Szeptember a kertben: kicsit még nyár, kicsit már ősz

2023-10-24 09:49:26 | Módosítva: 2023-11-19 19:33:33

A szeptember hónap ősi magyar neve: Földanya hava. A keresztény naptárban pedig Szent Mihály havának nevezték. Szeptember az év kilencedik hónapja, ám a Gergely-naptárban neve a latin „septem” szóból ered melynek jelentése hét, mivel eredetileg szeptember az év hetedik hónapja volt – a római naptárban.


Ez a nyárból az őszbe átmenet hónapja, emiatt is megszaporodnak a teendők a kiskertben, ám ilyenkor már jócskán élvezhetjük eddigi munkánk eredményeit, hiszen a betakarítás is elindul ekkorra.

Gyümölcsös

A gyümölcstermő fák, bokrok számára ilyenkor még jól jöhet egy lombvédelmi permetezés, hogy a lisztharmatot és már kórokozókat távol tartsuk, hogy a levelek minél tovább elláthassák feladatukat. Ezt a kezelést lombon felszívódó levéltrágyával is kiegészíthetjük. Cél a levelek megtartása minél későbbi időpontig, hogy a lombhullást az időjárás és ne a kórokozók határozzák meg. A sövénygyümölcsök idei hajtásait kötözzük a vízszintest megközelítő helyzetbe. Ha túl sok a hajtás, akkor néhányat távolítsunk el tőből, ezzel nem kell az őszi lombmentes időszakig várni.


A korosabb fákon megjelenő vízhajtásokat is le kell vágni. Ezekből csak akkor hagyjunk meg, ha azt az elpusztuló, hiányzó részek pótlására szánjuk. A gyümölcsfáknál a gyökérsarjak eltávolítását minél mélyebben végezzük el: az előtörés helyét bontsuk ki a földből, és határozott mozdulattal tőből tépjük, vagy metsszük ki. Akárcsak metszés után, itt se maradjon el a sebkezelés.

A leszüretelt fák, gyümölcstermő bokrok, és az idei, fiatal telepítések körül a földet ássuk fel sekélyen, és ha szükséges, alaposan öntözzük meg a tövüket.


A cseresznye- és meggyfákon a koronaritkítást is ebben az időszakban végezhetjük. A gyümölccsel láthatóan túlterhelt szilva-, dió-, körte-, almafa ágakat a felső harmaduknál támasszuk alá. A hullott gyümölcsök rendszeres gyűjtése és megsemmisítése növényvédelmi megelőző szempontból fontos munkafolyamat.

A szőlőn végezzük el az utolsó kötözést, és az elsőt vágjuk fel, továbbá ilyenkorra be kell fejezni a csonkázást is. Azzal is segíthetjük a bogyók érését, a cukortartalom javulását, ha leszedjük a fürtöket beárnyékoló leveleket, és a tőke belsejében kifejlődött fürtöket átigazítva a külső részére fordítjuk. Arra ügyeljünk, hogy ne kerüljenek közvetlenül erős napsütésre az eddig levelek árnyékában levő bogyók. Ha kezdenek színeződni, zsendülni a bogyók, elérkezett az utolsó kapálás ideje is.

Eljött a szamóca szaporításának a szezonja: ha megnézzük, mennyibe kerül egy-egy tő és mennyi kell belőle az értékelhető termés mennyiséghez rájövünk, hogy megéri ezzel házilag foglalkozni. A szamóca indáinak szárcsomóin új növény fejlődik. Ezeket az indáról levágva elültethetjük 40×40 cm tőtávolságra. Szeptember közepéig, végéig ültessük el, úgy, hogy csak a felső 1-2 levél maradjon meg. Közéjük ültessünk fokhagymát, a szürkepenész ellen. Három évnél tovább nem érdemes egy helyen tartani a szamócát, mert idővel a termés mennyisége és mérete is jelentősen csökken.

Zöldségeskert

A konyhakertben a zöldségnövényeket már ne tápoldatozzuk, és az öntözésüket is mérsékeljük, hogy megfelelően beérhessenek. A gyomosodás ekkor is probléma, még magérlelés előtt szedjük ki a gyomokat, lehetőleg gyökerestől. Az áttelelő zöldségek vetésének is itt az ideje, ezzel jelentős koraiságot érhetünk el, hiszen következő évben a most vetett növények jóval fejlettebb stádiumból indulnak tavasszal. Most vethetjük a csak következő tavasszal beérő, de nagyon finom feketegyökeret, a szinte egész télen át szedhető galambbegy salátát, és még a hónapos retek is szedhető lesz, amit szeptemberben vetünk el.


A burgonya betakarításának fő ideje is a szeptember, a virágzás után szedhető fel. Felszedés előtt 3-4 héttel az öntözést hagyjuk abba. Ha késlekedünk a felszedéssel, akkor a gumóban lévő keményítő egy része cukorrá alakul, ez a burgonya ízére és tárolhatóságára is rossz hatással van. Három héttel a burgonya kiemelése előtt vágjuk le a növény lombját a talaj szintjén. Ez megakadályozza, hogy a burgonyafoltosság spórái megfertőzzék a gumókat, és segít a burgonya héjának megszilárdításában. A frissen ásott burgonyát terítsük ki egy kartonpapírra, és hagyjuk néhány órára száradni, mielőtt a pincébe betárolnánk, így megakadályozhatjuk, hogy megpenészedjenek vagy meglöttyedjenek a burgonyák.


Szeptemberben a tök virágait szedjük le, azokból úgysem lesz már termés, és így több energia jut a már eddig bekötött termés fejlesztésére. A tökfélék termései alá érdemes szalmaréteget teríteni, mely védi azokat a rothasztó gombáktól. A sütőtök érését segítsük azzal, hogy eltávolítjuk a termést árnyékoló leveleket. A levélpetrezselyemből és a metélőhagymából cserepezzünk be néhány tövet a téli konyhai ellátás céljából. Csípjük le a szabadföldi paradicsom alsó leveleit és csúcsát, hogy a növény energiája a termés érésére összpontosuljon, és ne növekedjen tovább a tő.

Díszkert

A sziklakertben, évelőágyásban a gyommentesítés mellett formázzuk újra a töveket, mert ha egymásba „összenőnek” akkor kezelhetetlenné válik idővel a fenntartásuk, és a díszítőértékükből is veszítenek. A rózsák levágott hajtáscsúcsainak dugványozásos szaporításával még ebben a hónapban próbálkozni lehet. A tavaszi virághagymákat: nárciszokat, a krókuszokat és a jácintokat, ilyenkor ültessük el. A lágyszárú évelők tőosztásának is a szeptember a legideálisabb időszaka. A késő nyáron virágzó cserjéket ekkor vágjuk vissza, így jövő évben is dúsan virágoznak. Ha ezt későbbre halasztjuk, azzal a virágmennyiség csökken.Gyep és kerti tó

A kerti gyep nyírása is szükséges lehet még ilyenkor, bár nem olyan sűrűn, mint tavasszal. A nyírást ilyenkor kövesse a nyesedéket is összegyűjtő gereblyézés. A fű növekedésének szeptember vége felé lassulnia kell. Az őszi időjárás kedvező az optimális gyep-telepítéshez, ilyenkor végezhetjük el a foltokban a pótló, vagy a sűrítő vetést is. Egyúttal állítsuk magasabbra a fűnyírópengét, ahogy a fű növekedése lelassul. Tápláljuk a gyepet káliumban gazdag és nitrogénben szegény őszi műtrágyával, ez segíti a téli felkészülését. Fedjük be a tavakat még az őszi lombhullás előtt, hogy csökkentsük a vízbe kerülő növényi törmelék mennyiségét.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tél végi kertfelújítás

A tavasz közeledtével újra indul a kerti munkák szezonja. Az időjárásnak köszönhetően nincs két egyforma év, ezért mindig új kihívásokkal kell szembenézni. Enyhe tél után – mivel az nem pusztította...


Kerti szobrok

A díszkertek alapvető feladata, hogy rekreációs teret biztosítsanak, azaz a benne tartózkodókat pihentessék, megnyugtassák, olyan élménnyel gazdagítsák, amelyek jó hatással vannak lelki...