Bosch láncfűrész

Egy kis nyári testgyakorlatra a Bosch AKE láncfűrész sorozatának legnagyobb gépét, a 40-17 S típusút kaptuk meg (1). A teljesség kedvéért előre bocsátjuk, hogy a sorozatba három teljesen egyforma láncfűrész tartozik, melyek csak és kizárólag a fűrészlap hosszában térnek el egymástól. Próbára kapott készülékünk típusszámában a 40 azt jelenti, hogy fűrészlapja 40 cm-es. A két kisebb testvérnél ez 35, illetve 30 cm. Innentől kezdve az azonosság olyannyira fennáll, hogy tartalék alkatrészként a család bármelyik pengéjét felszerelhetnénk a megvásárolt gépre.

Az elektromos motor teljesítménye egységesen 1700 W. Ez éppen elegendően nagy ahhoz, hogy a próbaként szétvagdalt 25-30 cm vastag, kemény akác farönköket minden erőlködés nélkül vigye a fűrész. Megfelelően adagolva szinte nem is érzékelhető a terhelés hatására a fordulatszám csökkenése. A nagy vágási teljesítmény a kategóriában szokatlan 12 m/másodperces láncsebességnek, valamint az "OREGON Micro-Lite" láncnak (ez 2keskenyebb a szokásosnál, ezért kisebb a vágási szélesség) is köszönhető, így igencsak meg voltunk elégedve gépünkkel. Senkinek nem ajánljuk a kipróbálását, de ezzel a láncfűrésszel azt is meg lehet csinálni, hogy erősen megmarkolva az orrészét belenyomjuk a keményfába. Szó nélkül "beássa magát".
De kezdjük az elején. A dobozból kicsomagolva a főbb alkatrészek összeszerelése nem okozott sok fejtörést. Nem kapunk semmilyen szerszámot, de nincs is rá szükség, mert a Bosch SDS-rendszerrel minden puszta kézzel szerelhető, illetve szabályozható. A lánc láncvezetőre történő felhelyezésekor alaposan tanulmányozzuk az itteni képeket, vagy akár a gép dobozán lévőket, és ha a láncvezetőn lévő piktogram ennek ellentmondana, akkor ne annak higgyünk. (Az apró hiba úgy jöhet létre, hogy a láncvezető tövénél lévő ütköző rossz oldalra lesz felcsavarozva. Át kell szerelni a túloldalra.) Isten bizony, minden láncfűrésznél a lánc alsó ága jön felénk, a felső pedig távolodik tőlünk. A lánc mozgásirányának megfelelően a 1láncszemeknek a képünkön (2) látható irányba kell néznie. Ezt egyértelműen láthatjuk a használati utasításban is. Fordítva is felrakható, csak akkor nem fog vágni.
Az AKE sorozatnál a láncfeszesség is puszta kézzel, illetve a gép oldalán lévő piros tárcsával szabályozható (3). A láncvezető felhelyezése (4) előtt ezt a tárcsát úgy forgassuk be, hogy a belül lévő kis ablakban a 5. képünkön látható feszítőív teljesen eltűnjön. Ezután kell a fedelet a helyére csavarozni, de először még csak lazán, és ebben a helyzetben a piros tárcsa elforgatásával beállítani a kívánt feszességet. Az az optimális, ha a láncot kb. 3-4 mm-rel ki tudjuk emelni a láncvezetőből, de a kihúzott szem alsó vezetőéle még a sínben marad. A fedél teljes meghúzása után újból ellenőrizzük, hogy a lánc nem feszült-e túlságosan meg. A túl feszesre állított lánc erősen igénybe veszi a motort, a láncot és a láncvezetőt egyaránt, a laza lánc viszont leugorhat a láncvezetőről.
3Ezután már csak fel kell töltenünk az olajtartályt (6), és kezdődhet is a munka. Az olajozás automatikus, ezzel csak annyi dolgunk van, hogy rendszeresen ellenőrizzük; van-e olaj a tartályban, illetve tisztogatásnál a pengevezető alatt lévő olajozónyílásnak külön figyelmet szentelünk. A levegőben, üresjáratban megpörgetett gép láthatóan megszórja az olajat. Ilyenkor biztosan nincs gond az olajadagolóval.
A 4,4 kg tömegű géppel kényelmesen dolgozhatunk. A markolatok kialakítása olyan, hogy viszonylag jó a fogása a penge vízszintes helyzetében is. Ma már jogos elvárás egy láncfűrésztől a felcsapódás gátló, vagy visszacsapó fék. (Ez a veszély akkor áll fenn, amikor a működő gép orrészét véletlenül nekiérintjük valaminek, és lánc felfelé megugrik. Rendkívül veszélyes!) A karunkkal (7) automatikusan bekapcsolt mechanikus fék 0,1 másodperc alatt 5állítja le a láncot. Természetesen a Bosch láncfűrészeiről nem hiányzik ez a biztonsági funkció, sőt úgy továbbfejlesztve, hogy a lánc már akkor áll, amikor a motor még hallhatóan forog, és nem indul el akkor sem, ha a visszacsapó fék újra hátra húzódna. A lánc csak a teljesen leállított helyzetből indítható újra. A gyors leállás nem csak a visszacsapó fék működésére, hanem a kapcsológomb elengedésére is bekövetkezik. Ennek következtében lehetetlen a láncfűrészt úgy lerakni, hogy a lánc még mozogjon. (Sok gépnél ez nagyon is lehetséges.)
A Bosch láncfűrészeit bátran ajánljuk azoknak, akik fával fűtenek, vagy viszonylag nagy kertet gondoznak, és ahol az elektromos áramellátás megoldott. Teljesítményük bőségesen elegendő a fatörzsek öszszevágásához, a fűrészlap hosszától függően maximálisan 30, 35 illetve 40 cm-ig. Hosszú élettartamának két titka van. Az egyik a megfontolt használat. Ne vágjunk szegekkel televert faanyagot, a láncot ne érje víz és kő, fakivágáskor figyeljünk a dőlési irányra, hogy ne csípődjön be a fűrészlap stb. A másik a gondos tisztítás, minden használat után.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: láncfűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Benzinmotoros gépek üzemanyaga és kenőanyaga

A kerti gépek java része elektromos és benzinmotoros hajtással is megvásárolható. Utóbbiaknál az élettartam szempontjából meghatározó jelentőségű a megfelelő üzemanyag és a kenés.


Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...