Gravírozás

2010-05-30 15:15:32 |

Ez a technológia manapság főként kisebb ajándéktárgyak egyedi díszítésére szolgál. Bármilyen anyagú tárgy felületébe lehet tetszőleges feliratokat, ornamentális mintákat maratni, amellyel a szokványos ajándéktárgyakat személyre szólóvá lehet tenni. A reklámozásban is nagy szerepe van. Az egyre növekvő igényeknek megfelelően ma már ez a tevékenység is nagyrészt komputerizált, azaz a kiválasztott díszítéseket számítógép vezérlésű precíziós marógépek végzik el, hihetetlen pontossággal és igényességgel.

Mechanikus gravírozás

A gravírozás maga azonban régi technológia, azelőtt főként drága ékszerekbe vésettek különféle emlékeztető feliratokat, dátumokat. A gravírozás e mellett az üvegiparban is megszokott volt. A különféle finom és drága ólomkristály dísztárgyakat művészi igényű, ám a szokásos csiszolási technikával nem elkészíthető díszítések bemarásával tették értékesebbé, mívesebbé.
Sok esetben - a csiszolt és a gravírozott mintákat kombinálva alkalmazva - drága üvegkészletek kerültek és még ma is kerülnek ki az avatott üvegcsiszoló és gravírozó mesterek keze alól. Az ilyen mintázatok az adott anyagvastagsághoz igazodóan változó mélységűek, és gyakran dombormű hatásúak. A kimart minták matt felületűek, és a beeső fényben a figurális díszek kidolgozottságnak megfelelően domború hatásúak. Ez különösen jól érvényesül a sima fényes üvegfelületeken.

E mellett azonban mára már szinte teljesen automatizált és könnyen elérhető gravírozó szolgáltatások is igénybe vehetők, természetesen a fenti igényesebb jellemzőket a gépi gravírozástól nem lehet elvárni.
A gravírozás végeredményben egyfajta finom marási eljárás, amelynek során az adott motívumok az anyag felszínébe mélyítve kerülnek kialakításra. A szerszám csak a hagyományos ékszereknél finom véső, más esetekben viszont nagy sebességgel forgó, és általában gyémánt marófej, amelyet számítógép vezérelt mechanizmus irányít. Ez a mechanikus gravírozás, amellyel főleg fémekbe, különféle felületi bevonattal ellátott ún. kétrétegű anyagokba lehet szöveget vagy egyéb motívumokat a felületbe mélyítve kialakítani. Ennek speciális formája a karcolásos eljárás, amelynél a mintákat a gyémántfej az anyagba mélyített barázdákkal alakítja ki. A díszítést így sűrűn egymás mellé húzott vonalak együttes látványa formálja. Főként sík plaketteken, névtáblákon, kisebb cégtáblákon stb. alkalmazzák.

Lézeres gravírozás

Ez az eljárás végső soron csak annyiban különbözik a marástól, hogy a különféle ábrákat, betűket a gyémánt marófej helyett nagy teljesítményű széndioxid lézer alakítja ki. A számítógép vezérelte fej fókuszált lézersugara segítségével elpárologtatja az anyagfelület meghatározott részét, mégpedig adott és választható mélységben. A fókuszpont átmérője a milliméter tört része, így az ábra vagy kép precíz és nagy felbontású.
A minta mélysége a sugárzás intenzitásának megválasztásával szabályozható. A technológia lényege, hogy az anyagot érő fény milyen hatásfokkal alakul át hővé. Ebből adódóan a különféle anyagokba eltérő hatékonysággal lehet gravírozni. Az ilyen gépek általában raszteres üzemmódban dolgoznak, azaz a lézer soronként haladva - a tintasugaras nyomtatókhoz hasonlóan - pontokból alakítja ki az adott ábrát. Ilyen gépekkel szinte minden anyag megmunkálható, és bármilyen képanyag vektorizálás nélkül használható a reprodukáláshoz.

Kézi gravírozás

Bár a gravírozás hagyományos módja nagy gyakorlatot igényel, az ügyes kezűek is megkísérelhetik az egyszerűbb fogások elsajátítását. Ehhez természetesen kell egy e célra megfelelő kis gravírozó gép, pl. Dremel, vagy Proxxon gyártmányú és a gyakorláshoz néhány kisebb befőttes üveg. A minták felületbe marásához a kiválasztott géphez jár legalább egy-két gyémántszemcsés marófej, amit a gép patronjába fogva máris munkára lehet fogni. Sík üvegen is lehet az alapfogásokat gyakorolni, bár ennek keményebb az anyaga. A befőttes üveget célszerű két testes könyv közé illeszteni. Így a gépet vezető kézfej is kellő alátámasztást kap és az üveg sem gurulhat el.
Az üveg felületére filc tollal rajzoljuk fel az eleinte egyszerű vonalakat, majd a forgó maróhegyet a kiindulópontra helyezve közepes nyomással és azonos erővel próbáljuk végigvezetni a jelölésen. A gépet nem görcsösen, de erősen kell tartani, mint egy vaskos ceruzát, és lassan haladva kell kimarni a kontúrvonalakat. Egyenes szakaszokon használható fém vonalzó is, ám az ívelteket szabad kézzel lehetőleg törés nélkül kell kialakítani. Arra ajánlatos ügyelni, hogy a marófejjel mindig a forgással ellentétes irányban célszerű haladni, hogy elkerüljük a marófej kitörését. Ezt a gép erőteljesebb szorításával és mereven tartott csuklóval történő irányításával lehet elérni. Ellenkező esetben lazításkor a sebesen forgó marófej váratlanul és irányíthatatlanul megszaladhat, közben sekély, ám mégis jól látható nyomot karcol a felületbe. A gép fordulatszámát is célszerű az anyagokhoz igazódóan szabályozni. A lágyabb plexit alacsony fordulattal, az üveget pedig kb. 10000-nél magasabb fordulaton ajánlott megmunkálni.
Ha már elég biztosságosan tudunk különféle vonalakat a felületbe mélyíteni, akkor fokozatosan gyakorolhatjuk a vonalak kiszélesítését, illetve a nagyobb felületek mattítását a megfelelő gömbfejű, általában gyémántszemcsés felületű gravírozó szerszámmal lehet kialakítani.
Mindez nem megy az egyik percről a másikra, de türelemmel egyre biztosabb kézzel és határozottabb kontúrral követhetjük az előrajzolt mintákat és ezután már összetettebb mintázatok készítésére is vállalkozhatunk, ha elég kitartóak vagyunk.

 

3D gravírozás

Meghökkentő hatásra képes ez a speciális eljárás, amely ugyancsak a lézer technikát használja, ám különleges módon. E technológiával vastag üvegtömbök, kockák belsejében lehetséges képeket és egyéb díszítményeket megjeleníteni, mégpedig anélkül, hogy a felszín sérülne. A 3D gravírozás során ugyanis a lézersugár áthatol ugyan az anyag felületén, de csak annak belsejében, mégpedig meghatározott pontján hoz létre mikro repedéseket, amivel ott megváltoztatja az anyag szerkezetét.
Egy-egy ábra sok százezer ilyen pontból alakul ki és akár arcszkennerrel készült portré megjelenítését is lehetővé teszi. Hatása különleges, hiszen a kép az üvegtömb belsejében alakul ki, mégpedig igényes felbontásban, de a gravírozásra jellemző matt felületekkel és domborított hatással. A tömbök, illetve a képméretek azonban nem túl nagyok, általában nem haladják meg a 10x10 cm-t, a tömbvastagság pedig általában 30 mm. Az ilyen szolgáltatások a legtöbb bevásárlóközpontban igénybe vehetők, ahol még hasznos tanácsokkal is ellátják az érdeklődőt, sőt gravírozásra alkalmas ajándéktárgyak között is lehet válogatni.

Dremel Engraver (model 290-65) kézi gravírozó szerszám

Ezzel a kis szerszámmal a szokásostól eltérően rezgő mozgással lehet különféle díszítéseket, feliratokat készíteni a különféle anyagok felszínébe. A különleges keménységű, karbid anyagból készült és cserélhető gravírozó csúcsot a gép percenként 6000-es lökettel mozgatja, mégpedig 5 fokozatban szabályozható mélységállítási lehetőséggel a különféle gravírozási hatás elérése céljából. A gépet külön kapcsolóval lehet üzembe helyezni, ami a beállított ütésmélységet nem érinti. A kemény gravírozóheggel sűrű, szinte folyamatos pontozású kontúrok, illetve felületek alakíthatók ki a legkülönfélébb keménységű anyagok felszínén. A feliratok készítését a tartozékként mellékelt betű- és számsablon jelentősen megkönnyíti. A gép csekély, 0,31 kg súlyú, nyakrészén lágy bevonat teszi kényelmessé a használatát. Használatához 230V-os hálózati feszültség szükséges, felvett teljesítménye pedig csak 35 W.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ultrahangos és lézeres távolságmérők

Az építészek, belsőépítészek, lakberendezők számára mindennapos, már-már rutinnak számító feladat a távolság- és felületmérés, de rendszeresen találkoznak ezzel az otthonukat építő, berendező...


Szegedi lézerközpont

Megérkeztek az első berendezések a szegedi lézerközpontba. A szállító cégek és az intézet szakemberei összeszerelnek egy terraherzes forrást a szegedi ELI-ALPS kutatóközpontban.