Biztosan csukjon, de ne engedjen csapódni

Ajtóbehúzók

Ahol alapvetően fontos, hogy mindig zárva legyenek az ajtók, de az áthaladást ne akadályozzák, ez ajtóbehúzó felszerelésével lehet automatikusan biztosítani. Választékuk elég bőséges, ám ezért nem mindegy, hogy milyen típusú szerkezet kerül az ajtóra. Kiválasztását a következő szempontok alapján, lehetőleg szakemberrel is konzultálva ajánlatos meghatározni.

Az ajtónyitók hidraulikus vezérlésű mechanizmusok. Működésüket az ajtócsukó hengerében levő olaj áramlása koordinálja. Az ajtó nyitásakor a szerkezetben levő rugó megfeszül, illetve összenyomódik, ami az ajtó elengedésekor visszanyomja a dugattyút, ez pedig a behúzókar segítségével becsukja az ajtót. A behúzók szerkezetében két nyomáskiegyenlítő szelep található, amelyekkel a csukó erő és a zárási sebesség - az adott típusnak megfelelően, bizonyos határok között - szabályozható, ami a megbízható és ideális működést szolgálja. A csukási sebességet általában 180-15 fokos kezdőszögtől, a zárási sebességet pedig 15-0 fok között lehet állítani.
Egyes típusokon az ajtó nyitás és záráskori részleges fékezésére is lehetőség van, ami megvédi az ajtót a kicsapódástól, és attól is, hogy kárt tegyen a környezetében. Ezt kimondottan kültéri ajtóknál előnyös. Más típusokon az ajtó csukásának késleltetésére is mód van ez általában 180 és-70, 85 fok közötti tartományban, a kar kívánt helyzetének a megválasztásával és a szabályozócsavar állításával lehetséges. Sőt, egyes gyártmánytípusoknál az ajtó kitámasztására is lehetőség van, ezek különleges kialakítású karral felszereltek. E a tulajdonságok azonban gyártmányonként eltérőek, és a szabályozásuk is változó.
Az első, az ajtóbehúzó kiválasztásához jól kell felmérnünk, az ajtó, illetve a kapu méretét, amiből következtetni lehet a súlyára is. Az, hogy balos, vagy jobbos nyitású, kevésbé lényeges, mert a legtöbb ajtónyitó univerzálisan átállítható az igénynek megfelelőre. A másik fontos szempont, hogy van- kellő hely az ajtó felett a mozgatókarok számára. Az ollókaros változatoknak legalább 50 mm szabad hely szükséges a tokon. Az ajtóbehúzó azonban nemcsak a szárnyra, hanem az ajtótokra is felszerelhető. Ha pedig bármilyen helyprobléma adódna, akkor választhatunk olyan típusú ajtóbehúzót, amely csúszókaros, és ez csukott állapotban az ajtóbehúzó és a csúszót megvezető szerelvény közé kerül.
Fontos szempont az ajtóbehúzók hőmérséklet-érzékenysége. A jobb és drágább típusok konstrukciója és a hidraulikájukban lévő olaj is olyan, hogy csak minimálisan legyenek érzékenyek a hőmérsékletváltozásokra. Sajnos olyanok is vannak, amiket szinte lehetetlen beszabályozni, mert ha nappali hőmérsékletre állítjuk be (úgy, hogy az ajtó biztosan csukódjon, de ne csapódjon), akkor hajnalban már nem húzza be az ajtót. Ha a hidegre állítjuk be, akkor nappal becsapja az ajtót. Jó megoldás, ha az ajtóbehúzó a lépcsőház belső terébe kerül, ahol sokkal kisebb a hőmérséklet ingadozása, mint kívül, de sajnos nem mindegyik típus alkalmas arra, hogy belülre felszerelhessük. Olyat is hallottunk már, hogy a kiváló minőségű ajtóbehúzót egyszerűen ellopták reggelre; ez a szempont is amellett szól, hogy lehetőleg az ajtón belülre szerelhető típust válasszunk.
A megfelelő típusú ajtóbehúzó kiválasztásához mindenkor kérjük ki a forgalmazó szakembereinek a tanácsát, mert nélkülük nehéz a különféle típusváltozatok között eligazodni. A felszerelésüket is érdemes szakemberre bízni, mert bár ez nem látszik bonyolult feladatnak, ám ennek ellenére sok bosszúságtól szabadulunk meg és az ajtóbehúzó működése is garantáltan megfelelő lesz.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ajtóbehúzó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kényelem és praktikum a mindennapokban: ajtófékek

Számos társasház bejáratánál, valamint számos ipari létesítménynél ma már természetes, hogy az áthaladás után nem kell becsuknunk az ajtót, ez automatikusan megtörténik, köszönhetően a...


Ajtófékek, ajtóbehúzók

Sűrűn használt ajtók kulturált nyitásához-zárásához elengedhetetlen a megfelelő ajtóbehúzó. Bár ezek ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, rengeteg változat található a Kling kínálatában,...