Mintás PVC padlók javítása

1Sokan nem szívesen ragasztják le teljes felületével a saját kezűleg lefektetett műanyag padlójukat, és ez érthető is. A ragasztó felhordása megnöveli a lerakás idejét, a padló felhólyagozódásától is sokan tartanak, csere alkalmával pedig nehéz a régi burkolat eltávolítása. A csak a széleken és az esetleges toldások helyén kétoldalas ragasztószalaggal lerögzített műanyagpadló azonban könnyebben sérülhet, felszakadhat. Célszerű félretenni egy nagyobb maradék darabot, utólag ugyanis elég nehéz azonos színtónusú és azonos mintázatút beszereznünk a javításhoz. Nagy vész ilyenkor ugyan nincs, de ha mintás a PVC padló (1), a javítása nehezebb a szokásosnál, ugyanis csak pontosan beszabott darabbal pótolhatjuk a sérült részt.

3Ilyenkor lehetőleg ne egy kis részt vágjunk ki az összefüggő padlófelületből, hanem a mintához igazodva a teljes mintaelemet cseréljük ki. A maradék padlóanyagot nagyon pontosan a sérült részre illesztve a szélein ragszalaggal rögzítsük, majd éles marokkéssel, acél vonalzó éle mentés vágjuk át a két anyagot (2). A vágás vonala a fuga szélén fusson körbe, és a sarkokon, beszögeléseknél is merőlegesen metszük át az új és a régi padló anyagát is. A hosszabb vágásokat ezért a sarkok előtt fejezzük be, majd a kés hegyét a sarkokra helyezve metsszük át a padlókat. Az éles késpengét mindig merőlegesen tartva vágjunk.
Eredményként pontosan egybevágó darabokat kapunk, és a sérült részt így már könnyen kiemelhetjük a helyéről (3). Következő lépésként a padlót kissé megemelve csúsztassuk alá a már előzőleg megfelelő hosszúra leszabott kétoldalas ragasztószalag darabokat. 4A sarokelemeket az előző szalag mellé illesztett ragasztószalag darabokkal teljes felületükön rögzítsük, de a védőpapírt csak a legvégén távolítsuk el (4). Következhet a beszabott folt pontos beillesztése. Ezt a műveletet az egyik oldal felől, szorosan élt él mellé nyomva kezdjük el, majd folyamatosan simítsuk helyére az egész foltot (5). Végül az összevágott éleket gumikalapáccsal megütögetve préseljük erősen a ragasztószalagra (6). Ez a módszer azonban csak sima felületű aljzat esetén mondható tartósnak. Egyéb esetben a foltozást a széleken padlóragasztóval ragasszuk le. A ragasztót vékonyan kenjük fel, és a vágás vonalára is jusson belőle. A szikkadási idő után a foltot ugyancsak nagyon gondosan illesszük a helyére, és a vágási éleket jól nyomjuk össze. Ezután jöhet a szélek majd az egész foltozott felület lepréselése.

5
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padló, pvc, PVC

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...


Bambusz és parafa a lakásban

Aki nem megszállottan híve a túlságosan is letisztult stílusú berendezési tárgyaknak, divatos falburkolatoknak és emellett kedveli a természetes anyagokat, azok bizonyára előbb-utóbb felfedezik az...