Dremel újdonságok

Legutoljára februári lapszámunkban foglalkoztunk a Multi sorozat új darabjával, a MultiPro-val. Olvasóink reakcióiból jól látható, hogy ezek a kisgépek a barkácsolók és a kézműves iparosok érdeklődését egyaránt felkeltették, így örömmel mutatjuk be a továbbfejlesztett változatokat is.

Akkus MultiPro


Az akkumulátoros gépek korszakát éljük, így szinte természetes, hogy a Dremel Multinak, pontosabban a MultiPronak is elkészült az akkus változata. A vezetékes és az akkus változat annyira hasonlít egymásra, hogy első pillanatra akár össze is téveszthetnénk. Ugyanazt a finom, mégis tapadó felületű, kétszínű gumiborítást kapta, amely rendkívül kényelmes és biztos fogást ad a gépnek. A hűtőbordázat egy része elmaradt, de a 9,6 V feszültségű gépnek erre nincs is szüksége. Az áramforrás NiCd akku, ami a szerszámgépeknél (a NiMh val együtt) egyeduralkodónak mondható. Ebbe a kategóriába nem törtek be a mobiltelefonoknál használt újabb akkutípusok, valószínűleg nem csak az előállítási költség miatt, hanem azért sem, mert ezek az akkumulátorok nagyobb árammal terhelhetők. Tudnunk kell viszont a rátöltési érzékenységükről, vagyis rövid használat után ne tegyük azonnal a töltőre. Ha csak alkalomszerűen használjuk az akkus gépet, és már nem vagyunk tisztában a töltöttségi szintjével, akkor rátehetjük a töltőre, ami elvégzi majd az automatikus kisütést és az újratöltést. Még egy gondolat az akkumulátorhoz; az új készüléknél ne feledkezzünk meg a már többször leírt formázásról, hogy az áramforrástól megfelelő teljesítményt és élettartamot várhassunk el.
A MultiPro Cordless névre keresztelt univerzális gép fordulatszámát a már megszokott kerékkel percenként 5000-től 33000 ezerig tudjuk szabályozni, fokozatmentesen, igen finoman - a kisebb fordulatszámokon szinte nincs is hangja a gépnek. Ezen kívül csak egy tengelyreteszelő gombot találunk a készüléken, amit viszont sokat fogunk használni, mert az akkus géphez is 25 tartozékos alapkészletet kapunk. Ebben a már ismert felfogó tüskéket, csiszolóhengereket, vágókorongokat, gravírozó szárat, csigafúrót, különböző átmérőjű köszörűköveket, polírozó filceket és csiszolóhengereket találjuk.
Örömmel tapasztaltuk, hogy ennél a gépnél a 3,5 mm-es befogópatron mellett a készlet része a három pofás kis tokmány, amely gyakorlatilag 0-tól ugyancsak 3,5 mm átmérőig nyitható. Ha a készletben található villáskulccsal jól ráhúzzuk a tengelyre, akkor a tengelyreteszelő működtetésével, két ujjal szoríthatjuk, oldhatjuk a parányi tokmányt. Szerszámot (fogót) ehhez ne használjunk. Nagyon tetszett még az az egyszerű kis műanyag hüvely, amely a gép - egyébként nem hengeres - nyakrészére ráhúzható, és kifelé 43 mm átmérőjű hengerpalástot ad. Segítségével a MultiPro Cordless bármilyen euronormás befogóállványba rögzíthető, illetve egy pótmarkolat is felhelyezhető rá.
Az akkus Dremelhez praktikus kis műanyag koffert kapunk ráadásként, amelyben rengeteg tartozék számára alakítottak ki helyet, így a készlet további bővítésének valószínűleg csak a pénztárcánk szab határt. A készülék ára viszont kedvező; 24 500 Ft.

Multi profiknak


A másik újdonság - a Dremel Professional - alapjául inkább a korábbi Multi szolgálhatott. Külsejében, formájában, színeiben arra emlékeztet, hátsó kiképzése azonban rögtön árulkodik a különbségről. A pisztoly formájú markolat végén egy kétszámjegyű LED kijelző, és két gomb is helyet kapott. A számok a mindenkori fordulatszámot jelzik ezerben, a két gomb pedig az elektronikus szabályozót "lépteti"; emeli vagy csökkenti a fordulatszámot.
Ez persze önmagában nem lenne érdekes, hiszen olyan mindegy, hogy mivel szabályozzuk a fordulatszámot. A Professional-nál azonban állandó-fordulattartó elektronikát is beépítettek, ami a terheléssel arányosan növeli az áramot, és a 125 W-os teljesítményhatáron belül valóban biztosítja az előre beállított értéket. A tachogenerátoros fordulatszám-ellenőrző különösen üresjáratban viselkedik érdekesen: érezni lehet azt az enyhe lüktetést, mellyel a fordulat meg akarna lódulni, de a szabályozó azonnal visszafogja azt a beállított értékre, majd hamarosan megnyugszik a motor. Ugyanez az elektronika gondoskodik arról is, hogy a motor fokozatosan pörögjön fel a beállított értékre - amely egyébként már akkor megjelenik a kijelzőn, amikor a készüléket a hálózatra csatlakoztatjuk. A szabályozó gombok is aktívak rögtön a csatlakoztatás után.
Más egyebekben a LED kijelzős Dremeltől mindazokat megkapjuk, amit a kisebb testvérektől, csak mindenből többet. Masszív műanyag kofferjában eleve 65 darabos tartozékkészletet találunk, és természetesen a külön csavaros mini-tokmányt is, az eredeti befogópatron mellé. A professzionális használathoz elvárható magas élettartamot ugyan nem volt módunk kipróbálni, erre utal azonban a markolat tetején lévő kis ablak, amelyen keresztül a szénkefét lehet cserélni. Mint a Multi sorozat minden tagján, ezen is megtalálható az a kis akasztó fül, mely az állványos - flexibilis tengelyes - használatot segíti. A gép markolatrésze eleve 43 mm-es kör keresztmetszetű, tehát adott a befogás lehetősége. Profi gép, ezt részben az ára is tükrözi, de az ár/érték arány nem rossz, 45 000 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: multiszerszám

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...


Multiszerszámok

Ezek a szerszámok a szakemberek körében általában nem kimondottan kedveltek, viszont váratlan helyzetekben, kellő szerszámbázis híján nagyon hasznosak. Alig nagyobbak egy jó svájci bicskánál,...