Biztonság és kényelem

Kling ajtóbehúzó

Főként lakóházakban és üzletekben fontos, hogy a bejárati ajtó mindig zárva legyen. Lakóházaknál ez biztonsági kérdés, az üzletekben pedig az energiatakarékosság miatt van szükség a becsukott ajtókra, manapság már nemcsak a fűtés, hanem a légkondicionálás miatt is (de keretes szúnyoghálók behúzására is alkalmas). Az sem lehet kérdés, hogy az ajtók nyitása nem, a becsukása viszont annál inkább kétséges. Célszerű tehát, ha az ilyen ajtókra korszerű behúzó szerkezetet szerelünk, amely a kinyitott ajtót automatikusan becsukja, mégpedig általunk beszabályozott sebességgel.

A Kling ajtóbehúzók a legkülönfélébb igények kielégítésére alkalmasak, felszerelésük pedig olyan egyszerű, hogy szakember sem szükséges hozzá. Cikkünkben e munka főbb fázisait mutatjuk be fotókkal illusztrálva, leírásunkban néhány trükkös fogásra is kitérünk.
Először is azt kell eldöntenünk, hogy a kétsebességes 510-es alaptípus megfelel-e a céljainknak, vagy a plusz szolgáltatásként, pl. ajtókicsapódás gátlással vagy többsebességes tartománnyal késleltetett mozgással működő ajtóbehúzóra van-e szükségünk, mert akkor más típusszámú Kling ajtóbehúzót kell választanunk.
Az alaptípus kisebb méretű és súlyú ajtók mozgatásához használható. A becsukási tartományban csukódáskor 0-25°-ig és 25-180°-ig külön állítható a sebessége. A precíziósan kialakított fogasléces és nyomórugós kivitelű ajtómozgató kialakítása olyan, hogy jobbos és balos ajtókra egyaránt felszerelhető. A behúzókar lehet normál és rögzíthető kivitelű. Ez annyit jelent, hogy beállítástól függően az ajtószárny akár 180°-os szögben kinyitott helyzetében is rögzíthető.
Az ajtóbehúzók - az 510-es alaptípus is - felszerelése alig egy félórát vesz igénybe, és fúrógépen kívül csak egy cserélhető pengés csavarhúzóra, no, meg egy hegyes átjelölő tűre van szükségünk hozzá. A csavaros rögzítések beállításához, meghúzásához minden készlethez mellékeltek a szükséges kulcsok, és természetesen a felfogó csavarok is (1).
3Első dolgunk, hogy az ajtóbehúzó felfogó csavarjainak a helyét feljelöljük az ajtóra, illetve a tokra. Ezt a mellékelt papírsablon segítségével végezzük el. A sablont az ajtópántok tengelyvonalára, illetve az ajtó felső élére igazítva helyezzük el, majd a felfogó csavarok helyét hegyes szerszámmal átszúrva jelöljük át az ajtólap szélére (2). Az ajtó élét ceruzával jelöljük át a tokra is, majd a sablon alapján a kar felfogó csuklójának két csavarhelyét is jelöljük fel az ajtó tokjára, vagy annak szegélylécére. Vigyázzunk, mert a jelölő sablon alapján 180, 120, és 90 fokos ajtónyitási szög esetén az ajtónyitó egyre közelebb kerül a pántokhoz. Ez 20, illetve 30%-os erőnövekedést okoz csukódásakor, azonban ennyivel nagyobb erő kell az ajtó kinyitásához is. Kis önsúlyú, könnyen mozgó ajtószárnyak esetében célszerű a 180 fokos nyitáshoz megadott helyre szerelni az ajtónyitót, mert így az ajtót könnyebb kinyitni, ám a becsukását még így is könnyen elvégzi a behúzó szerkezet.
4Következő lépésben fúrjuk elő a felfogó csavarok lyukait (3), és hajtsuk be a megfelelő csavarokat. A süllyesztett fejűek a behúzó szerkezethez, a legömbölyített fejűek a húzókar talpeleméhez tartoznak, előzetes behajtásukkal a szerelést könnyítjük meg. (A könnyebb fémajtókra történő szereléshez a mellékelt metrikus csavarokat használjuk.) Mivel az 510-es típusú ajtóbehúzók tengelye az öntvényház közepén van, lényeges hogy melyik irányban fejt ki nyomó hatást. Ezt a fordítókar tengelyre illesztésével, majd elforgatásával dönthetjük el. Középállásból csak egyik irányba lehet elforgatni, azaz "felhúzni", s ezzel ellentétes a tengelyre szerelt kar nyomóhatása. Ezzel az iránnyal legyen azonos az ajtó csukási iránya is. A fordítókart ezt követően csavarozzuk a tengelyre, az ajtóbehúzót pedig az ajtóra (4). A tengely alsó csonkját a mellékelt műanyag takarósapkával fedjük le.
5Következhet a kitámasztó retesz golyós csappantyújának a beállítása. Ettől függ, hogy a kitámasztott ajtót mekkora erővel tudjuk majd ebből a helyzetéből kimozdítani. A reteszelő erőt a húzókarból kihajtott csavarszár furatának alján található csavarral állíthatjuk be (5), s az ideiglenesen rögzített reteszkarral történő elforgatásával ellenőrizzük. Ha túl nagy erő szükséges a retesz oldásához, azzal feleslegesen terheljük a kart s egyben az ajtó pántjait is. A retesz beállítása után a húzókar hosszát állítsuk be. A kar merőleges legyen az ajtó síkjára, illetve az ajtóbehúzóra, és ezt a csavarmenetes szár be-, illetve kihajtásával állítsuk be, majd az ellenanya meghúzásával rögzítsük. A kar csuklós talpát most már felcsavarozhatjuk a tokra, mégpedig úgy, hogy a csukló melletti hosszabb része az ajtópánt felőli oldalra kerüljön. Ha fordítva csavarozzuk a helyére (6), akkor 25%-kal növelhetjük az ajtóbehúzó zárási erejét, de ezt csak a beszabályozást követően és szükség esetén érdemes megtenni. Ehhez azonban a csavarszárat jobban ki kell hajtanunk a karból. Ezt követően próbáljuk kinyitni az ajtót, és a kitámasztó reteszt a maximálisan igényelt nyitási pozícióba - természetesen reteszelt állapotba - helyezve rögzítsük a szorítócsavar meghúzásával (7).
Végezetül az ajtó becsukásának a sebességét szabályozzuk be. Ezt az öntvényház oldalán található 1-es szabályozó csavar finom állításával érhetjük el, ám a gyári beállítást csak szükség esetén módosítsuk. A zárási erőt a 2-es csavar elforgatásával növelhetjük (8), illetve csökkenthetjük a zárcsappantyú rugóerejének megfelelően.
A Kling Kft. bemutatótermében a különféle ajtóbehúzók felszerelt állapotban is megtekinthetők, kipróbálhatók, s itt azonnal további felvilágosításokat is kaphatunk.

8
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ajtóbehúzó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ajtófékek, ajtóbehúzók

Sűrűn használt ajtók kulturált nyitásához-zárásához elengedhetetlen a megfelelő ajtóbehúzó. Bár ezek ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, rengeteg változat található a Kling kínálatában,...


Kényelem és praktikum a mindennapokban: ajtófékek

Számos társasház bejáratánál, valamint számos ipari létesítménynél ma már természetes, hogy az áthaladás után nem kell becsuknunk az ajtót, ez automatikusan megtörténik, köszönhetően a...