Golyós fűrészvezető

A barkácsolók eszköztárából többnyire nem hiányzik legalább egy kör, vagy lyukfűrész. E gépek gyorsabbá, könnyebbé teszik a fűrészelés egyébként fárasztó műveletét, ám kellő megvezetés nélkül elég nehéz velük egyenesen vágni. A legtöbbjükhöz van állítható élvezető is, ám a pontos munkához és főként az egyenes vágáshoz ez csak hozzávetőlegesen elégséges. A gépek ugyanis fűrészelés közben hajlamosak a kitérésre, az oldalvezetők csak egy irányban, rövid szakaszon vezetik meg a szerszámgépeket. Így pedig már eleve nem funkcionálhatnak megfelelően, hiszen csekély az anyagok felfekvő felülete. Már pedig leszabások alkalmával pontos és egyenes vágásokra lenne szükségünk, lehetőleg méregdrága gyári vezetőidomok nélkül, különösen a vágás megkezdésekor.
Ilyenkor ugyanis a gépek talpa jórészt a levegőben van, nehéz merőlegesbe állítani még külön a munkadarabra 1erősített vezetőléc mellé szorítva is. Gyakori leszabásoknál, pl. lécek, polclapok méretre vágásánál gyakran több időt töltünk el a vezetéklécek beállításával, mint magával a fűrészeléssel, és az eredmény még ennek ellenére sem mindig kielégítő. Mi hát a megoldás? Egy jó fűrészvezető, amely eleve merőlegesen, vágás közben pedig - elejétől a végéig - kitérésmentesen egyenesben tartja a fűrészgépet.
Ezen óhajunk könnyebben teljesíthető, mint azt gondolnánk, csak golyósoros fiókvezető pár kell hozzá. Ezt bútorvasalat szaküzletekben 250-550 mm hosszúságban szerezhetjük be. Bár más célra készült, a fűrészgépünk megvezetésére is megfelel. Minél hosszabb a fiókvezető, annál szélesebb anyagok leszabását teszi majd lehetővé. A 250 mm hosszúságú, fiókvezetővel felszerelt lyukfűrészünk, pl. max. 240 mm széles anyagok átvágására alkalmas. (Rövidebb leszabásokra, bevágások készítésére a lyukfűrész alkalmasabb a körfűrésznél, mert a fűrészpenge a gép talpára merőlegesen dolgozik, míg a körfűrészgépek tárcsájának csupán kb. 1/3-a áll ki a talpból, s ezért ívesen vágja át az anyagokat.) Nem túl széles és nem hosszú darabok leszabásához a lyukfűrészgép golyósvezetékkel ellátva jobban kihasználható, ezért e gépre készítettünk két változatot.

Merőleges vezeték

3Kialakításakor első teendőnk a gép talpa alapján annak eldöntése, hogy a fiókvezetéket miként tudjuk a gépre erősíteni. Ha az oldalvezető szára kulisszában mozgatható, annak rögzítő menetét célszerű a golyós vezetősín felfogásához felhasználni. Mi egy Casals és egy Bosch lyukfűrészgépre készítettünk vezetősínt. Az előbbi talpán - szerencsére - két csavarhely is volt, melyeket felhasználhattuk a sínek felerősítéséhez (1). Bizonyos esetekben a talp másik végén, hátul is azonos távolságban kifúrt lyukak szükségesek a sínek rögzítéséhez. Ilyen menetes lyuk híján a talp oldaléle mentén, négy helyen készítsünk lyukakat M3,5-ös csavarok számára. A furatok távolságát a vezetéksín perforált lyukai alapján válasszuk meg. A csavarokkal alulról, a sín felől behajtva rögzíthetjük fel a talpat. A talp hátsó rögzítéséhez nem feltétlenül kell két lyukat fúrnunk, elég, ha a két sínt átfogó leszorító lemezzel, esetleg aljazott léccel rögzíthetjük a gép talpát a görgős vezetékre (2). Fontos, hogy a gép talplemeze a sínek hátsó végére kerüljön, és a sínek párhuzamosak legyenek.
A következő feladat, a vezeték alsó síneinek a végére felszerelni egy élvezetékként szolgáló lécet, ami majd öszszekapcsolja a két fiókvezetőt. Az ütközőléc min. 20x20 mm-es legyen, de jobb, ha 20-30x40 mm-es falécet választunk, mégpedig lehetőleg keményfából készültet. Célszerű elsődlegesen az álló sínek gyári furatait kihasználni a felerősítésükhöz, és ezek mellé még két-két átlósan elhelyezett kisebb csavarral biztosítsuk a pontosan merőlegesbe állított sínek szilárd helyzetét. Ez nagyon fontos, 4mert csak így lesz a vágás az oldalvezetékre merőleges. A beállításhoz lehetőleg talpas acélderékszöget használjunk (3). A felcsavarozott síneket nem árt pillanatragasztóval is a lécre ragasztani (4). Ezzel nemcsak a síneket rögzítjük, hanem a csavarokat is biztosítjuk kilazulás ellen.
Ha jól dolgoztunk, akkor a fiókvezetőkre csavarozott gépet könnyen tolhatjuk előre-hátra, sehol nem szorulhat meg. Az élvezető léc felső oldalára csavarozva ragasszunk egy 30 mm széles rétegeltlemez, vagy alumíniumlemez csíkot, ami megkönnyíti a fűrészvezető munkadarabra erősítését. Ezután következhet az első vágási próba. Egy lécdarabot szorítsunk a vezetőléc mellé, majd lassan toljuk előre a fűrészgépet. A vágás végén ellenőrizzük a vágott él merőlegességét, és ha az pontosan merőleges az oldalélre, a fűrészlappal kissé vágjunk bele a vezetőlécbe is. Ezzel megkönnyítjük a vágás vonalának a pontos beállítását. Ha a bejelölt vágási vonal mellé csúsztatjuk a horony szélét, biztosak lehetünk benne, hogy a vezetékre fogott fűrészgép pengéje itt fogja átvágni a 7leszabandó anyagot. A vezetőléc mögé ne feledjünk ütközőt is szerelni, amely megakadályozza, hogy a kívántnál mélyebben bevágjuk a vezetőlécet. Helyét az előre tolt géptalp alapján jelöljük be (5). Az ütköző akár egy acélcsap, vagy lécdarab is lehet, de mindenkor a gép talpához igazodva válasszuk meg a formáját. (A Bosch géphez, pl. háromszögű fadarab volt a megfelelő.)
Ezzel az egyszerű, néhány óra alatt összeállítható fűrészvezetővel - a fiókvezetékek hosszától függően - 240-450 mm széles anyagok pontosan merőleges és egyenes vonalú darabolásán kívül tetszőleges mélységű bevágásokat - pl. lapos csapok készítésekor, aljazáskor - készíthetünk. A vezetékkel ellátott gépet csak a megfelelő helyre kell helyeznünk, és a visszafogottan mozgatott géppel tiszta, egyenes vágásokat készíthetünk, mert a kellően megvezetett gép pengéje nem térhet el a bejelölt vágás vonalától. A gépen ilyenkor nem ajánlatos használni a fűrészpenge lengő mozgását létrehozó előtolás fokozatokat, mert ezek nélkül "nyugodtabb" a működése, ami jelentősen befolyásolja az egyenes vágást. A gép természetesen szögbe döntött helyzetben is használható, ám akkor körültekintőbben kell dolgoznunk, még az eddigieknél is óvatosabb előtolással. Lényeges azonban, hogy a gép alternáló mozgást végző tengelye ne kotyogjon, és a befogott fűrészlap se hajolhasson el fűrészelés közben. Vigyázzunk, mert a fűrészlapok eltérő vastagságúak 1,2-1,5 mm közöttiek, és a befogók nem mindig képesek a különféle vastagságú pengék nyakrészének precíz oldalirányú rögzítésére. Ez pedig a függőlegestől eltérő ferde vágásokat eredményezhet.

Gérvágó fűrészvezeték

A nagyításhoz KLIKK ide!Szögbenvágásra is alkalmassá tehetjük a kettős vezetősínt, ehhez az előbbinél kissé komplikáltabb vezetőléc szükséges. Anyaga 30x40 mm-es legyen, és egy kis csuklós pánttal fogassuk a szögbeállítható 15x40 mm-es élvezető léc lapjára (6). A pánt szárait süllyesztett fészekbe illesztve csavarozzuk fel. A beállított szögértéket fémlemezből kialakított csuklólemez segítségével, csavaros szorítóval oldhatjuk meg.
Az élvezető szárába véssünk hornyot a csuklólemez számára, majd a másik vezetőléc végét réseljük fel. A szögbeállító kar anyaga 1,5-2 mm vastag acél-, vagy réz lemez legyen, amelyet középen 6 mm szélesen réseljünk fel. Aki nem akar ezzel veszkődni, az a barkácsáruházakban olcsón beszerezhető, ún. ollós kitámasztót használja erre a célra. Mi is ezt használtuk fel állítható fűrészvezetőnk elkészítéséhez (7). A kitámasztóról szereljük le a csuklólemezt, és fúrjuk a végébe 2 mm-es furatot a rögzítőcsap számára. Az állítható lécet a kivésett horonyra merőlegesen fúrjuk át, majd a 20 mm széles szögbeállító kart középen, hosszában réseljük fel. A csuklólemezt ezt követően egy szegszárral fogassuk a szögbeállító léc fészkébe, majd a lemezt kapupánt csavarral rögzítsük az élvezető felréselt végébe. A csavar fejének előzőleg készítsünk süllyesztett fészket, hogy ne álljon ki a léc felületének síkjából. A kapupántcsavarra hajtsunk fel egy M6-os szárnyasanyát alátéttel, így már könnyen rögzíteni tudjuk a csuklólemezt és az ahhoz kapcsolt szögbeállító lécet.
A nagyításhoz KLIKK ide!A két golyós fiókvezetőt most is talpas derékszög segítségével, a lyukfűrész talpára már előzőleg felerősítve csavarozzuk fel. A síneket azonban a hátsó, vastagabb lécre fogassuk fel, de a szorosan egymás mellé fektetett lécek közül a szögbeállítható oldalához igazodva állítsuk be a sínek merőlegességét. Ezek megfelelő távolságát a gép talpának előretolásával állíthatjuk be.
Ha már az egyik sínt merőlegesbe állítva rögzítettük, a másikat az előre állított géptalp segítségével ugyancsak könnyen fixálhatjuk. Egy csavar behajtása után azonban nem árt ellenőrizni a vezetékek merőlegességét. Ebben a helyzetben cseppentsünk alájuk pillanatragasztót, és csak ezt követően hajtsuk be a többi facsavart is. Végezetül a szögbe állító léc felső élére szegezve ragasszunk 15x40 mm-es támlécet (8), amely a vezeték munkadarabra helyezését, rögzítését segíti elő.
11A vezeték ezzel végső soron készen is van, következhet a merőleges próbavágás, és ennek alapján az ütközőcsap helyének a feljelölése, majd a fémcsap beütése.
A csap olyan magas legyen, hogy a gép talpa beleütközzön. A merőleges vágás után következhet a leggyakoribb, 45 fokos gérvágás, amelyhez háromszögű iskolai vonalzó alapján állítsuk be a szögbeállítólécet (9), és a csavarral rögzítsük ebben a helyzetében. Vágáskor egy csavaros szorítóval erősítsük a szögbeállítóra a munkadarabot, majd egy másikkal munkaasztalra, vagy faforgácslapra az egész fűrészvezetőt, és ezt követően elvégezhetjük a ferde vágást (10).
Hosszú pengék esetén a fűrészvezetőt ajánlatos 15 mm vastag lécből levágott lábakkal is ellátni, a vezetősínek alá, hátul pedig 55 mm magas bakot csavarozzunk fel. Így asztalra szorítva is kényelmesen használhatjuk a fűrészvezetőnket vékonyabb lécek merőleges (11) és szögben történő darabolásához. A szélesebb és hosszú anyagok esetében magát az anyagot rögzítsük a munkaasztalra (12). A vágást természetesen most is lassú előtolással végezzük el.
Végezetül még egy tanács a fűrészvezető, pontosabban az erre szerelt lyukfűrész kezeléséhez. Inkább magas fordulatszámmal és nagyon lassú előtolással használjuk a gépet. Ahogy mondani szokás, hagyjuk magától dolgozni a szerszámot. A fűrészlapot is mindig jól válasszuk meg, finom munkákhoz inkább finom fogazású egyenes, esetleg fordított fogazású fűrészpengéket, pl. 12Bosch T101BRF, illetve T101AIF Bimetal fűrészlapot fogjunk a gépbe, amelyek csorbulásmentes vágásokhoz valók. Ezek egyébként laminált felületű anyagok darabolásához is előnyösek. A kis keresztmetszetű anyagokat minden esetben a szögbeállító léchez kell rögzíteni, és a vágás szögét szögmérő alapján kell pontosan beállítani, így bizonyosak lehetünk a sikerben.
A gépek vágásmélysége e kiegészítés(ek) miatt ugyan 10 mm-rel csökken, ám a pontos, egyenes vágásokért ez talán nem is olyan nagy ár.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ágvágók, teleszkópos metszőollók, hosszú nyelű fűrészek...

Főleg a fás szárú növények gondozása, metszése ütközhet némi nehézségbe, azok mérete miatt. Sokszor a kezelendő rész jóval magasabban van, mint ahogy azt szabad kézzel elérnénk. Ennek megoldására...


Erő, csend és környezetvédelem

Az ipari fejlődés irányvonalát és ütemét jelzi, hogy alig pár hónapja jelent meg lapunkban a Hitachi akkumulátoros fűkaszájának bemutatása, és íme itt a legújabb, hosszú működési idejű...