A szigetelőanyagok Jolly Jokere: URSA TECTONIC APh

2023-09-28 12:23:50 | Módosítva: 2023-10-16 09:40:09

Elmúlt a forró nyár. Jó érzés volt a vízparton, hűs italt kortyolgatva a régi dolgokról beszélgetni a barátokkal. Rengeteg érték van a múltunkban. De vajon észrevesszük, használjuk és értékeljük-e a jelen és a jövő lehetőségeit?

Az őszi évszak beköszöntével óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon most év végén kisebb izgalommal várhatják-e a háztulajdonosok a rezsiszámlákat. Nos, ez attól függ, hogy az energiaválság óta beállt kritikus időszakban megragadták-e az alkalmat, hogy olyan módszerrel és anyagokkal szigeteljék körbe a házat, amely mérhető megtakarítást képes hozni az épület energiafogyasztásában.

Árérzékenység és minőségkeresés

Laikusként hogy vág neki háza energetikai felújításnak a tulajdonos? Megkérdezi a szomszédját, aki már túl van rajta, és azóta láthatóan könnyed mosollyal veszi ki a postaládából a havi számlákat. A „tapasztalt” szomszéd talán egy jó kivitelezőt is tud javasolni, aki gyakorlatilag generálkivitelezőként belépve a képbe alvállalkozóival nemcsak minden szükséges szigetelő munkálatot profin elvégez majd, hanem az anyagbeszerzést is teljes mértékben rá lehet bízni. A bizalom fontos, de cseppet sem árt, ha valakiben mégis felébred a vágy, hogy maga dönthessen, mit építtet be a házába… végülis ő fog lakni benne a családjával. Jó érzés meggyőződni róla, hogy valóban a lehető legjobban teljesítő, legegészségesebb, legkörnyezetbarátabb és ár-érték arányban is a legjobb megoldások és anyagok kerülnek kiválasztásra.

Az interneten a céltudatos keresés gyorsan megmutatja, hogy a leggyorsabban úgy érhető el a leghatékonyabb energiamegtakarítás, ha az épület beépített tetőterét vagy padlásfödémjét és a pincefödémjét egyszerre szigeteltetjük le. Nyilván, ha már hozzáfog az ember a korszerűsítéshez, akkor törekszik a maximális komfort megteremtésére – ami pedig a válaszfalak megfelelő hangszigetelésével érhető el.

Általában igaz, hogy ha valamiből nagyobb mennyiséget vásárolunk, akkor kedvezőbb árajánlatot kapunk. Miért ne lehetne ezt meglovagolni a házszigetelés esetében is? Ha találunk olyan szigetelőanyag terméket, amely több felhasználási területen – azaz a ház különféle szerkezeteiben – is remekül felhasználható, akkor már csak ezért is érdemes arra letenni a voksot.


Az „1 mindenkiért” elve

A jelenlegi érzékeny gazdasági helyzetben az URSA szakemberei ennek a lehetőségnek is figyelembe vételével fejlesztettek ki egy olyan szálas ásványgyapot szigetelőanyagot, amely több alkalmazási területen is kiválóan tud bizonyítani szigetelő teljesítményével. Ez a különleges anyag a 0,037 W/mK hővezetési tényezővel rendelkező URSA TECTONIC APh ACOUSTIC elnevezésű termék, amely megtestesítheti a tudatos vásárlóközönség álmait. A könnyen vágható és egyszerűen, gyorsan beépíthető szigetelőtáblák természetesen az A1 tűzvédelmi osztályba tartoznak, azaz nem éghetőek. Alkalmazási területeit illetően az URSA TECTONIC APh egyaránt alkalmas ferde tető (beépített tetőtér) szigetelésére, padlásfödém/zárófödém szigetelésére és gipszkarton falrendszerek vagy tégla térelválasztó falak hangszigetelésére – de igény szerint könnyűszerkezetes épületek szigetelésére is. A speciális, erős, szilárd szigetelőpaplanok rendkívül rugalmasak is: erősen kompresszált állapotból is lenyűgöző gyorsasággal rúgják ki magukat eredeti formájukra és méretükre. Egészen biztosan hosszú távon sem kell aggódni az állékonyságukat illetően! Egy dolgot fontos még megjegyezni: a megfelelő szigetelési rétegrendek betartása az optimális eredmény záloga, minden épületszerkezetnél!

Eloszlatjuk a tévhiteket az üveggyapotról

Talán nem közismert tény, de üveg alapanyagból gyártani jelentősen kevesebb környezetterheléssel jár, mint más ásványi alapanyagok – olvasztott kőzetek: mészkő, dolomit, bazalt, (régebben még kohósalak is) – felhasználásával. Az üveggyapot fő nyersanyaga a természetben megújuló erőforrásként bőven előforduló kvarchomok, emellett pedig kiemelendő, hogy az URSA ásványgyapot szigetelőanyagok maximálisan környezetbarát gyártástechnológiával készülnek, 95% újrahasznosított anyag felhasználásával. Az üveggyapot szálak nagyon vékonyak és effektíve hosszúak. Ebből a szálszerkezetből adódik a termék nagyfokú rugalmassága, amely nemcsak könnyű feldolgozhatóságot és kiváló térkitöltést biztosít, hanem a hangszigetelési paramétereket is kiemelkedővé teszi. A szálvékonyság nagyban befolyásolja a termék hővezetési tényezőjét, azaz a minél vékonyabb szálak növelik a termék hőszigetelő képességét.

A szigetelőanyag termékek hővezetési tényezőjét tekintve igen széles skálán lehet mozogni: normál esetben 0,03-0,05 W/mK-ig gyakorlatilag bármilyen lambdájú termék legyártható, a törekvések pedig a lehető legalacsonyabb lambdájú termékek elterjedése irányába mutatnak, hiszen azokkal érhető el legköltséghatékonyabb beruházással a legmagasabb szintű szigetelési teljesítmény.


A TECTONIC márkanév a kőkorszak végének fémjelzése

A 21. századi gyártástechnológiával készült URSA TECTONIC ásványgyapotok struktúrája látszólag a megbonthatatlan tektonikus kőzetlemezek gyűrődésének mintájára hasonlít – mégsem kőzetgyapot, hanem üveggyapot! Praktikusan ez azt jelenti, hogy az üveggyapot felhasználásával készült URSA TECTONIC termékcsalád tagjai magas minőséget képviselnek, mivel összetételük révén egyesítik magukban a kiváló hőszigetelési képességet a remek hangszigetelési képességgel.

A különleges „tektonikus” URSA gyártási folyamat számtalan előnyös tulajdonságot hív még életre: általa olyan rendkívül tömör szálszerkezetű, mégis páraáteresztő és könnyű ásványgyapot táblák hozhatók létre, melyekben nemcsak a szálasanyag rétegek közötti összetartás egyedülálló, de a táblák alak- és mérettartása is kitűnő: érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk. Az URSA TECTONIC szálas szigetelőanyagokat hidrofóbizált (víztaszító) tulajdonságuk és kiváló nyomószilárdságuk is elsődleges választássá teszi az épületek minden igényt kielégítő hőszigetelésére.


Az üveggyapoté a jövő!

Izgalmas az utóbbi időben megtapasztalni, hogy az építőipari szakemberek fáradságos munkájának gyümölcse lassan beérik: kialakulóban van egy olyan vásárló réteg a magyar piacon is, amely számára nemcsak a „szokványos” minőségi tényezők fontosak, hanem a termékek környezetbarát mivolta is. Egyre több a széles látókörű háztulajdonos, akik olyan házban szeretnének élni, amely a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyó termékekből épült, mint az üveggyapot alapú szálas szigetelőanyagok. A gyártók joggal bízhatnak abban, hogy ez a tendencia tovább emelkedik a közeljövőben, és a társadalom egésze csatasorba állítható lesz a bolygó pusztulásának megállítása, megakadályozása érdekében.

A speciális mechanikai és fizikai tulajdonságokkal rendelkező, egészségbarát URSA TECTONIC szálas üveggyapot szigetelőanyag termékcsalád minden egyes tagja valóban fenntartható szigetelési megoldás, melyek új fejezetet nyitnak a minőségi épített környezet létrehozására való törekvésekben.


Padlásfödém


Beépített tetőtér ferde tetője


Válaszfal

www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (2. rész)

Az októberi számban megjelent cikkünk folytatása.


Energetikai korszerűsítés: új lakossági program, állami támogatással

Az előzetes hírekről már többször írtunk, de most megszületett a hivatalos bejelentés is; új lakossági épületenergetikai korszerűsítést támogató programot indít a kormány. Az intézkedés nyomán...