Védenek az esőtől és a napfénytől

Előtetők

2010-11-07 00:56:12 | Módosítva: 2010-11-07 01:10:09

A legtöbb családi- vagy kisebb társasháznál a bejárati ajtó közvetlenül a homlokzaton van, ezért ki van téve az időjárás viszontagságainak. Nyáron a Nap süti, esős időben pedig a csapadék áztatja a külső felületüket. Ez ellen a bejárat fölé épített előtetővel igyekeznek a tulajdonosok védekezni. Az ilyen építmények igen sokféle formában utólag is megvalósíthatók, hatásosságuk pedig attól függ, hogy milyen mértékben gátolják az eső áztató hatását. Jótékony szerepük tagadhatatlan, ám ezt ajánlatos néhány szempont figyelembevételével optimalizálni.

Milyen legyen?

A kisebb felületű előtetőket konzolok támaszthatják aláAz előtetők hatásossága nagyban függ a bejárat tájolásától, az uralkodó széliránytól és nem utolsó sorban a tető méretétől. A tájolás azért fontos, mert az építménynek az árnyékoló hatását is célszerű kihasználni. Ez befolyásolhatja az előtető méretét, amely árnyékával jelentősen védheti az ajtó külső felületét a káros UV sugarak hatásától. Ezért célszerű, ha az előtető elég széles, és minél messzebb kinyúlik a homlokzat elé. Egy nagyobb felületű előtetőt célszerűbb az átlósan kitámasztott konzolok helyett talajra erősített oszlopokra támaszkodó tetőszékre fektetni.
Ahol erre nincs lehetőség, ott a falra erősített, egymásba eresztett kötésű, és átlósan megerősített konzolos megoldást szokás választani. Az ilyen előtetőknél magától értetődően a tetőfelületet nem lehet túl széles, és a hosszát is csak több tartó konzol beépítésével lehet növelni.
A csapadékvíz elvezetésére is gondolni kell. Ha a tetőfelület egyenes, ún. féltető - ez egyszerűbben kialakítható -, a homlokfalhoz viszonyított hajlása legalább 20, de inkább 30 fok legyen. Sátortetejű előtetőt csak akkor érdemes építeni, ha egy hosszabb útszakasz védettsége is a cél. Ebben az esetben viszont 120-150 mm keresztmetszetű faoszlopokra támaszkodó, 15 fokosnál meredekebb szögű tetőszéket kell készíteni.

Felületkezelés, tetőfedés

Az ilyen ívelt polikarbonát előtető esőben elég Akár féltetős, akár sátortetős lesz az előtető, lényeges, hogy a tetőre milyen fedőanyag kerül. Célszerű olyan fedőanyagot választani, amelyhez nem szükséges masszív tetőszék, és a felrakását is saját kezűleg el lehet végezni, mégpedig gyorsan. E célra a bitumenes tetőfedő lemezek vagy zsindelylemezek a legideálisabbak. Ehhez viszont a tetőszékre előbb deszkafedést kell erősíteni. A kisebbekhez a vastagabb lambéria lécek is megfelelnek, a méretesebbekhez viszont már 20 mm vastagságú gyalult deszkákból szorosan egymás mellé szegelt aláfedés szükséges. A deszkafedést ferde tetősík esetén a bütük felöl is ajánlott lezárni, sátortetőnél pedig ereszdeszkát célszerű a szarufák végére erősíteni. A nyers fafelületeket természetesen hatásos favédőszerrel és lazúrozással alaposan felületkezelni is kell, különös tekintettel a rejtett felületekre.
Ezt követheti a bitumenes lemezek, vagy zsindelylapok felerősítése. Mindkét anyag nagyon dekoratív külsőt biztosít, és gyorsan lehet a burkolási munkákkal végezni. Nem árt a tető elejére 100 mm szélességben a deszkaborításra, a szélétől legalább 50 mm-re túlnyúló horganyzott lemezfedést erősíteni, és a zsindelylemezeket erre is ráfedve kezdeni a héjalás folyamatos felerősítését.

Lemezelés is kell!

Az előtetők árnyékot is adnakA bitumenes zsindelyfedések azonban a széleken és főként a falhoz történő csatlakozásnál még túlfedés esetén sem zárnak tökéletesen. A nem kívánatos szivárgások viszont a falra erősített és a zsindelyes héjalásra 10 cm szélességben történő ráfedéssel megelőzhetők. Ferde tetők esetében pedig a hosszanti széldeszkára erősítve, és a héjalás széle alá csúsztatva ferdén oldalra hajlított felületével kizárják, hogy a csapadékvíz a deszkafedésre szivároghasson. A nagyobb előtetők esetében érdemes a tetőről lecsurgó vizet esőcsatornával elvezetni, ami hordóban összegyűjthető, és később locsolóvízként hasznosítható.

Bevilágítókkal kombinálva

Az előtetők ideális fedőanyagai a bitumenes lemezekNagyobb felületű, többnyire teraszok fölé épített előtetőknél igény lehet a fedett terület "derítésére". Erős napsütésben ugyanis az előtető árnyékoló hatása előnyös, de esetenként jobb lenne, ha a teraszra több fény jutna.
Ez is megoldható, ha az előtető elejére 10 mm vastag üreges polikarbonát táblából leszabott darabokat illesztenek. Ezáltal az előtető csapadéktól védő felülete nem változik, viszont a terasz fényviszonya ideálisabb lesz. Természetesen az áttetsző polikarbonát táblákat a szarufákhoz és a tető további részéhez vízmentesen, gumibetétes alumínium lefogó idomokkal kell rögzíteni, és a vízelvezető csatorna is szükséges a hatékony csapadékvíz elvezetéshez.
E megoldás csekély hátránya az előnye mellett, hogy a polikarbonáttal fedett részeken az esőcseppek jobban "kopognak". Erre egyébként minden vékony műanyagfedésű előtetőnél számítani kell. Ez alól még az ívben meghajlított előtetők sem kivételek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés új építésnél

Új építésnél ajánlott egy kifejezetten jó páraáteresztésű (open) homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazni, mert ez hatékonyan segíti a falakban lévő építési nedvesség távozását. A fokozottan...


Homlokzati hibák javítása

Egy épület homlokzati burkolatán rendeltetésszerű használat során vagy nem tervezett igénybevételek miatt is bekövetkezhetnek sérülések. Ezek kijavítása fontos, mert a hiba mértékétől függően...