A házi szennyvíztisztítás erős "emberei"

Stabilitás és tartósság = vasbeton kisműtárgyak

1Amióta az ókori városokat (Babilon, Ur stb.) lakja az ember, azóta foglalkozik a víz összegyűjtésével, tárolásával a száraz időkre, és már 5000 évvel ezelőtt is gondot okozott a keletkezett szennyvíz elvezetése.

Ebben a korai időszakban égetett agyagtéglákkal kibélelt földalatti medencék (ciszternák) szolgáltak a víz tárolására, és hasonlóan kialakított csatornákban vezették el a használt vizet, a szennyvizet is. A rómaiak azonban már vulkáni tufából készített kezdetleges betonokat használtak fel a ciszternák, csatornák bélelésére. A középkorban nem vacakoltak sokat, a folyókból merített vizet itták, és a szennyvizet egyszerűen, kiöntötték az utcára. Ezzel főleg a pestisjárványokat segítették elő. A korszerű szennyvíz-ivóvíz kezelés alapjait a XVIII. században a franciák teremtették meg. A főleg téglafalazattal ellátott földalatti csatornák egész Párizst behálózták. A falazott csatornák alakjáról ma is "párizsi szelvénynek" nevezik ezeket.
A víztárolásra szolgáló berendezések a XX. század elején már főleg betonból, vasbetonból készültek. Az acélanyagú műtárgyakat a korrózióval szembeni érzékenységük, az újabban alkalmazott műanyagtartályokat a hidraulikus felúszás, és a deformálódási hajlam korlátozza a felhasználásban. Természetesen a beton műtárgyaknak sem csak előnyei vannak. A viszonylag nagy súly a 2szállításukat, mozgatásukat nehezíti meg. A helyszíni megépítés csak a nagy műtárgyaknál gazdaságos. Az előregyártásuk pedig csak megfelelően felszerelt üzemben lehetséges.
Ilyen "megfelelően" kialakított üzem a SzeBeton Rt szentendrei gyára, ahol a fenti berendezések magyarországi gyártása folyik. A gyár termékein keresztül ismertetjük cikkünkben a lakóépületeknél víztechnológiai célokra felhasználható műtárgyakat.
Az összegyülekezett csapadékvíz legtovább földalatti tartályokban tárolható el. Ilyen célokra legmegfelelőbb egy nagytérfogatú, merev erős tartályt felhasználni. A föld alá telepített, fedéllel zárt tartályban "pincehideg" 12-15 °C-os marad a víz, a sötétben pedig nem algásodik. Ezekben a tárolókban megőrizhető a csapadékvíz, ami a növények locsolására kitűnően felhasználható a csapadékmentes időszakban.
3A SzeBeton Mall technológia alapján gyártott csapadékvízgyűjtő tartályai 5,2 és 12,9 m3-es tárolótérrel rendelkeznek. A legkisebb tartály 2 m átmérőjű, 2,3 m mély, emellett 4,8 t tömegű. Míg a legnagyobb tartály 2,5 m átmérőjű, 3,3 m mély, és 8,8 t tömegű (1). A megfelelően merev tartályok betonüzemi előregyártással, egy darabban készülnek B45 vasbetonból. A tartályok teljesen vízzáróak, a hidraulikus felúszással szemben a nagy tömegük miatt ellenállóak.
A tartályok méretét a szállíthatóság és beépíthetőség maximálja. Ugyanis ezeket a kész tartályokat önrakodó daruval felszerelt tehergépkocsival a helyszínre lehet egy darabban szállítani. Itt az előre kiásott munkagödörbe a daruval a tartálytest egy darabban beemelhető, majd a daru a tartályfedelet a tartályra emeli, ezzel a tartály a helyére kerül (2).
4Ezeket a csapadékvízgyűjtőket nemcsak a csapadékvíz locsolási célra való felhasználására alkalmazzák, hanem az épület vízellátásából is kiveszik a részüket. Ha belegondolunk abba, hogy a fejenkénti 150 l/nap ivóvízmennyiségből ~70 l/nap vízzel locsolunk, WC-t öblítünk, mosunk, és ehhez nem feltétlenül szükséges ivóvíz-minőségű vizet felhasználnunk, erre tökéletesen megfelel a csapadékvíz tárolóban levő víz. Négyfős család esetén napi 280 l, évenként ~75-100 m3 vizet takaríthatunk meg!
Az előzőekben leírtak alapján ezekben a tartályokban a földalatti beépítés miatt algamentesen, higiénikus állapotban tárolható el az összegyűlő víz. Amennyiben ezt a csapadékvizet korszerű csapadékvízgyűjtő rendszerekkel, előszűrve, ülepítve vezetjük a tartályba, úgy nemcsak locsolásra - ami a csapadékvíz lágysága miatt kedvező a növényeknek - hanem mosásra, WC öblítésre is biztonságosan felhasználhatjuk.
5A csapadékvíz felhasználását a tartályokba beszerelhető szűrőrendszer (3), a csapadékvízgyűjtő hálózathoz való csatlakozást elősegítő rugalmas csatlakozóidom (4) és az automatikus működésű Monsun integrált szivattyúegység (5) segíti elő. Amennyiben a tartályba túl sok csapadékvíz jut, akkor a túlfolyón keresztül az a kertbe vezethető. Amikor azonban kiürül a tartály, akkor a rendszer automatikusan a vízellátó hálózatra kapcsolja a fogyasztókat.
A SzeBeton Mall csapadékvízgyűjtő rendszer és a lakóépület közös rendszerét mutatja be a 6. ábra. Ezeket a vasbeton tartályokat kitűnően fel lehet használni a csatornahálózattal el nem látható területeken a szennyvíz összegyűjtésére, és tárolására. A teljesen vízzáróan kiképzett tartályokat a Mall régóta alkalmazza. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után nálunk is csak 100%-osan zárt tartályokban lehet a keletkezett szennyvizeket tárolni, szemben a mai gyakorlattal, amikor is a tárolt szennyvíz nagyrésze illegálisan a talajba szivárog. Ezeket a tartályokat az egyéni igényeknek megfelelően elhelyezett csatlakozó csonkkal ellátva szállítják. Elhelyezésük a csapadékvíz tárolókéval megegyezően történik.
6A SzeBeton Rt. üzemében előregyártott vasbeton aknákba egyéb - a Mall cég által forgalmazott - házi szennyvíztisztító berendezéseket is be lehet szerelni. Az így összeállított kisberendezésekkel kommunális ún. házi szennyvizet lehet tisztítani 4 fő/nap kapacitástól 5000 fő/nap teljesítményig. Az egyedülálló vagy kis csoportban épült lakóépületek egyedi szennyvíztisztítására a maximum 50 fő/nap kapacitású berendezéseket javasoljuk.
A legegyszerűbb típus a csepegtetőtestes berendezés, amelyben a szennyvizet egy nagy aktív felületű tölteten kialakuló biológiai hártya baktériumai bontják le. Ezután az utóülepítés következik, ahol egyrészt a tisztított szennyvíz, mint folyadék távozik el, másrészt a keletkező szennyvíziszap visszavezetése történik a tisztítási folyamat elejére. A teljesen készreszerelt berendezések közül a Mono egy vasbetonaknán belül van kialakítva, míg a Duo egy kisebb előülepítő aknával van kiegészítve. A Mono 4-8 fő/nap, a Duo pedig 8-16 fő/nap szennyvíz tisztítására szolgál (7, 8). Kisebb épületcsoportok, motelek szennyvíztisztítását szolgálja a Mall Vario csepegtetőtestes berendezés. A 20-1000 fő/nap teljesítményű berendezés a SzeBeton Rt előregyártott vasbetonaknáiba előzetesen készreszerelt berendezésekből áll.
Első eleme egy vasbeton aknában elhelyezett, a mechanikai tisztítást (szűrés, előülepítés) biztosító berendezés. Innen az előülepített szennyvíz a hasonló méretű vasbeton aknában kialakított biológiai csepegtetőtestet tartalmazó aknába jut. A biológiai csepegtető test nagy aktív felülete természetes eredetű lávasalak, vagy a mesterségesen előállított kőszénkoksz töltetből áll. A töltetre a szennyvizet egy elosztócsatorna juttatja egyenletesen. A biológiai csepegtetőtestben a szennyvíz további tisztítását a nagy aktív felületen szennyvízlebontó baktériumokból kialakuló biológiai hártya végzi. Ezután a külön vasbeton aknában kialakított utóülepítőben válik ketté a tisztított szennyvíz; egyrészt az elfolyó folyadék halmazállapotú tisztított szennyvízre, másrészt a visszamaradó szennyvíziszapra. Ezt a szennyvíziszapot egy szivattyú segítségével visszajuttatják az előülepítőbe, majd az újra végighalad a szennyvíztisztítási folyamaton.

A tisztított szennyvíz egy kisméretű vasbeton aknában gyülekezik össze, majd ha az előírások szükségessé teszik, akkor Nátrium-Hypokloritos oldattal (Hipó) csírátlanítják, és innen a befogadó vízfolyásba vezetik, vagy az itt összegyülekező tisztított szennyvizet hígtrágyaként a mezőgazdasági célokra helyben felhasználják, például egy kis farmgazdaságnál. A Vario berendezés tetszés szerint bővíthető, az egyes elemek megsokszorozásával.
A legkorszerűbb Mall szennyvíztisztító berendezés az SBR SanoJet, szintén a SzeBeton Rt által gyártott vasbeton aknában került kialakításra. Az SBR berendezés első részében a szennyvíz előülepítése történik, azaz sűrű szennyvíziszapra és hígszennyvízre választódik szét. Innen a reaktorba jut a szennyvíz, ahol intenzív keveredéssel többletlevegő jut a tisztítandó szennyvízbe, így annak oxidációja, és ezzel megtisztulása tovább folyik. A programvezérelt szivattyúegység a megtisztított szennyvizet a befogadó felé kiszivattyúzza, illetve a szennyvíziszapot a tisztítási folyamat elejére nyomja. Ebben a berendezésben a szennyvízben található ammónia és foszforvegyületek is lebomlanak, így a tisztított szennyvíz "2. kibocsátási kategóriájú" befogadókba is bevezethető.

A SzeBeton Rt. üzemében előre gyártott vasbeton aknái igen jól felhasználhatók a magas talajvízállású területeken is a csapadékvíz gyűjtés, a szennyvíztárolás, és a Mall berendezésekkel felszerelt egységek a közművel el nem látható területeken a helyi szennyvíztisztítás céljaira.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Visszacsapószelep a szennyvízvezetéken

Az utóbbi hónapokban elég gyakori volt, hogy váratlanul olyan mennyiségű csapadék hullott le az égből, amit már képtelen volt elvezetni az utcai csatornahálózat. Ez olyan házaknál idézett elő...


Egyedi szennyvíztisztítás

Az elmúlt évtizedekben a szennyvíz ártalmatlanítására csak a központi szennyvíztisztítás és az emésztőgödör jöhetett szóba. Előbbi nem mindenhol érhető el, utóbbi pedig környezetvédelmi szempontból...