Biztonság és kényelem

Kling ajtóbehúzó

Főként lakóházakban és üzletekben fontos, hogy a bejárati ajtó mindig zárva legyen. Lakóházaknál ez biztonsági kérdés, az üzletekben pedig az energiatakarékosság miatt van szükség a becsukott ajtókra, manapság már nemcsak a fűtés, hanem a légkondicionálás miatt is (de keretes szúnyoghálók behúzására is alkalmas). Az sem lehet kérdés, hogy az ajtók nyitása nem, a becsukása viszont annál inkább kétséges. Célszerű tehát, ha az ilyen ajtókra korszerű behúzó szerkezetet szerelünk, amely a kinyitott ajtót automatikusan becsukja, mégpedig általunk beszabályozott sebességgel.

A Kling ajtóbehúzók a legkülönfélébb igények kielégítésére alkalmasak, felszerelésük pedig olyan egyszerű, hogy szakember sem szükséges hozzá. Cikkünkben e munka főbb fázisait mutatjuk be fotókkal illusztrálva, leírásunkban néhány trükkös fogásra is kitérünk.
Először is azt kell eldöntenünk, hogy a kétsebességes 510-es alaptípus megfelel-e a céljainknak, vagy a plusz szolgáltatásként, pl. ajtókicsapódás gátlással vagy többsebességes tartománnyal késleltetett mozgással működő ajtóbehúzóra van-e szükségünk, mert akkor más típusszámú Kling ajtóbehúzót kell választanunk.
Az alaptípus kisebb méretű és súlyú ajtók mozgatásához használható. A becsukási tartományban csukódáskor 0-25°-ig és 25-180°-ig külön állítható a sebessége. A precíziósan kialakított fogasléces és nyomórugós kivitelű ajtómozgató kialakítása olyan, hogy jobbos és balos ajtókra egyaránt felszerelhető. A behúzókar lehet normál és rögzíthető kivitelű. Ez annyit jelent, hogy beállítástól függően az ajtószárny akár 180°-os szögben kinyitott helyzetében is rögzíthető.
Az ajtóbehúzók - az 510-es alaptípus is - felszerelése alig egy félórát vesz igénybe, és fúrógépen kívül csak egy cserélhető pengés csavarhúzóra, no, meg egy hegyes átjelölő tűre van szükségünk hozzá. A csavaros rögzítések beállításához, meghúzásához minden készlethez mellékeltek a szükséges kulcsok, és természetesen a felfogó csavarok is (1).
3Első dolgunk, hogy az ajtóbehúzó felfogó csavarjainak a helyét feljelöljük az ajtóra, illetve a tokra. Ezt a mellékelt papírsablon segítségével végezzük el. A sablont az ajtópántok tengelyvonalára, illetve az ajtó felső élére igazítva helyezzük el, majd a felfogó csavarok helyét hegyes szerszámmal átszúrva jelöljük át az ajtólap szélére (2). Az ajtó élét ceruzával jelöljük át a tokra is, majd a sablon alapján a kar felfogó csuklójának két csavarhelyét is jelöljük fel az ajtó tokjára, vagy annak szegélylécére. Vigyázzunk, mert a jelölő sablon alapján 180, 120, és 90 fokos ajtónyitási szög esetén az ajtónyitó egyre közelebb kerül a pántokhoz. Ez 20, illetve 30%-os erőnövekedést okoz csukódásakor, azonban ennyivel nagyobb erő kell az ajtó kinyitásához is. Kis önsúlyú, könnyen mozgó ajtószárnyak esetében célszerű a 180 fokos nyitáshoz megadott helyre szerelni az ajtónyitót, mert így az ajtót könnyebb kinyitni, ám a becsukását még így is könnyen elvégzi a behúzó szerkezet.
4Következő lépésben fúrjuk elő a felfogó csavarok lyukait (3), és hajtsuk be a megfelelő csavarokat. A süllyesztett fejűek a behúzó szerkezethez, a legömbölyített fejűek a húzókar talpeleméhez tartoznak, előzetes behajtásukkal a szerelést könnyítjük meg. (A könnyebb fémajtókra történő szereléshez a mellékelt metrikus csavarokat használjuk.) Mivel az 510-es típusú ajtóbehúzók tengelye az öntvényház közepén van, lényeges hogy melyik irányban fejt ki nyomó hatást. Ezt a fordítókar tengelyre illesztésével, majd elforgatásával dönthetjük el. Középállásból csak egyik irányba lehet elforgatni, azaz "felhúzni", s ezzel ellentétes a tengelyre szerelt kar nyomóhatása. Ezzel az iránnyal legyen azonos az ajtó csukási iránya is. A fordítókart ezt követően csavarozzuk a tengelyre, az ajtóbehúzót pedig az ajtóra (4). A tengely alsó csonkját a mellékelt műanyag takarósapkával fedjük le.
5Következhet a kitámasztó retesz golyós csappantyújának a beállítása. Ettől függ, hogy a kitámasztott ajtót mekkora erővel tudjuk majd ebből a helyzetéből kimozdítani. A reteszelő erőt a húzókarból kihajtott csavarszár furatának alján található csavarral állíthatjuk be (5), s az ideiglenesen rögzített reteszkarral történő elforgatásával ellenőrizzük. Ha túl nagy erő szükséges a retesz oldásához, azzal feleslegesen terheljük a kart s egyben az ajtó pántjait is. A retesz beállítása után a húzókar hosszát állítsuk be. A kar merőleges legyen az ajtó síkjára, illetve az ajtóbehúzóra, és ezt a csavarmenetes szár be-, illetve kihajtásával állítsuk be, majd az ellenanya meghúzásával rögzítsük. A kar csuklós talpát most már felcsavarozhatjuk a tokra, mégpedig úgy, hogy a csukló melletti hosszabb része az ajtópánt felőli oldalra kerüljön. Ha fordítva csavarozzuk a helyére (6), akkor 25%-kal növelhetjük az ajtóbehúzó zárási erejét, de ezt csak a beszabályozást követően és szükség esetén érdemes megtenni. Ehhez azonban a csavarszárat jobban ki kell hajtanunk a karból. Ezt követően próbáljuk kinyitni az ajtót, és a kitámasztó reteszt a maximálisan igényelt nyitási pozícióba - természetesen reteszelt állapotba - helyezve rögzítsük a szorítócsavar meghúzásával (7).
Végezetül az ajtó becsukásának a sebességét szabályozzuk be. Ezt az öntvényház oldalán található 1-es szabályozó csavar finom állításával érhetjük el, ám a gyári beállítást csak szükség esetén módosítsuk. A zárási erőt a 2-es csavar elforgatásával növelhetjük (8), illetve csökkenthetjük a zárcsappantyú rugóerejének megfelelően.
A Kling Kft. bemutatótermében a különféle ajtóbehúzók felszerelt állapotban is megtekinthetők, kipróbálhatók, s itt azonnal további felvilágosításokat is kaphatunk.

8
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ajtóbehúzó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kényelem és praktikum a mindennapokban: ajtófékek

Számos társasház bejáratánál, valamint számos ipari létesítménynél ma már természetes, hogy az áthaladás után nem kell becsuknunk az ajtót, ez automatikusan megtörténik, köszönhetően a...


Ajtófékek, ajtóbehúzók

Sűrűn használt ajtók kulturált nyitásához-zárásához elengedhetetlen a megfelelő ajtóbehúzó. Bár ezek ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, rengeteg változat található a Kling kínálatában,...