Chili: gyógy- és fűszernövény is

2023-11-19 18:53:37 | Módosítva: 2023-11-19 18:58:39

A chili paprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Rendelkezik gyógyhatással is, fűszer is, ám mégis élvezeti termékként tartjuk számon. Zöldségként termesztik, de nem klasszikusan zöldségként fogyasztják. Napjainkban egyre többen kedvelik hazánkban is. Hazánkban 2011. volt az első év, amikor már néhány fajta megjelent a piacon. Nem nagyon tudták akkor hova tenni ezt a terméket a vevők sem és az árusok sem, aztán egyre ismertebb lett a chili.


Minden fűszernövény egyben gyógynövény is

Ez a chili paprikákra is igaz. Bizonyos térségekben, ahol jellemzően higiéniás problémák vannak (a Gangeszből főznek, vagy a Mekongból isznak) fűszert-fűszerrel esznek, mert – bár nem tudatosan alkalmazzák – kell a kompenzáció. Ebben az értelemben a chili is gyógynövény, de senki ne tekintse csodaszernek.

A rendszeres, mértékletes fogyasztása jó hatással van az emberi szervezetre. A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású. A növény hatóanyaga a capsaicin, mely erős antioxidáns hatással is bír. Capsaicin tartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet, és fájdalomcsillapító hatású. E hatását alkalmazzák reuma, migrén, fogfájás, pikkelysömör kezelésében külsőleg is.


Egyesek a „mazochisták növényének” tartják a chilit, hiszen sokan fogyasztása közben szenvednek, az ízeket már nem is érzik, csak a csípősséget. Ám nem egyformán érzékelik az emberek a csípőset, aminek részben genetikai, részben kulturális okai vannak, és kis mértékben a csípősség tűrésre „edzeni” is lehet.

A paprika azért termel capsaicint, hogy az állatok ne fogyasszák el jóízűen. Egyféle kémiai védekezés ez a növényevő állatok ellen. Egy növényen sem egyforma a capsaicin tartalom. Egyes kutatások szerint a második terméskötésben a legcsípősebbek a paprikák. Az érési ciklus során is változik a capsaicin tartalom a bogyóban. Egy hazai kutatás szerint az érési színátmenet idejében van a legtöbb hatóanyag a termésekben. Az érés későbbi fázisában már megindul a capsaicin kismértékű lebomlási folyamata. Vízelvonásos capsaicin növelés esetében, valójában egyáltalán nem növekszik az abszolút capsaicin tartalom, csupán a kevesebb víztartalom miatt „sűrűbb” lesz a termés, és a relatív capsaicin tartalma emiatt megnő. Ne gondoljunk jelentős változásra, hiszen 3 százalék vízveszteségnél már hervad a növény, 5 százaléknál pedig ráncosodik a bogyó.


Egyes termelők a levél gyűrögetésével emelik a hatóanyag szintet, ami valóban reakciót vált ki a növényből. Fizikai behatásra, válaszreakcióként a chili több capsaicint termel, mert úgy érzi „nincs biztonságban”, meg fogják enni. Ám ugyanúgy elérhetjük ezt a hatást, amikor levesszük az alsó leveleit a növénynek, vagy amikor megkapáljuk, és elvágjuk a növény harmatgyökereit. Amikor leszedjük az első terméseket, ugyanúgy sérül a növény.  Tehát a műveléssel folyamatosan stresszben tartjuk, nincs szükség plusz beavatkozásra.

A világon pörög a chili nemesítés, sok új fajta jelenik meg évente. Sőt a termelők többsége is kísérletezik, keresztez. Ezzel a világon semmi gond nem lenne, de a médiában nem mindig jelenik meg minden részlet pontosan. A legeklatánsabb példa, a jelenlegi Guinness Világbajnok paprika a HP22B, ismertebb nevén a Carolina Reaper. Megtörtént a keresztezés és – bár pontos információja senkinek sincs – az biztos, hogy túl korán dobták piacra, így e rekorder fajtára rámozdult a világ. Ennek az lett a következménye, hogy a fajtára jellemző elvárt küllemi tulajdonságok elvétve jelentek meg a növényeken. Elkezdtek keringeni olyan információk, hogy ez a fajta 6-8 féle különböző formájú terméseket is hozhat, de ez nem baj, mert az is ugyanaz – ez persze nem igaz. Emellett a bejegyzett 2,243 millió SHU érték, szép lassan „lesüllyedt” 1,6 millió SHU-ra (ez a csípősség mértékegysége). Ebből az következik, hogy a keresztbeporzástól (hibridizálástól) még sok évnek kell eltelnie, és sok nemesítői munka szükséges még egy fajtával ahhoz, hogy tényleg stabil legyen.


A növényvédelem nagy odafigyelést igényel, de a termelők már tudják, mikor milyen kártevőre kell számítani. Kezdődik a szezon a lótetűvel, majd a csigakártétellel kell valamit kezdeni. Júniusban a növényházakban mindig megjelenik a szélesatka, illetve augusztustól a poloska kártétel a jellemző. Ezek tervszerű növényvédelmi kezelésekkel kordában tarthatók. A talajszint alatt sokkal nagyobb problémák vannak a monokultúrás termesztés miatt. Azt kell megoldani úgy, hogy paprika is legyen, és a talajélet is megmaradjon. Ehhez alternatív megoldások kellenek, illetve be kell iktatni egy kis vetésforgót is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csalán, a méltatlanul mellőzött növény

A növény minden része – gyökere, szára, levele és virága is gyógyhatású. A nagy csalán az egyik legjobb vértisztító és kiváló fájdalomcsillapító gyógynövényünk.


Szép bodorrózsa: vírusok elleni bevetésen

Az antivirális hatású gyógynövények közül újabban a bodorrózsa került a figyelem fókuszába, mert remélik, hogy sikerrel bevethető az új típusú koronavírussal szemben is. Ameddig a kutatások...