Bitumenes zsindelyek

2009-06-11 21:37:47 | Módosítva: 2009-06-11 21:55:12

Az Észak-Amerikában már évszázados múlttal rendelkező bitumenes zsindelyfedések csak nevükben hasonlítanak a fazsindely fedésre. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően tartós, ellenálló héjazat készíthető belőle.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is a bitumenes zsindely, vagyis az üvegfátyol vagy cellulóz betétanyagú, bitumennel átitatott és bevont, felső felületén felületképző őrleménnyel hintett tetőfedő lemez, amely könnyen kezelhető és jól formálható. A magyar piacon legalább húsz különböző bitumenes zsindely vásárolható, mintegy tízféle formában, valamint rengeteg színben. Hajlíthatósága, rugalmassága révén bonyolult formájú tetők esetén is könnyű vele dolgozni, a gerincek, hajlatok, íves tetőablakok és falszegélyek könnyűszerrel és temérdek segédanyag, bádogosmunka megtakarításával kialakíthatóak.
Hordozórétegük szervetlen üvegszálakból készült üvegfátyol, amelyre mindkét oldalról forró, speciális bitumenréteget hordanak fel. A lemez felső oldalát hidrofobizált palazúzalék (magasabb szintű színtartósság és hosszabb UV védelem) szórással látják el, amit a lemezekbe hengerelnek. Alsó oldalát finomhomok hintés alkotja, a zsindely egyes rétegeinek kapcsolódását öntapadó ragasztópontok biztosítják.

A zsindely előnyei

A bitumenes zsindelyeket magastetők fedésére alkalmazzák. Felhasználásukkal könnyű, az időjárási viszontagságoknak ellenálló tetőfedést kapunk. A munkálatok közben képződő hulladék elenyésző, ráadásul a pormentes tetőtér kialakításához sincs szükség alátétfóliára, hiszen sem hó, sem víz, sem por nem jut be a zsindely alá. A plasztomerbitumen hideghajlíthatósága -10 °C-ig megmarad, és ami még ennél is fontosabb, hogy hőállósága +130 °C, ami magas UV állóságot jelent, és kitűnő lépés- és jégverés-állósággal párosul.
A bádogozás és egyes speciális kiegészítő elemek részben megtakaríthatók (pl.: a vápa és gerincelemek), mivel ezek többnyire a zsindelylapokból problémamentesen kiszabhatóak. A legtöbb tetőfedő anyaggal összehasonlítva a hang, amit az eső vagy jég okoz a tetőn, a zsindely esetében a legkisebb. A bitumenes zsindelyek egyes típusai ellenállnak a tűz terjedésének is, és a széllel szembeni ellenállásuk is kitűnő. Ennek egyik legjobb példái a 2000 évi nagy francia viharok voltak, amikor a legtöbb tető károsodást szenvedett, amíg a zsindelytetők még mindig álltak.

Mennyi zsindelyt vásároljunk?

Bitumenes tetőzsindelyt a legbonyolultabb tetőalakzatokra is fel lehet rakni. Azért szeretik az építésztervezők, mert nagy tervezői szabadságot biztosít számukra. A stílusok széles skálájával a bitumenes zsindelyek bármilyen építészeti elgondolással találkoznak, és gyakorlatilag bármilyen hatás elérhető velük.
A szükséges zsindelymennyiség megállapításához ki kell számítani a tető felületét. Ezt úgy tehetjük, hogy megállapítjuk, milyen geometriai formák alakítják a tetősíkokat, kiszámítjuk az egyes formák területét, majd összegezve őket megkapjuk a teljes tetőfelület nagyságát. Ezután a tetőfelületet elosztjuk az egy csomag zsindely által lefedett terület nagyságával. Ne feledjük el hozzáadni a gerincek, élgerincek és kezdősorok kialakításához szükséges zsindely mennyiségét. Jó közelítéssel 10-15%-kal több zsindelyt érdemes rendelnünk.

Felszerelés

A bitumenes zsindely ideális választás új épületekhez és régi tetőfelújításokhoz egyaránt, amelyek dőlésszöge 15°-tól 85°-ig terjed. Alapját teljes felületű, szilárd aljzatszerkezet (deszkázat, OSB lap stb.) képezi. Mindig a legalacsonyabb ponton kell elkezdeni a munkát, és átlósan felfelé kell haladni Az aljzatszerkezetnek teljesen száraznak és egyenletesnek kell lennie, kiálló élek és görcsök nem megengedettek. A deszkákat legfeljebb 3 mm-es ütközőhézaggal kell fektetni.
Általános esetben teljes felületű alátétfedés nem szükséges, ennek ellenére ajánlott, különösen 20 fokos dőlésszög alatt. Az alátétfedés bitumenes lemezből készüljön. A lemezeket fektetés előtt ki kell tekercselni, hogy kisimuljanak. Az alátétet az aljzatra simítva mindkét irányban 10-10 cm átlapolással kell fektetni. A bitumenes tetőzsindely alátét lemez használata az alábbi okokból javasolt: általában az alátét megvédi a deszkázatot a szél hajtotta esővíz ellen, biztonsági hálóként működik.

Az alátétlemez használata a szálkásodás kialakulását is csökkenti. A szálkásodás a fogadófelületet alkotó faanyag széleinek látható mintázata, amit az anyag egyenetlen vastagsága okoz. Az összefutó felületekről érkező zsindelysorok felváltva kerülnek egymással takarásba. (Az azonos magasságban lévő sorok közül az azonos felületről érkezők mindig alul, vagy mindig felül vannak a másik oldalihoz képest. Az átfűzés irányát egy vápán belül megváltoztatni nem szabad.)
Az elemeket a középső 30 cm-es szegmentes sávban nem szabad rögzíteni, az öntapadó sávok a napsugárzás hatására tapadnak le. A tökéletes vízzárás érdekében bitumenes hidegragasztót kell alkalmazni.
Az említett sávon kívül a szeg az egyetlen jó megoldás a bitumenes tetőzsindelyek rögzítésére. Ehhez rozsdamentes, 25 mm hosszú és 10 mm fejátmérőjű szegeket célszerű használni. A szegszár mángorolt és 3 mm átmérőjű legyen. Zsindelyenként minimum 4 szeget kell használni. Pontosan helyezzük el a szeget az öntapadó ragasztócsík alatt, de a zsindelytagozatok közötti kivágás felett, illetve a szegelési vonalon a laminált zsindelyek esetében. A szegeknek egyenesen kell állniuk, és a zsindely felszínével egyvonalban feküdniük, nem besüllyedve és egyetlen ponton sem kiemelkedve a zsindelyből. Biztosítsuk a szegeknek a fogadófelületbe történő megfelelő behatolását.
Az eresz-szegélylemez a víz elvezetésére szolgál a tető végeinél, így megvédi a faanyagot a rothadástól, korhadástól. Fontos, hogy az eresz-szegélylemez korrózióálló anyagból készüljön. Az eresz-szegélylemezt a bitumenes zsindely alátét lemeze alá kell felrakni, míg az oromszegély lemezt az alátét lemez fölé, a zsindely alá kell beépíteni.

Régi tetők felújítására is

Legegyszerűbb a régi palatető speciális bitumenes lemezzel történő bevonása, borítása. Az öreg palafelületet ebben az esetben alaposan megtisztítják, és egy ún. kelősítő anyaggal bekenik. Az így előkészített felületre már megfelelően tapad a kifejezetten erre a célra kifejlesztett bitumenes lemez. Lehet újabb zsindelyréteget rakni már meglévő zsindely héjazatra, ez a tetőszerkezet állapotától függ. Amennyiben a tetőn egy réteg zsindely található, és az simán, laposan fekszik fel, valamint a fogadó felület jó állapotban van, úgy az eredeti zsindelyt általában nem szükséges eltávolítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: zsindely, tető, tetőfedés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

paaaancseer avatarja

paaaancseer         Zsindelytető

Mi az oka annak, hogy bitumenes zsindely-t 15° alatti dölésszögű tetőn nem lehet alkalmazni?

Swedsteel tető

1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Női Kanonok és Iskola épületegyüttese. A svédacél komplett tetőt a Swedsteel biztosította. A kivitelezést végző fővállalkozó cég, a...


PVC vízszigetelő lemezek

A PVC (polivinilklorid) vízszigetelő lemezek tiszta, környezetbarát, gyors kivitelezést tesznek lehetővé, beszéljünk akár új épületekről vagy rekonstrukcióról. Súlya kb. 1.5-2 kg/m2, ezért...