Triplex Miniplex

A francia gyártmányú Triplex egyáltalán nem új, kicsi hazánkban. Mini gépei és hatalmas tartozék kínálata már évtizedekkel ezelőtt is jelen volt a magyarországi kínálatban. A hazai képviselet az idők folyamán többször változott, jelenleg a Ferrumino foglalkozik a márkával, és többféle minigépet is kínál. Próbára a legkomolyabbat, a 220 V-os MK 220-ast kaptuk meg, és mivel korábban már teszteltük a Casals és a Dremel teljesen hasonló kategóriájú gépeit is, óhatatlan összehasonlításokat tettünk.

A Miniplex MK 220 a legtöbb Triplex minigéptől eltérően tehát közvetlenül 220 V-ról működik. A gyakorlati használhatóság szempontjából ezt feltétlenül előnyként értékeljük. Teljesítménye 90 W - tehát valamivel kevesebb, mint a vetélytársaké, melyek 125 W-osak - fordulatszáma percenkénti 5000 és 20 000 között fokozatmentesen szabályozható. (Összehasonlításkénk a Dremel 10 000 és 33 000, a Casals 15 000 és 35 000 között változtatható). Ezeket az adatokat egyben kezelve azért érdekes következtetéseket tudunk levonni. Az alacsonyabb fordulatszám sokszor előnyösebb, ráadásul az eleve kisebb fordulatra tervezett gép jobban megtartja a nyomatékát, mint egy leszabályozott magas fordulatú. A nagyobb teljesítmény akkor érvényesül, ha a nagyobb fordulatszámon használjuk, visszaszabályozva ez a töredékére esik vissza. Mérlegelnünk kell tehát, hogy elsősorban mire kívánjuk használni minigépünket. A piciny vágótárcsa (fémhez), a gravírozó fej pöröghet a maximumon, a csiszoló vagy polírozó fej (pláne puhább anyagoknál) viszont alacsonyabb fordulaton érzi jól magát.
A Miniplex gondosan kidolgozott, precíz szerszám. A fentebb emlegetett fordulatszám finoman szabályozható. Az alacsonyabb tartományokban igen csendes a gép, aztán úgy középtájon némileg hangosabb, enyhén rezonál is, majd tovább emelve a fordulatot teljesen megnyugszik, lecsendesedik, hangja kifejezetten finommá válik. Nyomatéka még a minimális 5 ezres fordulaton is tekintélyesnek tűnik.
A kiszolgálás nem olyan úri, mint a Casalsnál; a kicsomagolás után az alapgépet és a 15 tartozékot egy fröccsöntött tartóban tárolhatjuk az asztalon, vagy a polcon. A tartozékok hasonlóak a többi gyártók választékához, de van néhány különlegesség. Ilyen a kis flexibilis csiszoló talp, amelyre parányi, öntapadós csiszolókorongokat ragaszthatunk fel. (Ezt a felragasztást nem árt egy kis ragasztóval megerősíteni.) Olyan ez, mint az Ezermesterben korábban már bemutatott Easy Disch, csak a minigéphez illeszkedő parányi méretben. A tengely és a talp szöge munka közben akár 10-15 fokkal is eltérhet a merőlegestől.
A csavaros befogószár különböző vágó és csiszolótárcsák rögzítésére való. A vágótárcsával műanyagot vágva, pl. kifejezetten előnyösnek találtuk az alacsony fordulatot, mert a PVC anyag egyáltalán nem olvadt meg. Ügyes kis eszköz az apró korongkefe (ezt egy frissen másolt kulcs sorjátlanításához próbáltuk ki), és jól használható a polírozó korong is. A gravírozó fejjel plexiben dolgoztunk, alacsonyabb fordulaton. A gép jól vezethető, jó fogása van, így az eredménnyel is meg voltunk elégedve.
A legkellemesebb meglepetés az aprócska tokmány, a szokásos befogópatron helyett. Lehet, hogy ez azoknak nem praktikus, akik 10 másodpercenként cserélik a gravírozószárat, viszont a gép felhasználhatóságát sokkal univerzálisabbá teszi. A pofák gyakorlatilag teljesen összezárnak, tehát akár néhány tizedes fúrószár is belefogható, és több mint 3 mm-ig kinyitnak. Ilyen átmérőjű szárral elég sokféle tartozék kapható. A tengely reteszelése után a tokmány kézzel nyitható-zárható.
A miniplexhez létezik flexibilis tengely, de ezt külön tartozékként kell megvennünk. Befogásához a nyakrész zárócsavarját kell levennünk. A megoldás annyira hasonló a Casalséhoz, hogy megpróbáltuk az utóbbi tengelyét feltenni a Triplexre, de természetesen nem lehet; a menet mérete nem azonos.
Egészében elmondhatjuk, hogy nem jár rosszul az, aki Miniplexet vásárol, mert megbízható, jó készüléket kap. Persze a döntéshez az ár is hozzátartozik. A Triplex gépe valamivel 21 ezer forint felett van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A vezeték nélküli már legyőzheti a vezetékest

Nehéz munkák előtt már nem kell azonnal a vezetékes szerszámok után nyúlnunk. A Bosch vezeték nélküli BITURBO gépei nemcsak helyettesítik, de továbbfejlesztett funkcióiknak és könnyű...


Fúrógépek új generációja

Az élénkpiros színű Einhell gépek megjelenésével a márka elkezdteátpozicionálniszerszámgépeit. A szín nem csak dizájnelem, hanem egy jobb minőség, hosszabb élettartam megjelenítése. A...