16 éven felülieknek

Skil Multi funkciós mérőeszköz

A Skil új mérőeszközét elsősorban szakemberek számára tervezték, ez a készülék „nyugdíjazhatja” a hagyományos mérőszalagokat, kiváltképp belső térben.

A mérőkészülék a denevérek navigációs rendszeréhez hasonlóan működik, a kibocsátott ultrahang visszaverődése alapján állapítja meg a visszaverő felület távolságát. A lézerjel csak a célzást szolgálja, ám vigyázzunk, mert felelőtlen kezekbe kerülve súlyos szemsérülést okozhat.
Az eszköz 0,5-15 m közötti távolságok mérésére alkalmas, és kalkulátora az adatokból felület és térfogat számítást is végez. Mivel a készülék 0-40 °C tartományban működik optimálisan, bekapcsolásakor kijelzőjén a hőmérsékletet is jelzi. Az ultrahangjel széttartási szöge +/– 5 fok, s a visszaverődés helyét 2-es besorolású, 650 nm típusú lézer kivetítésű szálkereszt jelzi. A készülék leadott teljesítménye 1 mW, a tápellátást pedig egy 6LR61/9 V-os elem biztosítja. A takarékosság miatt az elektronika 30 mp elteltével automatikusan kikapcsol. A távmérő súlya csak 0,2 kg, mérési pontossága pedig +/– 0,5%.
Használata egyszerű, ha betartunk néhány alapszabályt. Méréskor fontos, hogy az eszköz vízszintes, vagy függőleges helyzetben legyen, a vízszintes beállítást a szintezők segítik. A célfelületet merőlegesen érje az ultrahang, ami a lézeres szálkereszttel ellenőrizhető. A mérést mindig kattogó hang jelzi.
A mért távolság a készülék végétől értendő, és arra is ügyelni kell, hogy a kúp alakban terjedő ultrahang útjában ne legyen semmiféle akadály. A nagy, sima felületekről verődik vissza legjobban a mérőhang, ezért méréskor a függönyökre, vagy durva felületű tapétára célszerű egy nagyobb kartont erősíteni. Hosszú távolságok esetén 3x3 m-es, jó visszaverődést adó célterületet kell választani.
Az ultrahangos mérőeszköz használatához a különböző funkciók elvégzéséhez szükséges kezelőgombok különféle egyszerű kombinációit kell alkalmazni. Mivel a készülékkel csak távolságot lehet mérni, előbb a megfelelő szimbólumokkal jelzett gombok valamelyikét kell benyomni, majd elvégezhetők a szükséges mérések. A képernyő felsőrészén megjelenik az utolsó mért távolság, alatta pedig a mérések összeadott hosszúsága, illetve a felület vagy térfogat értéke. Az összesített mérések korrigálására is mód van, az eredménytelen mérésre pedig a kijelzőn megjelenő szimbólum figyelmeztet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Patkány ellen

Bár a városokban a patkány előfordulására bármelyik évszakban lehet számítani, azért ők is jobban szeretik a meleget, és inkább tavasztól őszig merészkednek ki a csatornákból. Ilyenkor aztán...


Bosch PLR Connect

A Bosch mérőműszereivel most mindenféle erőfeszítés nélkül végezhetjük el az aprónak tűnő mérési feladatokat! A PLR C-vel segítség nélkül, egymagunkban is le tudjuk mérni otthonunk méreteit.