Rózsameténg

Eredete, formája

A rózsameténg (Catharanthus roseus) a mi erdeinkben is honos örökzöld meténg egzotikus rokona. A trópusi tájakon terjedt el. Alakja bokros, idős korában kusza félcserje lesz belőle. Nagysága a 20-25 cm-t nem haladja meg, szélessége fiatal korában ezzel megegyező. Levelei oválisak, 2,5-7 cm hosszúak, puha tapintásúak. Színük sötétzöld, főerük fehér, halványzöld. Hajtásai elágazódóak, elhajlók. Színük fiatalon még zöld. Virágai 3 cm-esek, csillag alakúak, levelek síkjában helyezkednek el. Színük lila, mély rózsaszín és fehér, torkuk bíborvörös vagy sárga árnyalatú. Virágzásuk tavasz végétől egészen az októberi fagyokig is eltarthat.

Elhelyezése, ápolása

Igényei legkönnyebben nyáron, szabadban tartva elégíthetők ki. Sok vizet kíván, igényli a védett, meleg körülményeket, de nem a teljes napfényt. Nyáron 18-20 °C-os hőmérsékletet kíván, télen, mivel fagyérzékeny, 8-10 °C a megfelelő számára. Jó vízgazdálkodású. Inkább kissé laza talaja legyen, melynek hőmérséklete lehetőleg egyezzen meg a léghőmérséklettel. Télen kb. 15 °C-os, tavasztól őszig pedig a szobainál némileg magasabb hőmérsékletet kell biztosítani számára. Átteleltetése esetén hűvös helyre kell tenni, de a földjét nem szabad lehűlni hagyni. Nyáron rendszeresen, bő vízzel öntözzük, de ekkor sem állhat vízben. Télen csak annyi vizet szabad kapnia, hogy földje ki ne száradjon.
Tápanyagellátása márciustól szeptemberig kéthetenként ismételt közepes töménységű tápoldatozással biztosítható. Metszése serkentheti a bokrosodását. Fiatal hajtásoknál elég a pár leveles csúcsrészt lecsippenteni, korosabb növényeknél pedig a hosszú hajtásait kell kora tavasszal visszavágni. Átültetni évente, tavasszal kell, melyhez laza, tőzeg alapú föld, illetve keverék (pl. Florasca B) alkalmas. Elhelyezése szoliterként is látványos, de többszínű csoportot is képezhetünk belőle. Ablakpárkányra is kerülhet.

Szaporítás

Szaporítása februári magvetéssel történik. Márciustól a hajtásdugványait nyirkos homokba, vagy homok-tőzeg keverékébe eldugványozhatjuk. Üveg vagy fóliaborítás alatt tartva, meleg, világos helyet és talpmeleget kell biztosítani számára. Az utódnövényeket hármasával ültessük cserépbe, hogy visszavágásuk után is szép bokrosakká váljanak.

Károsítók

Károsítói alig vannak, legfeljebb fiatal hajtásait lephetik el a levéltetvek. Vízhiánytól levelei megsárgulnak, majd megszáradnak, a szárai, vékony hajtásai megpuhulnak. Talaja lehűlését sem viseli el. Jó tudni róla, hogy minden része mérgező, emiatt azonban tartásáról lemondani csak kisgyerekes családoknál kell.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rózsameténg, rózsa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kövirózsák

A régi parasztházak tetején szinte mindig élt egy-két csoport kövirózsa. Igénytelenségének köszönhetően a tetőcserépen is jól fejlődtek e növények, elegendő volt számukra egy kis oda hulló...


Rózsák sokféleképpen

Rózsák közül a tearózsák alegismertebbek, melyet vágott virágként is ismerünk. Hosszú száron egy nagy virág. Ám arózsáknak többféle fajtacsoportja van, melyek kertben egyszerűbben tarthatók,...