Nyomórugós, fogasléces ajtóbehúzók

A helyiségek hagyományos ajtóinak nyitása, csukása többnyire kézzel történik. Ám ha fontos, hogy alaphelyzetben mindig becsukott állapotban legyenek, ezt behúzó szerkezettel célszerű biztosítani. Az ajtók az elmúlt évtizedben viszont igen jelentős technikai változásokon mentek keresztül, amelyek anyagukat, és szerkezetüket egyaránt érintették. Ezek a célirányos változások az ajtók mozgatásához használatos egyéb szerkezetekre, így az ajtóbehúzókra is kihatással voltak. Mindez egyszerűbb, de kifinomultabb működésű, a legkülönfélébb igényeket is kielégítő típusok megjelenését eredményezte. Az ajtóbehúzók között elismertek a jó minőségű Brano ajtófékek, amelyeket egy új fejlesztésű korszerű gyártmány, a világ első nyomórugós fogasléces ajtóbehúzója válthat fel. E precíz kivitelű ajtóbehúzókat a Kling Kft. megbízása alapján a japán Daihatsu cég gyártja. Cikkünkben ezek alaptípusait mutatjuk be olvasóinknak.

Az ajtóbehúzókat régebben egy spirális laprugó tekercs működtette, amelynek mozgását olajjal szabályozták, s bizony elég érzékenyen reagáltak a változó hőmérsékleti viszonyokra, ezért gyakori szabályozást igényeltek. Az új fejlesztésű KLING ajtóbehúzók is hasonló elven működnek, ám szerkezetük egyszerűbb, kivitelük pedig precíziós minőségű. A viszonylag nagy helyigényű laprugós szerkezet helyett a korszerű ajtóbehúzók "erőforrása" kis helyigényű vízszintes henger, amelyben az előfeszített tolórugó egy dugattyút mozgat. Ennek az alkatrésznek a fogasléce hajtja meg a behúzókart működtető tengelyt (1). A dugattyú mozgását a hőmérsékleti változásokra nem érzékeny szintetikus olaj fékezi le, pontosabban az olaj áramlási sebességével lehet szabályozni. Az ajtóbehúzók zárási sebessége - típustól függően - két-, illetve három tartományban külön is szabályozható. Az új ajtóbehúzók precíziós öntvényháza teljesen zárt (2), csekély helyigényű és könnyen felszerelhető az ajtókra, ám szükség esetén az ajtófélfára is felerősíthető.

A KLING ajtóbehúzók két fő típusának változatai bármelyik ajtóra könynyen felszerelhetők, ám az ajtó típusának, beépítési módjának és az igényelt funkciók alapján kell a célnak leginkább megfelelő típust kiválasztani. Az, hogy az ajtó jobbos, vagy balos nem lényeges, mert mindegyikre egyaránt felszerelhetők (3). Lényeges viszont az ajtó mérete és súlya, továbbá az ajtó közvetlen környezetének pontos ismerete és az alaptípusoktól eltérő plusz funkciók meghatározása. Az új fejlesztésű, nyomórugós KLING ajtóbehúzók 510-es és 80-as sorozatú alaptípusai két, ill. három sebességi tartományban, 180°-ban kitárt ajtókon is hatásosan működnek.
Az 510-es típus (4) alapkivitelű változatai a kisebb méretű és önsúlyú ajtókhoz megfelelőek, két sebességi tartományban működnek. Az ajtóbehúzó 180°-tól 25°-ig az 1. csavarral beállított, 25°-tól 0°-ig a 2. csavarral beállított sebességgel fékezetten mozgatja az ajtót (5). Ezek az állítócsavarok az öntvényház oldalán találhatók (6). Az 510-es alaptípus speciális, rögzítős karral szerelve kinyitott helyzetben rögzítheti is az ajtót, egyéb funkciók végzésére ez a típus nem ad lehetőséget.
A 80-as típus (7) változatai akár 140 kg-os ajtókat is képesek becsukni, egyéb funkcióik pedig igen sokfélék. Szabályozható becsukási- és zárási sebességük mellett (1., illetve 2. sebességi tartomány), a becsapódási tartományban növeli az ajtó zárási sebességét, ami a gyors és tökéletes zárást garantálja 0-2° között (8). Ez kiváltképpen akkor nagyon hasznos, ha az ajtó zárjának retesznyelve nehezen jár, vagy légmentesen záródik az ajtó. (Ez a 80-as sorozatú ajtóbehúzók 3. sebességi tartománya.) Az 1. és 2. sebességi tartományban ezeknél a típusoknál is állítócsavarokkal lehet szabályozni az ajtó becsukásának a sebességét és becsapódásának az erősségét.
E típusok alapváltozatain túl választható olyan ajtóbehúzó is, amely erős széllökések esetén meggátolja az ajtó kicsapódását. Ez a funkció 75-180° között működik (9), és érzékenységét a szabályozó szelep állításával lehet változtatni. Lehetőség van arra is, hogy a behúzó szerkezet késleltesse az ajtó becsukását (10). Amennyiben a késleltető szelep teljesen becsavart állapotban van, 90 másodpercig késlelteti az ajtó zárását 85-180°-nyira nyitott állapotban, majd a beállított sebességgel bezárja az ajtót. Ez megkönnyíti az ajtón való áthaladást kerekes székkel, hordággyal, és gyakori rakodáskor is nagyon előnyös.
A fenti típusváltozatok szolgáltatásait további két funkcióval lehet bővíteni: az ajtók nyitott helyzetben való rögzítésével, illetve helyszűkekor a normál karok nyitott ajtó esetén csúszókaros, kifelé nyíló ajtónál pedig párhuzamos karú változatra cserélésével (11). Ehhez mindkét esetben speciális karszerelvények szükségesek, és nem, vagy csak alig befolyásolják az ilyen ajtóbehúzók felszerelését.
A KLING nyomórugós, fogasléces ajtóbehúzók felszerelése nagyon egyszerű, a szerkezetek helyének meghatározását ugyanis gyárilag adott sablon könnyíti meg. Ezt kell az ajtó széléhez illeszteni (12), és a felfogócsavarok helyét az ajtólapra és a keretre átjelölni, majd előfúrni. Az ajtóféket és a mozgatókart a mellékelt csavarokkal már könnyű a helyére erősíteni (13). Ajánlatos a180°-os normál erőre méretezett felfogást alkalmazni, mivel a 90°-os sablon esetén 30%-kal nő a zárási és nyitási erő. Ezt követően célszerű elvégezni az ajtó zárási sebességének és becsapódásának a beszabályozását (14). Ezután az ajtót már csak nyitni kell, becsukódni magától fog.
A megfelelő típusú ajtóbehúzó kiválasztásához azonban mindenkor kérjük ki a forgalmazó szakembereinek a tanácsát, mert a számtalan változat között egyedül nehéz eligazodni. Az ajtóbehúzók megtekinthetők és kipróbálhatók a Kling Kft. bemutató termében, ahol további felvilágosítással is szolgálnak a cég szakemberei.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kényelem és praktikum a mindennapokban: ajtófékek

Számos társasház bejáratánál, valamint számos ipari létesítménynél ma már természetes, hogy az áthaladás után nem kell becsuknunk az ajtót, ez automatikusan megtörténik, köszönhetően a...


Speciális emelők

Előző számunkban (itt és itt)a különféle emelők ismertebb eszközeit vettük sorra, most pedig a speciális változataik ismertetésével folytatjuk a sort. Ezekazemelők többnyire egy bizonyos...