Célszerű és tetszetős is legyen!

Melléképületek tetőfedése

2009-10-09 17:25:04 |

A melléképületek főként a családi házas övezetekben megszokottak, és rendeltetésük igen változatos. Az ilyen építmények lakásnak nem minősülnek és többnyire a telkek félreeső helyén különféle célt szolgálnak. A garázsok, kisebb házi műhelyek, szerszámos kamrák, sőt még a nyári konyhák és a fedett bejárók is e kategóriába tartoznak.

Kialakításuk ennél fogva igen változatos és tetőik fedéséhez is a legcélszerűbb anyagok kerülnek felhasználásra. Régebben erre nem nagy gondot fordítottak, többnyire a csekély költség és az egyszerű kivitel volt a jellemző. A közvetlen lakókörnyezetünk azonban gyorsan változik. A régi sufnik, bódék és egyéb összetákolt, igénytelenül felhúzott melléképületek már egyre kevésbé illenek az igényesebb környezetbe. Megértek a változásra, a korszerű tetőfedő anyagok pedig lehetővé teszik a gyors felújításukat is. Aki erre vállalkozik, átgondoltan fogjon a munkához, és akkor külsőleg is a lakóépülethez illő tetejű melléképületet varázsolhat, akár a tetőzet "áthúzásával" is.

Ezt a kocsi beállót felújításakor cserepeslemezzel fedték le Az általános kép lehangoló, bár az új építésű házaknál már gyakoriak az igényesebb tetőfedő anyagok, mint pl. az üregkamrás polikarbonát lemez, a színben harmonikusan megválasztott hullámlemez, még inkább a bitumenes zsindely alkalmazása. Általában a lakóépülethez illő színű és mintázatában is ezt követi a melléképületekre kerülő tetőburkoló anyag.
A régi, igénytelen kivitelű melléképületek azonban már nem illenek a környezetbe. A szerkezetük avítt, rozsdás acélidomokból összehegesztett vagy faoszlopokból összerótt. A tetejüket többnyire elöregedett közönséges bitumenes lemez, régi műanyag-, vagy hullámpala lemez fedi. Az esővíz elvezetése is csak ritkán megoldott.
Felújításuk során leginkább a tetőt burkoló anyagot célszerű korszerűbb anyagura és a lakóépülethez illő színűre kicserélni. Lehetséges, hogy még a tetőszéket sem kell lebontani, ha a régihez hasonló, pl. színes bitumenes hullámlemezt, palát rakunk rá. Ha szükséges, a tetőszék deformálódott elemeit fagerenda vagy tetőlécek kicserélésével szintbe lehet hozni, majd kellő védelemmel ellátni. A csapadékvíz elvezetésére pedig a tető felületéhez megfelelő méretű ereszcsatorna felszerelését sem célszerű elhagyni.

Ahol van fásszín, fedéséhez megfelel a bitumenes zsindely is Ha tetszetősebb anyagot szeretnénk, akkor jó választásnak mondható a bitumenes zsindely. Hátránya, hogy a tetőszék vázára deszkából vagy OSB lapokból kell aláfedést biztosítani, és csak erre lehet felszegelni, illetve ragasztani a különféle zsindelyfedések valamelyikét. Ezekhez a beázások elkerülése miatt lemezeléseket, készen beszerezhető gerincelemeket is be kell építeni, különösen, ha az építmény a lakóépület oldalfalához csatlakozik. Ez pedig gyakori eset.
Alumínium trapéz lemezes fedést csak akkor célszerű alkalmazni, ha annak felülete nem látható az utca felöl, mert ez eléggé "ipari raktár" hatású. Helyette inkább horganyzott és színezett bevonatú acéllemezt válasszunk, mégpedig a ház fedéséhez illő színűt. Megjegyezzük, hogy ezzel az anyaggal elég nehéz bánni, inkább szakemberek kezébe való.

A régi parasztház pincelejárójának cserépfedése azonos a tetőével Esetenként a tető hajlásszögén is célszerű változtatni, feltéve ha erre mód van. Az esővíz elvezetésére ideálisnak mondható a 30 fokos lejtés, mert így kisebb a beázás esélye. Lemezfedéseknél az esetlege átfedések mértéke legalább 25 m legyen, ezen nem érdemes takarékoskodni.
Új melléképületeknél főként azok funkciója, tetőfelülete alapján válasszunk anyagot. Ilyen esetekben is célszerű a könnyebb fajsúlyú, színes felületű műanyag lemezek, zsindelyek valamelyikét választani, amelyekhez a szükséges gerincelemek is beszerezhetők. A tetőszék méretezése azonban - pl. egy kerti pavilon esetében - már szakértelmet igényel, elkészítését és esetleg még a fedést is célszerű szakemberre bízni. A fő szempont mindig az legyen, hogy bármilyen melléképületről van szó, az ne csúfítsa el az udvart, még akkor se, ha nem lesz szem előtt. Még a legegyszerűbb szerszámos kamra is lehet takaros, ha a tetejére a környezetbe illő és tartós anyagú tető kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tetőfedés, tető, zsindely

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztetők tisztítása

A házak karbantartásakor sokan elfeledkeznek a tetőkről, pedig ez legalább olyan fontos, mint az esőcsatornák, a járófelületek vagy az oldalfalak karbantartása. A tető ugyanis elég nagy felület,...


Labaro friss levegőztető rendszer

A svéd-német hővisszanyerős szellőztető rendszer folyamatos friss levegőt, megfelelő CO2 koncentrációt biztosít a lakásban, végérvényesen megszünteti apenészedéssel kapcsolatos problémákat, és...