A Conrad katalógusból

Kapcsolások

1Az elektronika után érdeklődőknek ezúttal a hőfokszabályozással összefüggő áramkörökből gyűjtöttünk össze néhányat. Forrásunk a Conrad katalógusa volt, így a leírt áramkörök megépítve, készen vagy kitbe csomagolva megvásárolhatók, ránk csupán a rendszerbe iktatása marad, bár sokszor ez sem csekély feladat. Az egyik kapcsolást saját kezűleg építettük meg, ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat külön írásunkban foglaltuk össze.

Az 1. ábrán látható hőfokkapcsoló áramkör kapcsolási tartománya -25...+35 °C között változtatható. A beállított hőmérséklet túllépésekor a relé meghúz, és egy LED jelzi a kapcsolási állapotot. A 12-15 V-os egyenfeszültséggel, 4/40 mA áramfelvétellel működő áramkör 8 A-t képes kapcsolni.
2Számítógép hűtőventillátorának szabályozására alkalmas áramkörből kettőt is találtunk a katalógusban. A drágábbik a fentebb már említett, melyet meg is építettünk, és működés közben kipróbáltunk (lásd lentebb).
Elsősorban fűtésszabályozásra szolgál a következő áramkör (2), melynek kapcsolás tartománya -3...+50 °C között állítható, és 250 V, 8 A kapcsolására alkalmas. Különlegessége a kapcsolóáramkörbe épített érzékelő figyelés rövidzárra illetve szakadásra. A kapcsolási helyzetet 4 LED mutatja. Kapcsoló reléjével fagyjelzőt, hőlégfúvó vagy valamilyen más fűtőkészüléket működtethetünk.
Két különböző helyen képes mérni a hőmérsékletet a 3. ábrán látható áramkör, és a különbségtől függően kapcsolja a relét: 250 V, 8 A-ig. A kapcsolási hőmérsékleti tartomány -5...+100 °C között szabályozható. Egy ilyen kapcsolást meteorológiai, biztonságtechnikai és fűtésvezérlési célokkal egyaránt lehet használni.
3Mínusz 10 és plusz 100 fok között állíthatóan egy beépített IC úgy erősíti a jelt a következő áramkörben (4), hogy már igen kis hőmérsékletváltozásra megszólaljon. A beállított hőmérséklet alatt a relé elenged, az érték felett hűtőberendezés vagy szellőztetés kapcsolható 8 A-ig.
LCD kijelzővel is ellátták az összeállításban szereplő következő áramkört (5), melynek segítségével precíz digitális hőmérsékletkapcsolót készíthetünk. A kapcsolási pontok egy-egy max. és min. hőmérsékletre állíthatók, melyeket az egység memóriájában tárol.
Erre a kapcsolásra (6) még visszatérünk egy következő lapszámunkban egy érdekes felhasználásban. Elöljáróban annyit, hogy 12 V-ról működik, ami gépkocsiban, motorkerékpáron történő felhasználásokat is lehetővé tesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kapcsolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pipelife Master 3

A Pipelife új lefolyórendszere, a Master 3, egy három rétegű, középen ásványi anyaggal erősített polipropilén (PP) csőrendszer, amely a megnövelt szilárdsági tulajdonságai mellett az áramlási zajok...


Kompozit csövek gyártási folyamata

A Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. 2008 őszétől, elsőként a hazai csőgyártó cégek közül, megkezdte a PEX/Al/PEX és PE-RT/Al/PE-RT kompozit csövek gyártását az alábbi méretekben: 16x2 mm, 18x2...