Bitumenes szigetelőlemezek

Nem járható lapostető szigeteléseBitumenes szigetelőlemezekkel leggyakrabban lapostetők szigetelésénél és új építésű házak pinceszintjének nedvesség elleni védekezésénél találkozhatunk. Az üvegszál és a fém hordozóanyagok, valamint a különböző polimerek modifikátorként való alkalmazása lehetővé tették e szigetelőanyag használatát a korszerű építészetben is.

Sok ezer éve a Tigris és az Eufrátesz vidékén már ismerték a bitument. A fürdőket, partvédő-műveket bitumen-habarccsal, burkolattal védték. Alkalmazása később évszázadokra feledésbe merült, s csak 1600 körül, Trinidad, Bermudez természetes aszfalttavainak felfedezése után kezdtek ismét foglalkozni az anyaggal. Szigetelési szerkezetként a 19. század végén jelent meg újra, és az I. világháború után vált általánossá.
A bitumen az ásványolaj lepárlása után visszamaradó, fekete, hőre lágyuló szénhidrogén elegy. Fő jellemzői a gázokkal és folyadékokkal szemben tanúsított kis reakcióképesség, kémiai közömbösség, "vízátnemeresztő" képesség, a vízben, híg savakban és lúgokban való oldhatatlanság. Kenőolajok, gázolaj, petróleum, benzin, növényi olajok, állati zsírok, szerves oldószerek, klórozott szénhidrogének a bitument oldják, és már kis mennyiségben is a lágyulását okozzák. A szabadban lévő bitumenben gyorsuló öregedési folyamatok játszódnak le (rideggé, törékennyé válik). A levegő oxigénje vízképződéssel hidrogént hasít le, ezt a folyamatot gyorsítja a napfény, magasabb hőmérséklet - ezért a bitumen és a bitumenes anyagok felülete védelemre (árnyékolásra) szorul.

A bitumenes lemezek felhasználás területei:

 • A bitumenes lemez lefektetésenem járható lapostető szigetelés, stabil födém
 • nem járható lapostető szigetelés, mozgásra hajlamos födém
 • hasznosított lapostető szigetelés
 • talajpára és talajnedvesség elleni szigetelés
 • talajvíznyomás és rétegvíz elleni szigetelés
 • egyrétegű lapostető szigetelés

Bitumenes lemezek felépítése

A lemez alkotórészei: a hordozóanyag, amely megóvja a mechanikai erőhatásokkal szemben, a bitumen valamint a töltő- és hintőanyagok.

A bitumenes lemezek a következő anyagból állnak

 • nyerspapír hordozó: korhad-rothad, emiatt alkalmazása visszaszorult. Szakadási nyúlás: 1-6%.
 • üvegfátyol hordozó: (vékony üvegszálak rendezetlen halmaza). 0,3-1,0 mm vastag. Hossz-ill. keresztirányú erősítésű lehet. Bitumennel ragasztható vékonylemezekhez (60-80 g/m2 üvegfátyol), valamint hegeszthető lemezekhez (75-90 g/m2 üvegfátyol). Szakadási nyúlás: 1-6%.
 • üvegszövet hordozó: nagy terhelési igénybevételnek kitett vízszigetelő lemezek hordozóanyaga. (100-300 g/m2). Szakadási nyúlás: 50% (!) Rugalmas és korrózió-ellenálló. Anyaga: poliészter vagy polipropilén műanyag fólia. (Az öntapadó modifikált bitumenes lemez hordozórétegei a polietilén, polipropilén és a PVC)
 • fémfóliás hordozó: főleg párazáró rétegekhez gyártott bitumenes lemezek hordozóanyaga. 0,05-0,2 mm vastag alufólia vagy sárgaréz fólia lehet. Mivel a hordozó réteg és a bitumen hőtágulási együtthatója eltérő, emiatt szétválhat anyagában.
 • töltőanyag: a bevonó bitumenek hő- és öregedésállóságát javítja, ugyanekkor rontja a tapadást, növelik a vízfelvételt és a páraáteresztő képességet. (A 9 mm-nél kisebb szemcseméretű ásványi őrlemények mészkőliszt, kvarcliszt, pernye, talkum, palaliszt, mikroazbeszt stb. lehetnek)
 • hintőanyag: feladata a bitumenes lemezek összetapadásának meggátlása, valamint a lapostetők zárórétegének és a beépített lemezek bitumenes bevonatának UV sugárzás elleni védelme, valamint a lemez megóvása a túlzott felmelegedés ellen.

Modifikált bitumenes lemezek

Kavics védőréteggel fedett bitumenes szigetelésModifikálásnak azt a technológiai folyamatot hívják, amikor az alapbitument műanyaggal keverik. A módosított anyag így magasabb hőállóságú, rugalmasabb, jobb hideghajlíthatóságú, kedvezőbb öregedésállóságú lesz. Bármilyen épület vagy építmény hatékony víz elleni védelmét képes biztosítani. A modifikálást plasztomerekkel és elasztomerekkel végzik. A különböző műanyagok eltérő tulajdonságokat javítanak (PVC: olajállóság; PE: öregedésállóság+hőstabilitás; EVA: lágyuláspont csökkenése)

APP modifikációs bitumenes lemezeket magas hőállóság (+150°C), kiváló tapadóképesség (megcsúszás elleni védelem függőleges síkban is), jó hideghajlíthatóság (-15 °C); UV- állóság, terhelhetőség, nagy mechanikai szilárdság, magas perforációs szilárdság, jó bedolgozhatóság jellemzi. Összefér az SBS és az EPM modifikált bitumenes lemezekkel.

Az SBS modifikációs bitumenes lemezek 10-15 m% polimernek az alapbitumenhez keverésével jönnek létre. Nagy szakadási nyúlás, és repedésáthidaló képesség, gumiszerű nyújthatóság és visszarugózó tulajdonság (hordozó rétegtől függően), magas hőállóság, hideghajlíthatóság, nagy szakítószilárdság, gyors bedolgozhatóság jellemzi. Nem UV álló!

Az EPM modifikációs bitumenes lemez egyesíti az APP és az SBS legjobb tulajdonságait. Nem igényel fényvédelmet, UV-stabil, jól összeépíthető valamennyi bitumenes lemezfajtával. Kedvező a hideghajlíthatósága, jó a hőállósága, rugalmassága, nyújthatósága és szakítószilárdsága.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bitumen, szigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A szigetelés is lehet romantikus

Egy új termékcsoport, a barna URSA TERRA ásványgyapotok hazai piacra dobásával ünnepli a tavaszt az URSA nemzetközileg elismert szigetelőanyag-gyártó vállalat. A termékek tudatosan arra lettek...


Kétrétegű homlokzatszigetelés

A Frontrock Max E homlokzati kőzetgyapot szigetelőlemez igazi újdonság. A termék ugyanis inhomogén, azaz két rétegből áll. A felső, 20 mm vastag réteg tömörebb, ami különösen magas, pontszerű...