Bosch láncfűrész

Egy kis nyári testgyakorlatra a Bosch AKE láncfűrész sorozatának legnagyobb gépét, a 40-17 S típusút kaptuk meg (1). A teljesség kedvéért előre bocsátjuk, hogy a sorozatba három teljesen egyforma láncfűrész tartozik, melyek csak és kizárólag a fűrészlap hosszában térnek el egymástól. Próbára kapott készülékünk típusszámában a 40 azt jelenti, hogy fűrészlapja 40 cm-es. A két kisebb testvérnél ez 35, illetve 30 cm. Innentől kezdve az azonosság olyannyira fennáll, hogy tartalék alkatrészként a család bármelyik pengéjét felszerelhetnénk a megvásárolt gépre.

Az elektromos motor teljesítménye egységesen 1700 W. Ez éppen elegendően nagy ahhoz, hogy a próbaként szétvagdalt 25-30 cm vastag, kemény akác farönköket minden erőlködés nélkül vigye a fűrész. Megfelelően adagolva szinte nem is érzékelhető a terhelés hatására a fordulatszám csökkenése. A nagy vágási teljesítmény a kategóriában szokatlan 12 m/másodperces láncsebességnek, valamint az "OREGON Micro-Lite" láncnak (ez 2keskenyebb a szokásosnál, ezért kisebb a vágási szélesség) is köszönhető, így igencsak meg voltunk elégedve gépünkkel. Senkinek nem ajánljuk a kipróbálását, de ezzel a láncfűrésszel azt is meg lehet csinálni, hogy erősen megmarkolva az orrészét belenyomjuk a keményfába. Szó nélkül "beássa magát".
De kezdjük az elején. A dobozból kicsomagolva a főbb alkatrészek összeszerelése nem okozott sok fejtörést. Nem kapunk semmilyen szerszámot, de nincs is rá szükség, mert a Bosch SDS-rendszerrel minden puszta kézzel szerelhető, illetve szabályozható. A lánc láncvezetőre történő felhelyezésekor alaposan tanulmányozzuk az itteni képeket, vagy akár a gép dobozán lévőket, és ha a láncvezetőn lévő piktogram ennek ellentmondana, akkor ne annak higgyünk. (Az apró hiba úgy jöhet létre, hogy a láncvezető tövénél lévő ütköző rossz oldalra lesz felcsavarozva. Át kell szerelni a túloldalra.) Isten bizony, minden láncfűrésznél a lánc alsó ága jön felénk, a felső pedig távolodik tőlünk. A lánc mozgásirányának megfelelően a 1láncszemeknek a képünkön (2) látható irányba kell néznie. Ezt egyértelműen láthatjuk a használati utasításban is. Fordítva is felrakható, csak akkor nem fog vágni.
Az AKE sorozatnál a láncfeszesség is puszta kézzel, illetve a gép oldalán lévő piros tárcsával szabályozható (3). A láncvezető felhelyezése (4) előtt ezt a tárcsát úgy forgassuk be, hogy a belül lévő kis ablakban a 5. képünkön látható feszítőív teljesen eltűnjön. Ezután kell a fedelet a helyére csavarozni, de először még csak lazán, és ebben a helyzetben a piros tárcsa elforgatásával beállítani a kívánt feszességet. Az az optimális, ha a láncot kb. 3-4 mm-rel ki tudjuk emelni a láncvezetőből, de a kihúzott szem alsó vezetőéle még a sínben marad. A fedél teljes meghúzása után újból ellenőrizzük, hogy a lánc nem feszült-e túlságosan meg. A túl feszesre állított lánc erősen igénybe veszi a motort, a láncot és a láncvezetőt egyaránt, a laza lánc viszont leugorhat a láncvezetőről.
3Ezután már csak fel kell töltenünk az olajtartályt (6), és kezdődhet is a munka. Az olajozás automatikus, ezzel csak annyi dolgunk van, hogy rendszeresen ellenőrizzük; van-e olaj a tartályban, illetve tisztogatásnál a pengevezető alatt lévő olajozónyílásnak külön figyelmet szentelünk. A levegőben, üresjáratban megpörgetett gép láthatóan megszórja az olajat. Ilyenkor biztosan nincs gond az olajadagolóval.
A 4,4 kg tömegű géppel kényelmesen dolgozhatunk. A markolatok kialakítása olyan, hogy viszonylag jó a fogása a penge vízszintes helyzetében is. Ma már jogos elvárás egy láncfűrésztől a felcsapódás gátló, vagy visszacsapó fék. (Ez a veszély akkor áll fenn, amikor a működő gép orrészét véletlenül nekiérintjük valaminek, és lánc felfelé megugrik. Rendkívül veszélyes!) A karunkkal (7) automatikusan bekapcsolt mechanikus fék 0,1 másodperc alatt 5állítja le a láncot. Természetesen a Bosch láncfűrészeiről nem hiányzik ez a biztonsági funkció, sőt úgy továbbfejlesztve, hogy a lánc már akkor áll, amikor a motor még hallhatóan forog, és nem indul el akkor sem, ha a visszacsapó fék újra hátra húzódna. A lánc csak a teljesen leállított helyzetből indítható újra. A gyors leállás nem csak a visszacsapó fék működésére, hanem a kapcsológomb elengedésére is bekövetkezik. Ennek következtében lehetetlen a láncfűrészt úgy lerakni, hogy a lánc még mozogjon. (Sok gépnél ez nagyon is lehetséges.)
A Bosch láncfűrészeit bátran ajánljuk azoknak, akik fával fűtenek, vagy viszonylag nagy kertet gondoznak, és ahol az elektromos áramellátás megoldott. Teljesítményük bőségesen elegendő a fatörzsek öszszevágásához, a fűrészlap hosszától függően maximálisan 30, 35 illetve 40 cm-ig. Hosszú élettartamának két titka van. Az egyik a megfontolt használat. Ne vágjunk szegekkel televert faanyagot, a láncot ne érje víz és kő, fakivágáskor figyeljünk a dőlési irányra, hogy ne csípődjön be a fűrészlap stb. A másik a gondos tisztítás, minden használat után.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: láncfűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Láncfűrész élezés

Ha favágás közben úgy érezzük, hogy nem úgy halad a munka, mint azt megszoktuk, álljunk meg és végezzük el a láncélezést! A láncot élezni kell minden tankoláskor, és természetesen akkor is, ha...