Bosch akkus körfűrész

Előző lapszámunkban - az akkumulátoros szúrófűrész bemutatása kapcsán már jeleztük, hogy a Bosch akkus családjának - egyelőre - utolsó tagját, a körfűrészt is próbálgatjuk, a cég hazai képviseletének jóvoltából. A PKS 14,4 V azért is volt különösen érdekes számunkra, mert a körfűrész teljesítmény-igénye az eddigiek közül messze a legnagyobb, ezért akkus meghajtással eddig még más gyártók termékei nem igazán kerültek középpontba. Az akkumulátorok fejlődése viszont mára olyan szintre ért, hogy ezt a feladatot is sikerrel lehetett megoldani. Próbáink igazolták ezt.

1Az energiaforrás tehát ugyanaz a 14,4 V-os, 1,3 Ah-s NiCd akku, amely a család többi tagjában - a csavarozóban, az ütve-csavarozóban, a szerelőlámpában, pumpában és a szúrófűrészben - működik. Az akkumulátorok természetesen cserélhetők a gépekben, így ha két-három "családtaggal" rendelkezünk, akkor szinte korlátlan energia-tartalékunk van.
A gép felépítése a vezetékes PKS változatokhoz, elsősorban a PKS 40-hez vagy a PKS 46-hoz hasonló. Tárcsája 130 mm átmérőjű, és ún. váltófogazású (1). Minden egyes - keményfém lapkás - vágófog után egy hullám alakú laposabb fog (forgácskivető) következik, közvetlenül a vágófog mögött pedig egy S formájú bevágás található. A speciális kialakításnak is köszönhető a gyors hossz- és keresztirányú vágás.
2A vágótárcsa fordulatszáma terheletlenül 2700/perc, nem szabályozható, viszont rendkívül érdekes és hasznos a beépített elektronikus fék, mely a kapcsológomb elengedésének pillanatában szinte azonnal megállítja a vágótárcsát. Ennek fontos balesetvédelmi szerepe van. A tárcsa cseréjéhez egy villáskulcsra és imbuszkulcsra van szükségünk. Ez utóbbit megkapjuk a géphez, és még arról is gondoskodtak, hogy ne veszíthessük el. Tokjából ugyanis csak úgy lehet kivenni, ha levesszük az akkumulátort (2). Ez a megoldás persze arra is jó, hogy amikor az imbuszkulcscsal matatunk, akkor még véletlenül se lehessen bekapcsolni a gépet. Ugyancsak imbuszcsavarral állítható a tárcsa mögötti hasítóék, melynek a tárcsa síkjába állítása szükséges is (3).
3A körfűrész talpa 45 fokig billenthető, az ehhez szükséges rögzítőcsavar kézzel, szerszám nélkül oldható. Ugyanígy a vágásmélység állítására szolgáló csavar is, amellyel maximálisan 40 mm-es anyagvastagságig állítható a vágásmélység (4). A készletben találunk egy fém párhuzamvezetőt is, kezelése egyszerű, barkácsoló embernek nem okozhat problémát (5). Az egyenesben tartás, egyenes-vágás e nélkül is könnyű, a gép jól tartható a vágási vonalon.
A gép fogása a PKS sorozat többi darabjához hasonlóan jó. A markolat kapott egy plusz gumírozást, ami még kellemesebbé és biztosabbá teszi a körfűrész megfogását. A kapcsológomb működtetéséhez egy reteszelő gombot (6) is meg kell nyomnunk, hogy a véletlen bekapcsolást kizárjuk. Ezen kívül természetesen megtalálhatjuk a klasszikus tárcsavédőt is a biztonság szolgálatára. Ugyanígy nélkülözhetetlen ma már egy körfűrésznél a hatékony porelszívás. A Bosch géphez porszívó csatlakoztatható (7).
7A használat során már meg sem lepődtünk azon, hogy a jól megformázott akku milyen sokáig bírja. A gyár adatai szerint 19 mm-es faforgácslemezben akár 22 m-t is vághatunk egy töltéssel. Az akkuformázás viszont fontos, mert csak ez után várhatjuk el az energiaforrástól a megfelelő teljesítményt. A géphez tartozó 1 órás intelligens gyorstöltő, a teljesen üres akkut is feltölti egy órán belül, ráadásul úgy, hogy ellenőrzi az akku állapotát és a túltöltés elkerülésére ún. kíméletes csepptöltéssel fejezi be a műveletet. A maximális kapacitás a második-harmadik teljes töltés után áll be. Ez után viszont szinte "kimeríthetetlen. Természetesen nem egész műszakok kiszolgálására való, de az átlag barkácsoló igényeinek tökéletesen megfelel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész, akku

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akku technológia

Ez az AL-KO akkus gépcsaládok közös mottója. Legyen a kisebb méretű kertek 20 V-os, szuper könnyű gépeit tartalmazó Easy Flex, a tökéletes ár/teljesítmény mutatókkal bíró Energy Flex vagy a...


Akkumulátorok karbantartása

MESTER+A kéziszerszám-gépek ma már többnyire akkumulátoros meghajtásúak. Bárhol használhatók, és munka közben nem függenek az elektromos hálózattól. De ez csak a használatukra igaz, a...