A házi szennyvíztisztítás erős "emberei"

Stabilitás és tartósság = vasbeton kisműtárgyak

1Amióta az ókori városokat (Babilon, Ur stb.) lakja az ember, azóta foglalkozik a víz összegyűjtésével, tárolásával a száraz időkre, és már 5000 évvel ezelőtt is gondot okozott a keletkezett szennyvíz elvezetése.

Ebben a korai időszakban égetett agyagtéglákkal kibélelt földalatti medencék (ciszternák) szolgáltak a víz tárolására, és hasonlóan kialakított csatornákban vezették el a használt vizet, a szennyvizet is. A rómaiak azonban már vulkáni tufából készített kezdetleges betonokat használtak fel a ciszternák, csatornák bélelésére. A középkorban nem vacakoltak sokat, a folyókból merített vizet itták, és a szennyvizet egyszerűen, kiöntötték az utcára. Ezzel főleg a pestisjárványokat segítették elő. A korszerű szennyvíz-ivóvíz kezelés alapjait a XVIII. században a franciák teremtették meg. A főleg téglafalazattal ellátott földalatti csatornák egész Párizst behálózták. A falazott csatornák alakjáról ma is "párizsi szelvénynek" nevezik ezeket.
A víztárolásra szolgáló berendezések a XX. század elején már főleg betonból, vasbetonból készültek. Az acélanyagú műtárgyakat a korrózióval szembeni érzékenységük, az újabban alkalmazott műanyagtartályokat a hidraulikus felúszás, és a deformálódási hajlam korlátozza a felhasználásban. Természetesen a beton műtárgyaknak sem csak előnyei vannak. A viszonylag nagy súly a 2szállításukat, mozgatásukat nehezíti meg. A helyszíni megépítés csak a nagy műtárgyaknál gazdaságos. Az előregyártásuk pedig csak megfelelően felszerelt üzemben lehetséges.
Ilyen "megfelelően" kialakított üzem a SzeBeton Rt szentendrei gyára, ahol a fenti berendezések magyarországi gyártása folyik. A gyár termékein keresztül ismertetjük cikkünkben a lakóépületeknél víztechnológiai célokra felhasználható műtárgyakat.
Az összegyülekezett csapadékvíz legtovább földalatti tartályokban tárolható el. Ilyen célokra legmegfelelőbb egy nagytérfogatú, merev erős tartályt felhasználni. A föld alá telepített, fedéllel zárt tartályban "pincehideg" 12-15 °C-os marad a víz, a sötétben pedig nem algásodik. Ezekben a tárolókban megőrizhető a csapadékvíz, ami a növények locsolására kitűnően felhasználható a csapadékmentes időszakban.
3A SzeBeton Mall technológia alapján gyártott csapadékvízgyűjtő tartályai 5,2 és 12,9 m3-es tárolótérrel rendelkeznek. A legkisebb tartály 2 m átmérőjű, 2,3 m mély, emellett 4,8 t tömegű. Míg a legnagyobb tartály 2,5 m átmérőjű, 3,3 m mély, és 8,8 t tömegű (1). A megfelelően merev tartályok betonüzemi előregyártással, egy darabban készülnek B45 vasbetonból. A tartályok teljesen vízzáróak, a hidraulikus felúszással szemben a nagy tömegük miatt ellenállóak.
A tartályok méretét a szállíthatóság és beépíthetőség maximálja. Ugyanis ezeket a kész tartályokat önrakodó daruval felszerelt tehergépkocsival a helyszínre lehet egy darabban szállítani. Itt az előre kiásott munkagödörbe a daruval a tartálytest egy darabban beemelhető, majd a daru a tartályfedelet a tartályra emeli, ezzel a tartály a helyére kerül (2).
4Ezeket a csapadékvízgyűjtőket nemcsak a csapadékvíz locsolási célra való felhasználására alkalmazzák, hanem az épület vízellátásából is kiveszik a részüket. Ha belegondolunk abba, hogy a fejenkénti 150 l/nap ivóvízmennyiségből ~70 l/nap vízzel locsolunk, WC-t öblítünk, mosunk, és ehhez nem feltétlenül szükséges ivóvíz-minőségű vizet felhasználnunk, erre tökéletesen megfelel a csapadékvíz tárolóban levő víz. Négyfős család esetén napi 280 l, évenként ~75-100 m3 vizet takaríthatunk meg!
Az előzőekben leírtak alapján ezekben a tartályokban a földalatti beépítés miatt algamentesen, higiénikus állapotban tárolható el az összegyűlő víz. Amennyiben ezt a csapadékvizet korszerű csapadékvízgyűjtő rendszerekkel, előszűrve, ülepítve vezetjük a tartályba, úgy nemcsak locsolásra - ami a csapadékvíz lágysága miatt kedvező a növényeknek - hanem mosásra, WC öblítésre is biztonságosan felhasználhatjuk.
5A csapadékvíz felhasználását a tartályokba beszerelhető szűrőrendszer (3), a csapadékvízgyűjtő hálózathoz való csatlakozást elősegítő rugalmas csatlakozóidom (4) és az automatikus működésű Monsun integrált szivattyúegység (5) segíti elő. Amennyiben a tartályba túl sok csapadékvíz jut, akkor a túlfolyón keresztül az a kertbe vezethető. Amikor azonban kiürül a tartály, akkor a rendszer automatikusan a vízellátó hálózatra kapcsolja a fogyasztókat.
A SzeBeton Mall csapadékvízgyűjtő rendszer és a lakóépület közös rendszerét mutatja be a 6. ábra. Ezeket a vasbeton tartályokat kitűnően fel lehet használni a csatornahálózattal el nem látható területeken a szennyvíz összegyűjtésére, és tárolására. A teljesen vízzáróan kiképzett tartályokat a Mall régóta alkalmazza. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után nálunk is csak 100%-osan zárt tartályokban lehet a keletkezett szennyvizeket tárolni, szemben a mai gyakorlattal, amikor is a tárolt szennyvíz nagyrésze illegálisan a talajba szivárog. Ezeket a tartályokat az egyéni igényeknek megfelelően elhelyezett csatlakozó csonkkal ellátva szállítják. Elhelyezésük a csapadékvíz tárolókéval megegyezően történik.
6A SzeBeton Rt. üzemében előregyártott vasbeton aknákba egyéb - a Mall cég által forgalmazott - házi szennyvíztisztító berendezéseket is be lehet szerelni. Az így összeállított kisberendezésekkel kommunális ún. házi szennyvizet lehet tisztítani 4 fő/nap kapacitástól 5000 fő/nap teljesítményig. Az egyedülálló vagy kis csoportban épült lakóépületek egyedi szennyvíztisztítására a maximum 50 fő/nap kapacitású berendezéseket javasoljuk.
A legegyszerűbb típus a csepegtetőtestes berendezés, amelyben a szennyvizet egy nagy aktív felületű tölteten kialakuló biológiai hártya baktériumai bontják le. Ezután az utóülepítés következik, ahol egyrészt a tisztított szennyvíz, mint folyadék távozik el, másrészt a keletkező szennyvíziszap visszavezetése történik a tisztítási folyamat elejére. A teljesen készreszerelt berendezések közül a Mono egy vasbetonaknán belül van kialakítva, míg a Duo egy kisebb előülepítő aknával van kiegészítve. A Mono 4-8 fő/nap, a Duo pedig 8-16 fő/nap szennyvíz tisztítására szolgál (7, 8). Kisebb épületcsoportok, motelek szennyvíztisztítását szolgálja a Mall Vario csepegtetőtestes berendezés. A 20-1000 fő/nap teljesítményű berendezés a SzeBeton Rt előregyártott vasbetonaknáiba előzetesen készreszerelt berendezésekből áll.
Első eleme egy vasbeton aknában elhelyezett, a mechanikai tisztítást (szűrés, előülepítés) biztosító berendezés. Innen az előülepített szennyvíz a hasonló méretű vasbeton aknában kialakított biológiai csepegtetőtestet tartalmazó aknába jut. A biológiai csepegtető test nagy aktív felülete természetes eredetű lávasalak, vagy a mesterségesen előállított kőszénkoksz töltetből áll. A töltetre a szennyvizet egy elosztócsatorna juttatja egyenletesen. A biológiai csepegtetőtestben a szennyvíz további tisztítását a nagy aktív felületen szennyvízlebontó baktériumokból kialakuló biológiai hártya végzi. Ezután a külön vasbeton aknában kialakított utóülepítőben válik ketté a tisztított szennyvíz; egyrészt az elfolyó folyadék halmazállapotú tisztított szennyvízre, másrészt a visszamaradó szennyvíziszapra. Ezt a szennyvíziszapot egy szivattyú segítségével visszajuttatják az előülepítőbe, majd az újra végighalad a szennyvíztisztítási folyamaton.

A tisztított szennyvíz egy kisméretű vasbeton aknában gyülekezik össze, majd ha az előírások szükségessé teszik, akkor Nátrium-Hypokloritos oldattal (Hipó) csírátlanítják, és innen a befogadó vízfolyásba vezetik, vagy az itt összegyülekező tisztított szennyvizet hígtrágyaként a mezőgazdasági célokra helyben felhasználják, például egy kis farmgazdaságnál. A Vario berendezés tetszés szerint bővíthető, az egyes elemek megsokszorozásával.
A legkorszerűbb Mall szennyvíztisztító berendezés az SBR SanoJet, szintén a SzeBeton Rt által gyártott vasbeton aknában került kialakításra. Az SBR berendezés első részében a szennyvíz előülepítése történik, azaz sűrű szennyvíziszapra és hígszennyvízre választódik szét. Innen a reaktorba jut a szennyvíz, ahol intenzív keveredéssel többletlevegő jut a tisztítandó szennyvízbe, így annak oxidációja, és ezzel megtisztulása tovább folyik. A programvezérelt szivattyúegység a megtisztított szennyvizet a befogadó felé kiszivattyúzza, illetve a szennyvíziszapot a tisztítási folyamat elejére nyomja. Ebben a berendezésben a szennyvízben található ammónia és foszforvegyületek is lebomlanak, így a tisztított szennyvíz "2. kibocsátási kategóriájú" befogadókba is bevezethető.

A SzeBeton Rt. üzemében előre gyártott vasbeton aknái igen jól felhasználhatók a magas talajvízállású területeken is a csapadékvíz gyűjtés, a szennyvíztárolás, és a Mall berendezésekkel felszerelt egységek a közművel el nem látható területeken a helyi szennyvíztisztítás céljaira.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...


LEIER környezettechnika

A minőségi építőanyagairól ismert Leier a mélyépítési piacon is az egyes projekteken felmerülő termékigények teljes körű kiszolgálására törekszik. Folyamatosan bővülő kínálatában olajleválasztók,...