Ajtófékek, ajtóbehúzók

2013-10-31 14:55:23 | Módosítva: 2013-11-11 13:39:53

Sűrűn használt ajtók kulturált nyitásához-zárásához elengedhetetlen a megfelelő ajtóbehúzó. Bár ezek ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, rengeteg változat található a Kling kínálatában, mindenféle ajtótípushoz.

A megfelelő ajtóbehúzó kiválasztásánál számos szempontot kell mérlegelnünk. Elsősorban az ajtó mérete és tömege a döntő, de lényeges az is, hogy rejtett, késleltetett zárású, vagy esetleg kicsapódás-gátlós mechanikát szeretnénk-e ajtónkon látni.


A normálkaros ajtófékek befelé nyíló ajtóknál alkalmazhatóak, ahol a működéshez szükséges hely a karnak biztosított. Jobbos és balos ajtókra egyaránt szerelhetőek, két sebességi és becsapódási tartományban is állíthatóak. Az állítható erejű ajtóbehúzók vékony, modern, formatervezett alumínium házzal, spirálrugóval rendelkeznek. Három mérettartományra nyújtanak megoldást (80, 120 és 140 kg-ig), így könnyen kiválasztható a legmegfelelőbb típus. A spirálrugó erejét az ajtó méretéhez és súlyához igazodva imbuszkulcs segítségével lehet szabályozni - ennek köszönhetően nem kell attól félni, hogy az ajtófék túl erős vagy túl gyenge lesz.


A Kling GOLD Line családhoz tartozó normálkaros ajtófékek alapkivitelben, rögzítős karral, késleltetett zárással és kicsapódás-gátlós kivitelben is kaphatók. A párhuzamos karos ajtófékek alkalmazása lehetőséget biztosít arra, hogy a felszerelt ajtófék kifelé nyíló ajtók esetén is a belső, védett oldalra kerüljön felszerelésre. A csúszókaros ajtófékek helyszűke esetén nyújtanak megoldást, ahol a normál kar nem férne el, vagy ahol a kar nem lóghat ki a síkból. A tokba süllyeszthető ajtófékek beépítve láthatatlanok, ezek fa ajtólapokhoz ajánlottak, kizárólag csúszókaros kivitelben kaphatók. Hely függvényében szerelhetőek az ajtólapba, vagy a keretbe is, szereléstől függően 80°, 90°, 105°, 130° vagy 180°-os nyitásszöggel számolhatunk.


Ajtófékes zsanérok üvegajtókhoz, exkluzív kivitelű fa-, alumínium- vagy acél ajtókhoz javasoltak, ahová a hagyományos ajtófékek felszerelése esztétikai okokból nem alkalmazható. A két zsanér egyikében állítható erejű rugó, a másikban a több fokozatban szabályozható olajfék található. Az olajfékes forgáspontok alsó- és felső rögzítőelemmel rendelkeznek, acél zártszelvény kerettel rendelkező ajtólapokhoz ajánlottak.


Az ajtóbehúzók alapkivitelben ezüstszínben, egyes típusok ettől eltérően arany, sötétbarna vagy fehér színben is kaphatók, vagy rendelhetők. Minden ajtóbehúzóhoz a felszerelésüket megkönnyítő helyező-, a csavarok helyének átjelölését megkönnyítő sablon és a felfogó csavarok is tartozékok. A mindenkori célnak megfelelő típus kiválasztásához azonban az ajtó méretén kívül annak környezetét is alaposan fel kell mérni, és a célnak leginkább megfelelő típusú ajtónyitót a Kling Kft. szakembereinek közreműködésével közösen célszerű kiválasztani. Az ajtóbehúzók felszerelése viszonylag egyszerű, de igény esetén e művelethez a cég megfelelő szakembert is tud ajánlani.

KLING Kft.
1106 Budapest, Gránátos utca 6.
Telefon: 433-1666
Fax: 262-2808
kling@kling.hu
www.kling.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

KLING örök garancia

Egy új garázskapu rendszer vásárlása során találkoztunk az "Örök garancia" fogalmával. A vonzó ajánlat kapcsán utána jártunk, mit is jelent ez pontosan; mik a feltételek és mit várhatunk el e...


Komplex épületfelügyelet a Kling-től

Biztonság, kényelem, energiahatékonyság – ezek lehetnek ajelszavai a BPT „Home Sapiens” rendszerének. Mobileszközünkről akár távolról is beavatkozhatunk otthonunk életébe.