafogyasztás, és ezzel a fűtési költségek csökkentésének módjait. Fontos, hogy a radiátor-termosztát zökkenőmentesen mérje a helyiség valós hőmérsékletét. Az alábbiakban olyan tippeket fogalmaztunk meg, amelyekkel az otthoni termosztátokkal a lehető legjobb hatékonyságot lehet elérni.

– Az egyenletesen és komfortosan elosztott fűtéssel lehetséges a szobahőmérsékletet úgy csökkenteni, hogy a komfortérzet nem romlik érdemben. Minden egyes hőfok-csökkentés 5% energiamegtakarítást eredményez.

– Ugyanabban a helyiségben az összes radiátortermosztát legyen azonos hőmérsékletre beállítva. Semmilyen megtakarítás nem érhető el azzal, ha az egyik radiátor-termosztátot lejjebb csavarjuk vagy kikapcsoljuk. Ilyenkor a többi radiátornak több hőt kell leadnia, ami egyenetlen hőleadást eredményez a helyiségben.


– Ne akadályozzuk meg a termosztátot abban, hogy minél pontosabban legyen képes mérni a helyiség hőmérsékletét. A nem megfelelő hőmérséklet-érzékelést kiválthatják függönyök, felakasztott ruhák, bútorok stb. A termosztát környezetében ugyanolyan hőmérsékletnek kell uralkodnia, mint a helyiség többi részében, ezért biztosítani kell a szabad levegőáramlást.

– A termosztát folyamatos állítgatása sem energiát, sem pénzt nem takarít meg. Állítsuk be a termosztátot egy állandó értékre, és hagyjuk, hogy a termosztát önállóan szabályozza a helyiség hőmérsékletét.

– Amikor szellőztetésre készülünk, tekerjük le az összes termosztátot, hagyjuk nyitva az ablakokat 5-6 percig, majd a szellőztetés befejezése után tekerjük vissza a termosztátokat a korábbi hőmérséklet-beállításra. Ha a szellőztetéskor nem kapcsoljuk le a termosztátokat, a huzatra a fűtés bekapcsolásával fognak reagálni.


– Jó, ha minden nap többször szellőztetünk, akár esik, akár fúj. Otthonunk relatív páratartalma ne legyen 40-50%-nál magasabb, és a friss oxigén dús levegőre is szükségünk van az elhasznált, széndioxidban feldúsult levegő helyett.

– Energiát és pénzt lehet megtakarítani, ha éjszakára 2-3 fokkal lejjebb vesszük a hőmérsékletet. Ráadásul 17 °C-on jobban és egészségesebben lehet aludni. Ne feledjük azonban, hogy ha több mint 3 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, az éjszaka megtakarított energia a helyiség újramelegítésére fordítódik.

– Az optimális nappali szobahőmérséklet 21 °C körül van, míg éjszakára 17°C ajánlott. A ritkán használt helyiségekben csábító lehet teljesen lekapcsolni a fűtést, de nem érdemes. Az ilyen helyeken is tartsunk legalább 14 °C-ot, mivel ennél alacsonyabb hőmérséklet épületkárosodást, nedvesség-képződést, páralecsapódást és penészedést okozhat.

– Ha a szobatermosztát megfelelő helyen van elhelyezve (belső falon kb. 1,5 m-es magasságban), akkor az jobban képes a helyiség pontos hőmérsékletét mérni. Ez azt jelenti, hogy a radiátor kiegyensúlyozottabb szobahőmérsékletet képes biztosítani. Gondoskodni kell arról, hogy a termosztátot ne érje közvetlen napsugárzás, mert a mért érték így pontatlan lesz.

– Azt mondják, az igazi szobakomfort az, amikor nem kell foglalkoznunk a hőmérséklettel. A jól használt termosztátok pontosan ezt teszik lehetővé. A kívánt hőmérsékletet a nap vagy éjszaka bármely szakaszára ütemezhetjük – akár szobáról szobára –, hogy megfeleljen a család mindennapi rutinjának. Mindezt úgy, hogy közben energiát és pénzt takarítunk meg.


– Ha a termosztát 15 évnél idősebb, ki kell azt cserélni. A korszerű, energiatakarékos szobatermosztátokat kifejezetten úgy tervezték, hogy megfeleljenek a ház összes fűtési igényének.

– Ha hosszabb időre elutazunk, a hőmérséklet csökkentésével energiát lehet megtakarítani. Az okos, programozható termosztátokon lehetséges fagyvédő módot vagy távollét módot beállítani, ha vakációra utazunk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szabadtéri burkolatfűtések

Nem először írunk a téli, szabadtéri burkolatfűtésekről, és talán nem is hiába. Hiszen biztonságunkat szolgáló fűtőrendszerek rohamosan terjednek, és a gazdaságtalanságukról szóló hiedelmek is...


Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...