Den Braven Expert bemutatja Noé bárkája és a bitumenes szigetelés

2023-05-10 14:26:03 | Módosítva: 2023-05-25 09:14:36

„Csinálj magadnak bárkát gófer fából, rekesztékeket csinálj a bárkában, és szurkozd meg belül és kívül szurokkal!” (Mózes 1. könyve 14. fejezet)


Amikor az Úr felkérte Noét egy hatalmas hajó elkészítésére, meghatározta annak pontos paramétereit és anyagát. Noé követte ura parancsait és a bárkát bitumenes szigeteléssel látta el. Akkoriban a Közel-Keleten még nyílt tavakban, úgynevezett aszfalttavakban lehetett természetes bitument találni. Az ókori ember mindig is tudta, hogy milyen tökéletes vízszigetelő bevonat készíthető általa. Fához, kőhöz, fémhez kiváló tapadása tette megkerülhetetlenné. Véd az oldott szulfá­toktól, amik erősen rongálják a cementalapú felületet. A mai napig az első számú talajnedvesség elleni védelmünk.

Alkalmazása szakértelmet és rutint igényel

Sajnos manapság e két jellemző hiányzik az itthoni építőipari szereplőkből – tisztelet a kivételnek. A legtöbb visszajelzés szerint a piacot elárasztották a kevésbé képzett „szakemberek”, a tegnap cukrászai. A gyors meggazdagodás reményében sajnos nem tudják felmutatni a szakmai tudást és tapasztalatot, és ennek a megbízó vagy a tulajdonos issza meg a levét a jövőben.

Egy konkrét példát követve, amikor betonfelületre egy egyszerű bitumenes tekercset kéne ragasztani, évekkel a munka után a felázás mutatja a szakmai helytelenséget. Pedig az okok egyszerűek: általában a kevésbe jó minőségű bitumenes tekercs alkalmazása, illetve a bitumenes tekercsek túlhevítése. A bitumen egy termoplasztikus anyag, meleg hatására lágyul, folyik. Ez teszi könnyen felhasználhatóvá. De ez éppoly káros is lehet, ha túlégetik a tekercset a ragasztás során.

A kolloid szerkezete kikeményedik, elveszti rugalmasságát, berepedezetté válik. A bitumenes kellősítő/alapozó pedig a fokozott hő hatására kiég a pórusokból. Ezek miatt pár év múlva felázhat a réteg, átengedheti a talajnedvességet.

Megoldásként a bitumenes kellősítő (Denbit BR-ALP) száradása után egy réteg bitumenes vízszigetelést (Denbit DK-ATN) érdemes használni a hevítéses ragasztás előtt. Ezzel kiküszö­bölhető az emberi hiba, illetve a kevésbé jó minőségű tekercsekből adódó beázás, hiszen az alatta lévő bitumenes réteg tökéletes védelmet garantál a jövőben. Ennek többletköltsége (kb. 1000-1300 Ft/m2) bőven megtérül, hiszen utólag senki se bánná, ha előre számolhatott volna a saját biztonságával.


Komeiner Péter (műszaki tanácsadó)

Szakmai és kivitelezési tanácsokért forduljon a Den Braven Magyarország csapatához!

Den Braven Magyarország Kft.
1225 Budapest, Campona utca 1. DC8 épület
info@denbraven.hu
www.denbraven.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszobai tömítések: vízszigetelés

A fürdőszobai beázás az egyik legalattomosabb és legbosszantóbb jelenség, ami egy lakásban előfordulhat. A nedvesedést legtöbbször az elégtelen szigetelés okozza. A kádból, mosdóból vagy a...


Javító vízszigetelés, tartós hézagtömítés

Tetők, medencék, csőáttörések, különféle illesztések, a bádogozás hibái esetén gyakran találkozunk vízszigetelési problémákkal, résekkel, repedésekkel. Bosszantó, ha az ereszcsatorna egyetlen apró...