Megfoltozott zsalugáterek

A zsalugátereknek hangulata van, ezért mindig is kedvelt volt. Manapság már ugyan többnyire csak hétvégi házakon, nyaralókon "szolgálnak", és a legtöbbjük lamellái állíthatók, ám előnyeik még ma is méltányolandók. Még a normál, fenyőfából készültek sem olcsók, ezért érthető, ha az ilyen élemedettebb faszerkezetek hibáit ki-ki igyekszik a maga módján kijavítani. Az alábbiakban e munkához adunk néhány hasznos tanácsot.

Az ajtószárnyakat általában alulról kezdi ki a kórság. Érthető, hiszen a zsalus táblák ollós-, lapolt-, vagy csapozott sarokkötésekkel kialakított keretekből állnak, és alulról még a körültekintőnek mondható karbantartás során sem mindig jut a felületükre fakonzerváló, felületvédő szer, a csapadék pedig e részeket éri leginkább. A nedvesség, a napsütés kérlelhetetlenül teszi a dolgát, és egyszerre csak azt vesszük észre, hogy alul mállani kezd a faanyag, vagy elhasadt részei miatt kilazul a sarokkötés, és minden nyitás-csukás alkalmával újabb és újabb fadarabok, szilánkok hasadnak le a sarokról. Ha halogatjuk a javítást, akkor egy idő múlva ne csodálkozzunk azon, hogy az alsó sarkon egyre nagyobb lyuk fog tátongani, mintha egér rágta volna ki a keretet (1). Itt már nem segíthet más csak a részleges amputáció, majd a levágott részek pótlása friss faanyaggal.
Na, de miként is járjunk el ilyenkor? Először is keressünk a keretnek megfelelő vastagságú és szélességű, sűrű erezetű faanyagot. A kiválasztott anyagok mérete mindig "pluszos" azaz vastagabb, és szélesebb legyen, mert a felesleg lemunkálható. Ezt követően ferdén vágjuk le a hosszanti keretléc elkorhadt részét (2). A vágás alapján ellenőrizzük, hogy az anyag itt már ép-e. Ha a korhadás olyan mérvű, hogy a levágott rész zsaluléceket is rögzít, akkor ezeket természetesen ne vágjuk át (3). Az új anyagot illesszük a ferdén levágott rész alá, és jelöljük át a vágás vonalát (4). Közben arra ügyeljünk, hogy a két anyag belső éle és egyik oldallapja azonos síkban legyen. Az esetleges anyagfelesleget majd később munkáljuk le. Ha a levágott korhadt részben lécfészek is volt, akkor ennek alakját és helyét az eredetiről egy vékony karton sablon segítségével másoljuk le. A "minta" élére fektessünk kartondarabot, és kalapáccsal megütögetve másoljuk át a csapfészek helyét, alakját.
3Erősen málló faanyag esetén azonban jobb, ha nedves színezőanyaggal kenjük be a darab élét, és erre frissiben nyomjuk rá erősen a kartont. A csapfészek kontúrját vagy az eredeti lyuk éle, vagy a kartonra átnyomódott színezék jól követhetően jelöli ki. A nyílást ezt követően éles késsel vágjuk ki, majd vékony kerek reszelővel igazítsuk pontosan a szükséges méretre. E művelethez a kartont szorítsuk a korhadt darab élére, és akkor a lyukbővítést is könynyen elvégezhetjük. A csapfészek pontos helyét a karton sablon segítségével rajzoljuk az új darab élére (5). A helyét azonban feltétlenül ellenőrizzük, mégpedig a pótlás beillesztésével.
A csapfészket lyuksor fúrásával és a lyukak összevésésével alakítsuk ki. A lécpótlást szilárdan a keretléchez kell fogatnunk. Ezt legegyszerűbben két, ferdén és egymással szemben behajtott facsavarral oldhatjuk meg. A csavarokat természetesen előfúrt lyukba kell behajtanunk (6), a bütütket pedig vízálló ragasztóval is egymáshoz kell ragasztanunk. A pótlás felerősítésekor az élek és az oldallapok egy síkban legyenek. Ezt egy másik deszka keretre szorításával könnyen biztosíthatjuk. A csavarokat csak ezt követően húzzuk meg.
5A következő feladatunk az előzőkhöz hasonlóan a keret heveder sérült részének a levágása ferde szögben, majd új anyaggal történő pótlása. Ezt is ragasztva, csavarokkal megerősítve rögzítsük a hevederre, ám arra ügyelve, hogy a bütüje pontosan a már kiegészített keretléc éléig érjen. Ragasztáskor ezt a bütüt és az élfelületet is kenjük be ragasztóval. Előbb a toldás felől csavarozzuk helyére az új anyagot, majd a keretléc felől behajtott hosszú facsavarokkal rögzítsük egymáshoz a két alkatrész végét (7). Az új anyagok méretfeleslegét gyaluljuk az eredeti fakerettel azonos szintbe (8).
A lemunkált felületeket ezt követően vibrációs csiszolóval koptassuk simára (9). Portalanítás után jöhet a kipótolt rész konzerválása, lazúrozása és a sarokvasak újbóli felcsavarozása (10). Kevésbé lesz a javítás szembetűnő, ha előbb a natúr részeket - a konzerválásukat követően - kétszer-háromszor átkenve közelítjük az eredeti keret színtónusához, majd száradás után az egész zsalugátert bekenjük lazúrral. Ha viszont a felületek színre mázoltak, akkor a konzerválószer használata után a pótolt részt kétszer, az egész faszerkezetet egyszer mázoljuk át teljesen.
7Ennél szakszerűbb a javítás, ha a pótlást egymásba eresztett lapolással, vagy ollós csapozással rögzítjük a keretlécre. Ám ez az előzőknél bonyolultabb és főleg pontosabb munkát igényel. A toldásoknál ugyanis a lapolt részt, vagy a csapot a zsalugáter keretlécén és a hevederdeszkáján is ki kell alakítanunk, ami elég nehéz feladat. A toldólapolás ilyen esetekben min 1,5 anyagvastagságnyi hosszú, a csapozás pedig legalább 25 mm mély legyen.
Megjegyezzük, hogy a hevederléceket is beeresztetten, vagy legalább is köldökcsapozva illenék összekapcsolni a keretléccel. Az igazság azonban az, hogy az ilyen csapozásokhoz az általánosnál alaposabb asztalos rutin szükséges, és a munka időigénye is jelentősen megnő. Bár ez utóbbi javítási mód a szakszerűbb, az egyszerűbb, csavarozott megoldás is megfelel a célnak.

9

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zsalugáter, zsalu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyakorlati jótanács betonozóknak - III. rész

A betonozás általában egy kemény, fizikailag fárasztó, de látványos eredménnyel járó munka, ami elégedettséggel tölti el azt, aki végezte. Látványos munkát jó végezni, viszont az utólag elvégzendő...


Redőny kontra zsaluzia

Két hasonló célt szolgáló árnyékoló eszköz, amelyek nagyon hasonlóak és mégis mások. Azonos célt szolgálnak - nevezetesen a lakóhelyiségek külső árnyékolását -, ám szerkezeti megoldásaik...