Tetőfedés: mikor, milyen fedést alkalmazzunk?

2016-11-05 10:55:10 | Módosítva: 2016-11-05 11:05:43

A tetőfedés feladata a csapadék felfogása, elvezetése, illetőleg a fedés alá jutásának megakadályozása. Új építményünk fedésekor, vagy régi házunk felújításakor fontos kérdés, hogy milyen tetőfedő anyagot választunk. Ez számos tényezőtől függ, többek között ízlésünktől, a tető szerkezetétől, továbbá a műszaki paraméterektől, és ami nem legutolsó szempont, az ártól.


A leggyakoribb, amikkel találkozhatunk a magas tetővel fedett házak, épületek, melyeket hajlásszögük alapján csoportosíthatunk. Nevük szerint ezek alacsony, közepes, meredek, illetve nagyon meredek hajlású tetők. Számos tetőforma létezik, ez függ a tervező, kivitelező elképzeléseitől illetőleg a megrendelő igényeitől. A leggyakoribbak a nyeregtetők, az összetett nyeregtetők, a kontytetők, a keresztfedeles tetők, de előfordulnak még (fél)gömbkupola, illetve gúlafedéssel ellátott épületek.

A lapos tetős kialakítás sem ismeretlen, számos helyen találkozhatunk vele, legtöbb esetben a panellakásoknál. A lapos tetőt egyediség és változatosság egyaránt jellemzi. Ez a forma olyan változatos kialakítási módokat kínál, mely más egyéb esetben nem lehetséges. Ennek köszönhetőn a szabad kialakítás biztosított, ugyanakkor magas és különleges követelményeket támaszt hő, illetve vízszigeteléssel szemben. A lapos tetőnek számos előnye van, közülük az egyik legkiemelkedőbb a tető járhatósága. Ez lehetővé teszi a tetőterasz, vagy zöldtető kialakítását.Követelmények

Mint minden munkafolyamattal, így a tetőfedéssel szemben is követelményeket kell állítanunk, így a csapadékkal szembeni biztonság, az esztétika, a tartósság, és nem utolsósorban a gazdaságosság. Ezek mellett lehetnek különleges követelményeink, például a vegyi és tűzhatásokkal szembeni ellenállóság, illetve a por és porhó bejutásának megakadályozása. Nagyon fontos továbbá a vízhatlan fedés elkészítése – függetlenül a tető hajlásszögétől.

A fedési sík lejtésének irányváltozása, vagy mértékváltozása, a síkok áttörése illetőleg más fedési anyaggal történő összeépítése kritikus hely. Ezek a kritikus helyek pontos tervezést, és kivitelezést igényelnek.

Milyen tetőcserepet válasszunk?

Természetesen mindannyian arra törekszünk, hogy jót jó áron válasszunk saját házunk tetejének. Olcsó cserepek is rendelkezéseinkre állnak, azonban kérdéses, hogy 10-15 évre vesszük, vagy egy emberöltőre. A cserép árának meg kell térülnie, ami nem rövid idő, így érdemes olyat választani, amire a legtöbb gyári garancia van. Jó választás lehet pl. a betoncserép, melyre jelenleg 30+30 év garanciát adnak. Beton tetőcserép választásánál előny, hogy jobban ellenáll a fagykárnak, ezt anyagszerkezetének köszönheti, kevesebb nedvességet képes magába szívni.


Kerámia tetőcserepek választásánál érdemes megemlíteni előnyeit: környezetbarát, 100%-ig újrahasznosítható, minden környezeti hatásnak ellenáll, nem legutolsó sorban jól lélegzik.

Miután elterveztük a költségvetést számolnunk kell a környezeti hatásokkal, az igénybevételekkel és a minket körülvevő körülményekkel is. Erre nagyon jó példa, hogy egy mediterrán területen mediterrán típusú házat építünk, ebben az esetben egyértelmű a kerámiacserép választása. Az ilyen típusú cserepek között számos megfelelő található. Betoncserép ebben az esetben nem jöhet szóba, mert egyértelműen a látványvilág az elsődleges választási szempontunk.


Érdemes megemlíteni egy példát a betoncserép alkalmazására is. Adott egy alpesi tetővel rendelkező ház, melyet hegytetőre építettünk. Itt már számolnunk kell a nagyobb környezeti hatásokkal, így a havazással, esőzéssel, és ami a legfontosabb a széllel. Ha házunkat alig veszi körül bármi, ami megvédené a nagy erejű széltől, ebben az esetben jó választás ez a fajta cserép, mert a hegytetőn átbukó szél könnyen a tetőnek támad. A betoncserép nagyobb súlyú, könnyebben ellenáll ezeknek a hatásoknak.
Választás a hajlásszög függvényében

A korábbi példákhoz kiegészítő és egyben nagyon fontos információ, a tetőnk hajlásszöge. Ez is nagymértékben befolyásolja a fedési módot, illetve a cserép típusát. Érdemes csoportosítani hajlásszögek szerint a tetőket, így 0-5° között alacsony hajlású, 5-16° között kis hajlású, 16-45° között közepes hajlású, 45-90° között meredek hajlású tetőről beszélünk.

A tető hajlásszöge és a fedés anyaga között szoros összefüggés van. Égetett agyag cserépfedést alkalmazunk, amennyiben tetőnk átlagosan 30° és 55° közötti hajlásszöggel rendelkezik. Fedési módjai a hódfarkú, hornyolt, sajtolt illetve holland.

Beton cserépfedést alkalmazunk átlagosan 25° és 60° közötti hajlásszögű házainkra, hullámos illetve hódfarkú módszerrel.

Pala, illetve lemezfedést alkalmazunk 10° és 90° között, továbbá ugyanezen hajlásszögek mellett fémzsindelyes fedést, bitumenes zsindelyfedést.


Pikkelyes fedések jellemző vonásai, kis elemméretek, szoros illeszkedés illetve jellegzetes rajzolat. A pikkelyes fedések között a kapcsolat módja változhat, így lehet hosszoldalon hornyos-eresztékes kapcsolat, négy oldalon hornyos-eresztékes kapcsolat, illetve egyszerűen csak egymás mellé kerülő elemek sora.

Égetett agyag cserépfedéseknél beszélhetünk hagyományos hódfarkúról, kettősfedés hódfarkúról, illetőleg koronafedés hódfarkúról. A kettős fedés lényege; a kötésben rakott cserepek sorai egymásra úgy takarnak, hogy a harmadik sor elemei az első sor elemeire ráfednek. Beton cserépfedéseknél megjelennek sík és hullámos felülettel hornyolt cserepek.

Gyakori fedési mód családi házaknál a bitumenes zsindely, mely teljes felü­letű alátámasztást igényel.

Ennél a fedési módnál íves felületek is egyszerűen kialakíthatók. Nagyelemes fedésekről beszélhetünk, ha az elemek felülete 1 m2-nél nagyobb. Anyaguk szálerősítésű cement, illetve fémlemez.

Fedél választásnál a szín is meghatározó tényező. A már megszokott pirostól eltekintve a további színek, már csak bizonyos cseréptípusoknál találhatók meg, máris leszűkül a kínálat. Egy mediterrán típusú ház esetén már szűkebb a választható cseréptípusok száma.


Mennyit szánunk rá?

A legújabb technológiákkal és védőrétegekkel készült cseréptípusok várhatóan drágábbak a már korábban is gyártott típusoknál. Amennyiben behatárolt pénzösszeg áll rendelkezésünkre kiesik néhány típus.

Jó kiinduló pont lehet a forma, a szín, vagyis az esztétika ugyanakkor a fedésre szánt összeg is. Érdemes áttekinteni számos, neves gyártók prospektusait és olyan házakat keresni, melyek a kívánt cseréppel vannak fedve. Sok forgalmazó weblapján rendelkezésünkre állnak a tetőfedő anyagok árlistái, így azokat jó közelítéssel kalkulálhatunk.

Koronafedés hódfarkú tetőcseréppel

Kettősfedés hódfarkú tetőcseréppel

Tetőfedés hajlásszöge

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komplett tetőtéri hőszigetelő rendszer a Bramactól

BramacTherm hőszigetelő rendszer meglévő, szarufa közötti hőszigetelés kiegészítéseként vagy önmagában alkalmas magastetők szarufa feletti, felületfolytonos (hőhídmentes) hőszigetelésére. PUR/PIR...


Örök darab: betoncserép

Divatirányzatok jönnek-mennek, de a Terrán Standard betoncserepek korszerű, stílusos megjelenést kölcsönöznek otthonának. A kedvező ár-érték arányú, kifogástalan minőségű, tartós tetőcserepek...